Nyheder

5 indsatser, der holder huden sund under klimakteriet 

Overgangsalderen er mere end hedeture. Klimakteriet kan også betyde en tyndere og mere sårbar hud. Fokus på fem indsatser kan fastholde balancen.  

Foto: Shutterstock
18. september 2023

Overgangsalderen er mere end hedeture. Klimakteriet kan også betyde en tyndere og mere sårbar hud. Fokus på fem indsatser kan fastholde balancen.  

I overgangsalderen gennemgår huden betydelige ændringer. Det skyldes, at niveauerne af østrogen, progesteron og testosteron falder. Disse hormoner spiller en vigtig rolle i at opretholde sundheden og hudens udseende.  

Undersøgelser viser, at kvinder mister omkring 30 procent af kollagen i løbet af de første år af overgangsalderen. Dette kan føre til slap hud, rynker og fine linjer. Derudover bliver huden tyndere, hvilket gør den mere modtagelig for blå mærker og andre typer skader.  

1: Prioriter hydrering 

Et almindeligt problem er tørhed og kløe, og hyperpigmentering kan opstå fra hormonelle udsving, som øger melaninproduktionen i visse områder af huden. Ud over disse ændringer kan overgangsalderen også forværre eksisterende hudsygdomme såsom acne, eksem og rosacea. 

Man kan dog ikke altid skyde skylden på overgangsalderen, fordi den naturlige ældningsproces har en væsentlig indflydelse på hudens funktion og udseende. Når vi bliver ældre, bliver vores hud helt enkelt mindre elastisk, tørrere og tyndere. Det fører naturligt til tab af volumen og fasthed. 

Du kan dog gøre en del for at begrænse og forsinke hudens aldringstegn. Det vigtigste er at prioritere hydrering. Drik mindst otte glas vand (1,5 – 2 liter) hver dag for at holde din hud hydreret og sund. 

2: Beskyt huden mod solskader 

Et andet vigtigt aspekt er at beskytte huden mod solens skadelige UV-stråler. Når østrogenniveauet falder, er huden dårligere i stand til at beskytte sig mod solen og luftforurening. 

Påfør solcreme med en solbeskyttelsesfaktor på mindst 30 SPF dagligt, selv på overskyede dage, og tag tøj på som hatte og langærmede skjorter udendørs. 

3: Justér ansigtsplejen i klimakteriet 

Brug milde sæber, spring lange, varme brusebade over og massér i bodylotion, mens huden stadig er fugtig. Tilføj også en god scrub til din kropsplejerutine. 

Regelmæssig eksfoliering af kroppen hjælper med at holde huden hydreret og fjerner alle døde hudceller, hvilket får huden til at se ud og føles glat. Skrubning af kroppen øger også cirkulationen og stimulerer produktionen af kollagen. Og glem ikke tørbørstning! Et par minutter hver dag kan hjælpe med at stimulere din hud og fjerne døde celler.

Antioxidanter: 

Hjælper med at beskytte huden mod frie radikaler, der kan beskadige hudceller. Vælg produkter med C-vitamin, E-vitamin og grøn te. 

Rensning:

I overgangsalderen kan huden blive mere følsom, så undgå skrappe renseprodukter, der fjerner hudens naturlige olier. Vælg blide, ikke-skummende cremeprodukter, der fjerner snavs, makeup og olie uden at forårsage irritation. 

Retionoider: 

Er en type vitamin A-derivat, der har vist sig at være godt for huden i overgangsalderen. De stimulerer kollagenproduktion og cellefornyelse og reducerer forekomsten af fine linjer, rynker og alderspletter. Retinoider bør bruges om natten, fordi de kan gøre huden mere følsom over for sollys og forårsage solskoldning.  

Fugter: 

Vælg fugtighedscreme og serum med aktive ingredienser såsom hyaluronsyre og ceramider. For at holde huden hydreret, påfør et serum og derefter en fugtighedscreme både morgen og aften. 

Øjenområde: 

Huden omkring øjnene er tyndere og mere sart end andre områder af ansigtet, hvilket gør den mere modtagelig for tørhed og synlige ældningstegn. Minimer udviklingen af rynker eller fine linjer ved at bruge en fugtgivende øjencreme hver dag. 

4: Gennemgå livsstilen 

Træn: 

Især yoga kan forbedre blodcirkulationen og reducere stresshormoner, som kan bidrage til hormonrelaterede hudforandringer i overgangsalderen. 

Sov: 

Sørg for at få nok god søvn hver nat, da dette giver din hud en chance for at reparere sig selv og forblive sund. 

Alkohol: 

Reducer eller undgå helt at drikke alkohol i overgangsalderen, da kroppen bliver dehydreret, hvilket fører til tør og træt hud. Derudover kan alkohol forværre symptomerne på andre lidelser som hedeture og nattesved. 

5: Kost – en vigtig faktor 

Sukker: 

Undgå forarbejdede fødevarer, der ofte indeholder et højt niveau af sukker, hvilket kan føre til usund hud. 

Zink: 

Er vigtig for at helbrede beskadiget hud og kan hjælpe med at reducere betændelse. Vælg fødevarer som østers, oksekød, fuldkorn, græskarkerner, nødder og svampe. 

A-vitamin: 

Fremmer celleomsætning, hvilket kan reducere rynker og alderspletter. Vælg fødevarer som søde kartofler, gulerødder, spinat, cantaloupe og beriget mælk eller yoghurt. 

C-vitamin: 

Hjælper med at beskytte huden mod skader fra frie radikaler forårsaget af UV-stråling fra solen. Gode kilder er appelsiner, grapefrugt, peberfrugt, broccoli og jordbær. 

D-vitamin: 

Har en evne til at understøtte vækst og reparation af hudceller, er antiinflammatorisk og hjælper med at regulere hudcellernes livscyklus, hvilket sikrer, at de er sunde og i stand til at udføre deres funktioner korrekt. Dette kan hjælpe med at reducere forekomsten af fine linjer og rynker, samt forbedre den generelle hudtone og tekstur. 

E-vitamin: 

Hjælper med at beskytte huden mod UV-skader og understøtter kollagenproduktionen. Vælg fødevarer som nødder, frø, avocadoer, oliven, hvedekimolie og berigede korn. 

Forrige artikel7 ting, din blære ikke er begejstret for

Næste artikelBliv medlem af Naturli+ helt GRATIS

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.