Nyheder

5 hurtige når du skal shoppe konserves

15. november 2017

Vil du undgå problematiske kemikalier i din konserede mad? Så er det en god idé at købe maden pakket i pap eller glas i stedet for på dåse.

Vi bruger dem i forskellige sammenhænge. Til øl, sodavand, flåede tomater og fiskekonserves – dåserne kan bruges til meget, men de kan også indeholde uønsket kemi af typen epoxy i det inderste lag lak. Denne lak indeholder det problematiske stof bisphenol A, som er vurderet af EU som hormonforstyrrende.

Glas er et bedre alternativ, men heller ikke her er du beskyttet mod kemi. I flaskerne kan låget nemlig indeholde samme hormonforstyrrende stof, bisphenol A, som også findes i dåserne.

Generelt er pap og plastik til fødevarer gode kemivalg, da de ikke indeholder nogle skadelige stoffer. Flåede tomater er blandt de fødevarer, du kan købe på papkarton, og du kan købe fiskekonserves i plastik i stedet for på dåse.

5 gode råd til brug af konserves:

 

  1. Vælg glas, plast og pap frem for metal, når det er muligt. Så mindsker du risikoen for uønskede kemiske stoffer i maden.

  2. Undgå dåser, der er blevet trykket. Her kan den indvendige emballering være blevet brudt. Maden kan derved komme i kontakt med metallet.

  3. Opvarm aldrig din mad direkte i dåsen. Dåser kan ved opvarmning udvikle giftige stoffer, som kan ende i maden.

  4. Vær opmærksom på dåsemad, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Mængden af tin i indholdet stiger gennem holdbarhedsperioden.

  5. Find en ny, egnet bøtte til at opbevare dåsemaden i efter åbning. Tinnet fra dåsen reagerer nemlig med luften og kan på den måde gå i maden.

 

Kilde: Kemi.taenk.dk

 

Forrige artikelSkab forandring – på den lette måde!

Næste artikelProstatakræft: Behandling kan gøre mere skade end gavn