Nyheder

5 kosttilskud mod pollenallergi 

I weekenden var det ikke sjovt at være pollenallergiker på Sjælland. Astma-Allergi Danmark målte de højeste niveauer af græspollen nogensinde. Kosttilskud kan afhjælpe generne.

Foto: Shutterstock
Kosttilskud
15. juni 2022

I weekenden var det ikke sjovt at være pollenallergiker på Sjælland. Astma-Allergi Danmark målte de højeste niveauer af græspollen nogensinde. Kosttilskud kan afhjælpe generne.

Fredag og lørdag bød på smukt vejr over det meste af Danmark. Græspollenallergikere havde dog måske svært ved at nyde vejret – især hvis de befandt sig på Sjælland. Varme og blæst er en skidt kombination, hvis de små pollenpartikler gør dit liv til et helvede.  

En intens weekend

Tallet, som Astma-Allergi Danmarks pollentælling registrerede, lød på svimlende 411 i Østdanmark, hvilket er noget højere end den hidtidige rekord på 325, som blev målt i 2014. Og det høje pollental har også kunnet mærkes i Astma-Allergi Danmarks rådgivning, fortæller rådgivningschef Betina Hjort. 

– Vi har fået en del opkald og henvendelser, som indikerer, at det har været en intens weekend. Flere har også kontaktet os med astmasymptomer. Og har du pollenallergi, er det vigtigt at være opmærksom på dine lunger også. Det er ikke alle, der forbinder pollenallergi med astma, siger hun. 

Klimaforandringer og biodiversitet

Søndag eftermiddag kom der lindring i form af torden og skybrud flere steder. De store vandmængder skyllede pollen ud af luften, så allergikerne fik fred igen.  

Klimaforandringer, der formentlig er årsag til længere tørkeperioder og mere koncentreret regn, kan gøre livet ekstra surt for pollenallergikere. Den traditionelle, danske sommer med sol og en byge i ny og næ kan begrænse pollenprøvelserne. Mange kommuners fokus på biodiversitet på grønne områder kan også øge mængden af pollen, når græs ikke klippes. 

Heldigvis kan du gøre meget for at mindske generne. For fjorten dage siden skrev vi om nogle af de adfærdsændringer, der kan mindske generne. I dag skriver vi om fire kosttilskud, der kan gøre pollensæsonen mere tålelig: 

1: C-vitamin 

Nogle allergikere reagerer positivt på C-vitaminkure før og efter pollensæsonen. Vitaminet nedsætter formentlig produktionen af det hormonlignende stof histamin, der får kroppen til at reagere med nys og rindende tårekanaler. Et engelsk studie viser desuden, at ét gram C-vitamin om dagen kan mindske behovet for kortison hos astmapatienter. 

Det skal ifølge dk4doktoren.dk tages i ret store doser i sæsonen. F.eks. 750-1000 milligram to til tre gange dagligt. Det findes bl.a. som AL-C, hvor det er kombineret med calcium og magnesium, der også er godt mod allergi. C-vitamin virker bedre i kombination med bioflavonoider (farvestofferne i frugt og grønt), f.eks. som C 500 + Hyben + Citron. To tabletter to til tre gange dagligt.

2: Brændenælde, løg og hvidløg

Brændenælde og peberrod er gode midler mod høfeber, og det er løg også, på grund af det store indhold af bioflavonoidet quercetin. Hvidløg i form af Garcin har i en undersøgelse givet signifikant forbedring af høfeber hos 80 procent af deltagerne.

3: Omega 3 

Nogle studier konkluderer, at omega 3-fedtsyrer kan lindre allergiske reaktioner, men resultaterne er noget usikre. Det er dog mere sikkert, at omega 3 har en forebyggende effekt på allergi. Hvis moderen har et højt indtag af omega 3 under graviditeten, mindskes risikoen for allergier hos barnet også. Det viser flere studier. 

4: Perilla 

Urten Perilla, der fås som ekstrakt på flaske, bruges i store dele af Asien mod allergier. Et studie fra Japan viser en effekt af urten, som er i familie med mynte. 

5: Probiotika 

En forbindelse mellem allergi og probiotika er påvist i flere studier. Man har blandt andet fundet en mulig forbindelse mellem forebyggelse af allergi hos nyfødte og tilskud af gavnlige tarmbakterier til moder og barn. 

Måske kan probiotika også lindre allergi hos voksne. 17 af 22 studier viser en signifikant effekt af probiotika på kløe, rindende næse og livskvalitet. Den mest effektive bakteriestamme er Lactobacillus paracasei, der er en mælkesyrebakterie, som blandt andet findes i probiotikatilskud og syrnede mælkeprodukter.

Kilder: Hälsa.se, Astma-Allergi Danmark, dk4doktoren.dk 

Forrige artikelBlid støtte i en hård verden

Næste artikel5 facts om jordbær

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.