Nyheder

5 grønne drys, du ikke må glemme

Det er mere end æstetikken, der er i spil, hvis du glemmer det grønne drys. Grønt på maden er bedre for din sundhed, end du måske tror.

Foto: Shutterstock
17. august 2022

Det er mere end æstetikken, der er i spil, hvis du glemmer det grønne drys. Grønt på maden er bedre for din sundhed, end du måske er klar over.

De fleste kender det: Ind ad døren med et lavt blodsukker, og så skal der smøres nogle klemmer i en fart. Det er nemt nok at få fat i remouladen eller mayonnaisen til at pynte på pålægget, men måske får purløget eller karsen lov at stå.

Det er en skam. Det er også en ærgerlig vane at spise klemmerne stående, mens du smører dem. Der er en god portion mindfulness i at smøre madderne færdige, gøre dem lækre at se på, og placere dem på en tallerken. Før du til sidst sætter dig til bords med kniv, gaffel og noget koldt i glasset. Naturligvis uden smartphone eller tablet.

Hvis maden skal være lækker at se på, er det grønne drys uomgængeligt. Det gælder både på klemmerne og aftensmåltidet.

Men maden bliver mere end skøn at se på: Den får også et vitaminboost. Lad os se på gevinsterne ved fem typer grønt drys:

Karse

Umiddelbart skulle man tro, at karse er en blodfattig gevækst. Den vokser jo på vat og vådt papir, og det kan der ikke være mange vitaminer i. Men det er der. Karse har nemlig en madpakke med hjemmefra i de frø, alle børnehavebørn har prøvet at drysse på vådt pladevat.

Karse har et højt indhold af C-, A- og E-vitaminer, desuden indeholder den mineraler som kalium, calcium og jern.

Karse er uundværlig på æggemaden, ligesom den passer fortrinligt på de fleste andre stykker smørrebrød. Men brug den ikke i varm mad. Hvis den opvarmes, mister den sin karakteristiske smag.

Brøndkarse

Hvis du vil opgradere dine klemmer på sundhed, kan du med fordel skifte karse ud med brøndkarse. Brøndkarse indeholder mere end 15 essentielle vitaminer og mineraler. Den indeholder tilmed mere jern end spinat, flere C-vitaminer end appelsiner og mere kalcium end mælk. Brøndkarse sættes i flere forskningsresultater sammen med en reduceret risiko for kræft.

Brug den i en blandet salat, på en ægge-, kartoffel- eller tomatmad, rør den i smøreost, kom den i en pandekage med smøreost og laks. Du kan bruge den til stort set alt. Selv dine smoothies og juicer kan få et boost af smag og sundhed med brøndkarse.

Dild

Mange kender desværre kun dild fra de små potter, du kan finde i supermarkedet. Den dild er mest til pynt på rejemaden – smag og vitaminindhold måler sig ikke rigtig med den rigtige, vildtvoksende dildplante fra haven. Men den rigtige dild er rig på betacaroten, C- og B-vitaminer. Dild skulle være god for maven. Dild kan både fjerne luft og bidrage til en roligere fordøjelse. Dild skulle også være virksomt mod forkølelse og influenza.

Dild kan dog også hæmme optagelsen af calcium, magnesium og zink, på grund af indholdet af oxalsyre. Men hvis det skal nå at blive et problem, skal du virkelig spise meget. Hver dag.

Dild har en karakteristisk smag, der især vender sig mod retter med fisk og skaldyr.

Persille

Persille er rig på A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, kalium, kalk, jern, folat, beta-caroten og klorofyl.

Den menes at være vanddrivende. Derfor er den god at spise, hvis du har nyresten eller væskeophobning i kroppen.

Kvinder i overgangsalderen kan have fordel af at spise persille og andre urter, som indeholder naturlige østrogenlignende stoffer – de såkaldte fytoøstrogener.

Persillens høje indhold af kalk er endnu et plus.

Persille kan også neutralisere dårlig ånde, hvis du har spist hvidløg. Det skyldes det høje indhold af stoffet klorofyl.

Persille kan bruges til det meste, men det er en god idé at få den opvarmet eller renset godt. Hvis der er jordbakterier på bladene, kan det give en solid omgang maveonde.

Purløg

Purløg indeholder en masse vitaminer og mineraler. Det gælder blandt andet A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, B12-vitamin, folat, kalium og jern.

Ligesom andre løg indeholder bladene svovlagtige stoffer, som menes at være godt for vores helbred.

Det hævdes, at løg generelt styrker fordøjelsen og blodcirkulationen. Og så skulle de have anti-inflammatoriske egenskaber.

Purløg er nem at have stående i en potte på køkkenbordet. Den er uundværlig på æggekagen og røgeostemaden, men den gør sig også godt i salater med jordbær og ærter, dressinger og naturligvis kartoffelsalat.

Kilder: Madensverden.dk, sunderekost.dk, Samvirke.dk m.v.

Forrige artikelFøler pres for at tage medicin

Næste artikelAt få ny energi – er det rene vand

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.