Smagen af jul er også smagen af sundhed. Vi har fundet fem julekrydderier, som du forbinder med julen – og som rummer gode sundhedsgevinster.
Julens lækkerier krydres ofte lækkert med blandt andet vanilje, kanel, nelliker, stjerneanis – og saffran, hvis du har taget nogle af de svenske traditioner til dig. Men krydderierne gør mere end bare at smage lækkert. De har også nogle sundhedsfordele.
1: VANILJE
Vanilje stammer fra en plante i slægt med orkidé, og smagen er både kompleks og forførende. Sød, blomsteragtig, men også lidt a la smør og nødder. Smagen stammer fra det utal af aromatiske stoffer, blandt andet fenoler, alkoholer og kulhydrater samt vanillin og vanillinsyre i vaniljefrøene, som samtidig gør krydderiet supersundt. Længe før julen blev opfundet på vores breddegrader, har vanilje været et effektivt naturlægemiddel i Sydamerika og Asien. Det sidste skyldes ifølge forskning, at duftkompleksiteten beroliger os og dæmper angst.
Læs også: Julehygge med børnene i sund balance
Vanillin har desuden antiinflammatoriske, kolesteroldæmpende og fordøjelsesfremmende egenskaber, og det modvirker åreforkalkning og blodpropper. Det høje antioxidantniveau fremmer heling – cellerne restituerer hurtigere, hvis man spiser vanilje eller drikker kogt vand med vanilje i.
Eftersom det er kemien i vanilje, der gør den så sund, gælder alle sundhedsfordelene kun ægte vanilje som Vanilla planifolia fra Fransk Polynesien og Vanilla tahitensis fra Madagaskar. De to indeholder flere tunge isotoper end syntetisk fremstillede produkter, viser analyser fra DTU. Men den enkleste måde at kende forskel på ægte og uægte vanilje på, uden hjælp af mikroskop, er på prisen: Ægte vanilje er dyrt.
” Den mest almindelige kanel er Cassiakanel, som dyrkes i det sydøstlige Kina. Kanel er spækket med antioxidanter og er antibakteriel. “
Kanel udvindes fra barken på Cinnamomum verum-træet.
Den mest almindelige kanel er Cassiakanel, som dyrkes i det sydøstlige Kina, men også på Java og Sumatra. Cassiakanel er mørkere i farven og har en stærkere smag end den dyrere Ceylonkanel.
Kanel er spækket med antioxidanter og er antibakteriel. Krydderiet kan forbedre din tarmsundhed og bidrage til en bedre fordøjelse. For store mængder kan dog også skade leveren.
3: NELLIKER
Sætter du normalt tørrede blomsterknopper i appelsinerne til jul? Nå, en blomsterknop er alligevel, hvad nelliker er. Blomsterknopper på et træ, der kan blive ti meter højt. I øvrigt er nelliker ikke nelliker, som navnet får os til at tro. Nej, nelliker tilhører myrteplanter og dyrkes i Indonesien, Indien, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania og Madagaskar. Noget at fryde over ved gløgg-minglingen?
Nellike er slimløsende og bruges ofte ved infektioner i luftvejene eller hvis du lider af løbende næse og hoste ved forkølelse.
Nellike siges også at lindre tandpine. Så prøv at tygge på nogle nelliker, hvis du har tandpine.
4: STJERNEANIS
Stjerneanis er frugten af et lille magnoliatræ, der vokser i Vietnam, Kina, Indien og Japan. Træet producerer små gul-hvide blomster, der igen udvikler sig til centimeterstore, stjerneformede, hårde frugter – stjerneanis. De høstes lige før de modnes og soltørres derefter.
Nogle af de vigtigste sundhedsfremmende forbindelser, der findes i stjerneanis, er linalool, quercetin, anethol, shikiminsyre, gallussyre og limonen. Sammen kan disse forbindelser bidrage til de antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber af stjerneanis.
“Nogle af de vigtigste sundhedsfremmende forbindelser, der findes i stjerneanis, er linalool, quercetin, anethol, shikiminsyre, gallussyre og limonen.”
5: SAFRAN
I Sverige bruger man bl.a. safran til julebag. Det bliver ikke rigtig jul uden de traditionsrige Luciabrød, og mange danskere har også taget traditionen til sig.
Safran, den mest dyrebare af krydderier, kommer fra safrankrokus Crocus sativus. Det er sterilt og kan ikke formere sig naturligt. Om efteråret blomstrer løgene, hvis pistiller høstes i hånden og bliver til krydderiet safran.
Læs også: Skindstegt sandart med spinat og safransauce
Safran indeholder store mængder crocin og safranal, crocin sænker stressniveauet og safranal regulerer søvnsystemet. En af de mest kendte egenskaber ved safran er, at det kan reducere mavebesvær og oppustethed. Takket være dens anti-inflammatoriske og lindrende egenskaber kan safran give god stabilitet i maven og reducere inflammation. Planten kan også bruges til behandling af forstoppelse og kramper.
“Takket være dens anti-inflammatoriske og lindrende egenskaber kan safran give god stabilitet i maven og reducere inflammation.”