Nyheder

5 tips til at minimere risikoen ved mikrobølger

Er mikrobølger fra WiFi og mobiltelefoner sundhedsskadelige? Det er svært at blive sikker, så her er fem tips til at imødegå usikkerheden.

Foto: Shutterstock
25. august 2022

Er mikrobølger fra WiFi og mobiltelefoner sundhedsskadelige? Det er svært at blive sikker, så her er fem tips til at imødegå usikkerheden.

Stråling fra WiFi-routere, mobilmaster og mobiltelefoner er stadig et diskussionsemne. Er den komplet ufarlig, når grænseværdierne overholdes, eller har bølgerne en indvirkning på vores helbred?

Diskussionerne desangående er dog blevet lidt færre de senere år, hvor Corona og klima meget naturligt er kommet til at fylde en del mere. Faren for at dø i en pandemi eller se hele landområder forgå i oversvømmelse eller tørke er en del mere håndgribelige end usynlige stråler, som de færreste mærker noget til i hverdagen.

Usikkerhed om sundhedsrisici ved mobilstråling

Men usikkerheden eksisterer fortsat. Navnlig når vi taler om påvirkningen af børn og unges hjerner, der ikke er færdigudviklede. Vi ved, at mikrobølgerne går ind i kroppen, men vi ved meget lidt om en eventuel betydning for såvel fysisk som mental sundhed. Det lader ikke til, at mennesker, der er bosat tæt på mobilmaster, er oftere ramt af kræft end andre, men den sandhed fjerner ikke just en mistanke om sundhedsrisici fuldstændig.

Mikrobølger repræsenterer et narkotikum

Dertil kommer, at der meget naturligt er store folkelige og kommercielle interesser i spil. Vi er blevet ret afhængige af god mobildækning og WiFi-hotspots. De fleste forventer gratis WiFi, når de går ind på en café, tager bussen eller toget. Samtidig er der naturligvis meget store penge i spil for at give befolkningen denne konstante adgang til informationer og underholdning.

Det er blevet lidt af et narkotikum, og mange går nærmest i panik, hvis de uforvarende befinder sig et sted, hvor de ikke kan komme på internettet.

Men uanset tilgang til problematikken er der en ret bred enighed om, at det formentlig kan være sundt at begrænse påvirkningen af mikrobølgerne. Med mindre du bor langt ude på landet og ikke ejer en mobiltelefon, kan det være meget svært at undgå bølgerne. Men du kan dog begrænse dem. Her er fem enkle tips:

1: Køb et vækkeur

Sådan et gammeldags et, der måske har en indbygget radio eller nogle virkelig irriterende klokker. Du kan dog også få nogle avancerede vækkeure fra bl.a. Phillips, som nænsomt kan vække dig med får, der bræger eller fugle, der pipper, mens lyset langsomt tænder og forbereder din krop på en ny dag.

Hvorfor? Fordi du så ikke sover med din mobiltelefon lige ved hovedpuden. Selvom du ikke bruger telefonen, vil der alligevel være aktivitet natten igennem, som kan sende mikrobølger gennem dit hoved. Alternativt kan du sætte telefonen på flyfunktion.

2: Sluk dit WiFi

Hvis du har WiFi i hjemmet, kan du slukke det, når du alligevel ikke bruger det. Sluk det f.eks. hver aften, før du går i seng. Tænd det først, når du skal bruge det. På arbejdspladsen kan I passende overveje, om WiFi er så uundværligt. Kan en LAN-løsning, hvor computeren er sluttet til internettet med kabel ikke være et ligeså fint alternativ?

3: Brug SMS oftere

Når du kommunikerer, er telefonsamtaler langt mere datatunge end simple SMS’er. Hvis du alligevel bare skal vide, om du skal købe 500 gram flæskefars og en liter minimælk, kan det passende klares per SMS. Dermed har du heller ikke telefonen oppe ved øret, hvor bølgernes påvirkning af hjernen må skønnes at være mere intensiv.

4: Sluk din telefon

Skal alle kunne komme i kontakt med dig hele tiden? Sker der det store ved, at du slukker telefonen, når du ikke skal bruge den? Det er ikke så mange år siden, at folk kun kunne få fat i dig, når du var i nærheden af en fastnettelefon. Hvorfor har vi egentlig vænnet os til at plapre i telefon, når vi går i skoven eller kører i bil?

5: Se kritisk på kilderne

Det er mere end din mobiltelefon og WiFi-router, der udsender mikrobølger. Du finder også mikrobølger i babyalarmer, bluetooth, fjernaflæst elmåler (smartmeter) og visse alarmsystemer. Hvor meget af det har du egentlig brug for?

Kan du ikke lytte efter barnet gennem et åbent vindue, som man gjorde førhen? Kan du ikke lytte til musik fra en cd eller en downloadet playliste i stedet for at streame det og sende det trådløst gennem luften med bluetooth?

Der er mange muligheder for at begrænse påvirkningen fra mikrobølger. Måske finder vi ad åre ud af, hvor vigtigt eller ligegyldigt det er. Der sker i hvert fald intet ved at være forsigtig. Mindre digital støj vil under alle omstændigheder gavne din livskvalitet på den lange bane.

Forrige artikelDin mund har også brug for et holistisk blik

Næste artikelDe kører lang vej for et råd på Østerbro

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.