Nyheder

5 tips til dig, der elsker søde sager

Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker? Hvor usundt er det? Hvordan håndterer du bedst sukkertrangen? Vi har fundet 5 gode tips.

Foto: Shutterstock
10. august 2022

Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker? Hvor usundt er det? Hvordan håndterer du bedst sukkertrangen? Vi har fundet 5 gode tips.  

De fleste kender til lysten til søde sager. Den kan nærmest virke overrumplende, når du handler i supermarkedet. Måske ryger der en lille pose med vingummier eller andre favoritter i indkøbskurven, eller måske står du imod. Men du skal tage stilling og foretage et aktivt til- eller fravalg.  

Det er hele kroppen, der synes at skrige på lidt sødt. Det kræver viljestyrke at modstå det. Kroppen kan jo huske den rus, det sidste sukkerindtag skabte. Der sker også ting og sager, når du får et skud sukker.

Blodet påvirkes af sukker

Når du spiser sukker, optages det hurtigt gennem tarmen og forårsager en stigning i blodsukkeret. Blodsukkeret vil efterfølgende falde igen som følge af, at bugspytkirtlen udskiller insulin. Insulin får vores celler til at optage sukker fra blodet, der kan bruges som energi. Det giver din krop adgang til hurtig energi, når vi spiser sukker. Hvor hurtigt dit blodsukker stiger afhænger af, hvad vi har spist. Hvis du for eksempel har spist fedt og protein i samme måltid, vil stigningen være lidt mere jævn, end hvis du spiser slik eller drikker sodavand. 

Sukker går direkte i hjernen 

Sukker udløser belønningssystemet i din hjerne. Det får kroppen til at udskille dopamin, hvilket giver en behagelig følelse. Samtidig kan blodsukkerets stigning og fald få os til at føle os trætte og ukoncentrerede. Sukker giver med andre ord en umiddelbar god følelse, som hurtigt går over. 

Hormonerne aktiveres af sukker 

Når der indtages sukker, udskiller kroppen hormonet insulin, som informerer cellerne om, at der er meget energi til rådighed i blodet. Insulin stimulerer også oplagringen af energi som fedt, og hvis vi spiser meget sukker og dermed indtager for mange kalorier i alt, kan det medvirke til, at vi på sigt bliver overvægtige. 

Humøret påvirkes af sukkeret

Den dopamin, der frigives, når vi spiser sukker, kan hæve vores humør. Samtidig kan denne effekt for mange være kortvarig og forsvinde næsten med det samme, når sukkeret er spist og blodsukkeret falder igen.   

Risikoen for sygdom 

Hvidt sukker er energirigt og mætter dårligt, og det er nemt for os at få for meget energi, hvis kosten indeholder meget sukker. Et højt sukkerindtag kan over tid bidrage til, at vi på længere sigt har et energioverskud og så bliver den energi, vi har i overskud, lagret i kroppen i form af fedt. Overvægt i sig selv kan være en risikofaktor for flere forskellige livsstilssygdomme, herunder type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft. Sukker, der findes naturligt i fødevarer – såsom frugt og mejeriprodukter – har ikke denne effekt. Du kan med andre ord gladeligt spise yoghurt, mælk og masser af frugt med god samvittighed! 

Er sukker virkelig så farligt? 

Sukker i små mængder er ikke farligt. For mange er sukker forbundet med socialt samvær og hygge, og det er helt OK at nyde både slik og kager fra tid til anden. Hvis du laver lange træningspas, kan sukkerindtag endda være nyttige.  

Ikke desto mindre er det klogt at begrænse mængden af sukker, vi spiser. Selvom sukker i sig selv ikke er skadeligt, giver det ikke kroppen nogen form for næring, så der er ingen god grund til at spise det. Mange fødevarer med sukker er ret ernæringsfattige og tilfører intet andet værdi end god smag. 

Hvis sukker er en stor del af den daglige kost, kan det få dig til at indtage mindre nærende mad og mere energi, end du har brug for, og det kan bidrage til overvægt på længere sigt. Begræns derfor indtaget af bagværk og slik, men det er ikke nødvendigt at undgå almindelige fødevarer, hvor sukker er en lille del af indholdet. 

5 tips til dig, der elsker søde sager 

1: Spis ikke sukker på tom mave 

Spis hellere et ordentligt måltid først! Hvem ved, måske var du bare sulten? 

2: Spis regelmæssigt i løbet af dagen 

Spiser du sund mad med jævne mellemrum, vil du ikke opleve den samme søde cravings, fordi din krop har fået nok energi. 

3: Find sundere muligheder i hverdagen 

Frugt og grønt med dip er super velsmagende og meget sundt! Skær frugten op i mindre stykker, så du spiser mere. Nødder er en sund snackmulighed og mætter. Lav sundere versioner af din yndlingssnack. Der findes mange madblogs med sundere opskrifter på både kager og bagværk. 

4: Være aktiv!  

Når du er fysisk aktiv, frigiver din krop endorfiner. Endorfiner giver en følelse af velvære, der ligner den, du får efter at have spist sukker, og du kan dermed opnå samme effekt ved at træne. 

5: Nyd dine søde sager! 

Det er tilladt at spise slik og småkager nogle gange. Det vigtigste er at begrænse sig i hverdagen. Og tænk, hvor meget bedre slik smager, hvis det er et stykke tid siden sidst. 

Forrige artikelStofskiftemedicin eller ej?

Næste artikelVandet holder os flydende

Thomas la Cour

Journalist