Varmen er over os. Det er vigtigt at tage hånd om væskebalancen. Men hvad og hvor meget bør du drikke?
Varmen er over os. Det er vigtigt at tage hånd om væskebalancen. Men hvad og hvor meget bør du drikke?
Dehydrering er et udtalt problem, når solen steger, og dagtemperaturen passerer 20 grader. Det er vigtigt med væske dagen igennem, og gerne masser af rent postevand.
Der er både gode råd og myter omkring væske og væskebalance, som læge og professor med forstand på væskebalance ved Syddansk Universitet Peter Bie tidligere har behandlet i en artikel på tv2.dk.
Vi bringer fem af dem her:
Teorien har været, at kolde drikke stryger direkte i blæren, så de ikke påvirker selve væskebalancen i nævneværdig grad. Men ifølge Peter Bie har temperaturen for det, du indtager, ingen betydning for din væskebalance.
Drik det, du kan lide. Det har ikke noget med fysiologi eller funktioner at gøre. Det er derimod mængden, som er afgørende.
Alkohol ændrer på nyrernes funktion og griber dermed negativt ind i væskebalancen. Der kommer mere vand ud af kroppen, end der kommer ind. Et par øl eller et par glas vin gør ikke noget, men du bør ikke erstatte dit væsketab med alkoholiske drikke.
Generelt er reglen, at intet er så godt som vand, når det drejer sig om væske og varme. Alt andet er tilsætning, som du ikke har brug for.
Hvis det er meget varmt, og du indtager rigtig meget væske, kan det være fint med søde drikke undervejs, såsom juice eller saft. Der kan også være nogle næringssalte, som du skyller ud gennem høj væskeomsætning. Men pas på med for mange tomme kalorier. Kroppen har basalt set brug for vand.
Det er faktisk en rigtig god idé. Ifølge Peter Bie er den sikreste metode til at konstatere begyndende dehydrering farven på urinen. Hvis urinen i løbet af dagen er meget mørk, får du for lidt at drikke. Morgenurinen er naturligt mere mørk, men op ad dagen bør din urin være lysegul.
Peter Bie tror ikke på den teori. Han mener, det er en skrøne, fordi ingen nyere undersøgelser er krystalklare. Te er der i hvert fald ikke noget galt med. Kaffe skal man af andre grunde ikke drikke i for store mængder, blandt andet på grund af nyrerne. Men ifølge Peter Bie er historierne om kaffe stærkt overdrevne, da der ikke ligger solidt materiale til grund for, at man skal holde sig fra det. En kop eller to gør ikke noget. Du kan sidestille det med alkohol.
– Nej. Du bør hellere drikke en liter for meget end en liter for lidt. Hvis du drikker for meget, skal det nok komme ud igen. Normale mennesker kan udskille over en liter vand i timen, hvis de har overskud på vandbalancen. Derfor er det ikke en relevant problemstilling, siger Peter Bie til tv2.dk.
Kilde: tv2.dk