Nyheder

5 sunde planter til stuen eller køkkenet

Har du overvejet, hvor meget grønne planter kan betyde for din mentale sundhed? Vi har fundet fem gode bud til vindueskarmen.

Foto: Shutterstock
12. juli 2023

Har du overvejet, hvor meget grønne planter kan betyde for din mentale sundhed? Vi har fundet fem gode bud til vindueskarmen. 

Det er velkendt og dokumenteret, at naturen gør os en masse godt. Selv korte, daglige gåture i skoven kan nedbringe dit blodtryk og stresshormonet cortisol – sammenlignet med tilsvarende gåture i bymiljøer. Det viste et japansk studie tilbage i 2009.  

Med et samfund, der kræver mere og mere af den enkelte, er naturens helende kræfter blevet endnu vigtigere. Et arbejdsmarked, hvor du skal løbe hurtigere og frygte for en fyring, sætter endnu større krav til din evne til at restituere i fritiden. Men hjemme venter måske børn, pligter og forventninger. Du skal dyrke motion. Du skal holde haven eller altankassen pæn. Du skal helst have råd og overskud til mindst én ferie i år. Du skal have billeder af lykken på de sociale medier, så du kan vise, at du er en succes.  

Hvornår slapper du helt af? Sådan rigtig? Hvornår kan du hvile i dig selv?  

Måske har du langt til et stykke rigtig natur? Så kan det måske ligefrem stresse, at du aldrig kommer derud? Du kan tage lidt af naturen med ind i stuen og få nogle af effekterne med.  

Vi har fundet fem planter, der fra pladsen i vindueskarmen kan øge dit mentale velbefindende. 

1: Lavendel 

Lavendel, der er berømt for sin drømmende duft, er den ideelle plante at have i soveværelset, da dens fordele ikke kun inkluderer stressaflastning, men også forbedret søvn. Lavendel er bemærkelsesværdig nem at dyrke, og når den placeres et solrigt sted (en vindueskarm er perfekt), vil dens blomster blomstre sidst på foråret og give farve og duft gennem alle sommermånederne. Lavendel er heller ikke kun visuelt tiltalende, blomsterne kan skæres og bruges i en urtete for at slappe af, inden du skal sove. 

2: Mynte 

En anden urt, der producerer en karakteristisk duft, er mynte. Den grønne og buskede plante har vist sig at styrke opmærksomheden og forbedre korttidshukommelsen. Mynte opbevares bedst i dit køkken, men ikke kun for at lyse rummet op: Ligesom lavendel kan bladene bruges i en afslappende urteteblanding, men også i en forfriskende mojito eller anden cocktail. Smager også fantastisk i en yogurtdressing til salat. 

3: Kamille 

Kamille, der primært er kendt som en udendørs plante, er også meget glad for at blive holdt indendørs, og den mere buskede romerske sort kan lyse op i de kedeligste rum i de kolde måneder. Den forbedrer både humør og hukommelse med sin søde duft, er den livlige og hårdføre blomstrende plante er den perfekte ledsager til at hjælpe med at bringe udendørs indendørs. Kamille er en favoritingrediens i afslappende urtete, og den er kendt for at forbedre søvnkvaliteten. 

4: Jasmin 

Der er flere varianter af denne sødt duftende blomsterplante, med blomster der spænder fra hvid til pink og bleggul. Så uanset om du vælger den klatrende sommerjasmin eller den mere buskagtige vintervariant, vil du blive forsynet med stjerneformede klynger af blomster med deres hæsblæsende duft, kendt for at lindre angst og fremme afslapning. Jasmin er bedst placeret et varmt sted og med delvist sollys, og den er den ideelle plante at have i en stue eller læsekrog for virkelig at værdsætte dens beroligende aroma. 

5: Rosmarin 

Selvom det primært betragtes som en velsmagende tilføjelse til madlavning, bruges rosmarin også i aromaterapi på grund af dens forfriskende og træagtige duft. Den er ideel til at fremkalde minder om en gåtur langs en middelhavsskråning eller i en granskov. Rosmarin har brug for masser af sollys for at trives, så en vindueskarm mod syd er det ideelle sted. De hårdføre blade kan skæres i løbet af året for at bruge som en duftende tilføjelse til madlavning eller brygning af te, men blot at dufte til den jordnære plante kan sænke cortisolniveauet.  

Forrige artikelRejse hudpleje

Næste artikelRejs med ro i maven

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.