Nyheder

5 sundhedsfordele ved nødder og frø

Nødder er en sund snack, når blodsukkeret falder. Men nødders sundhedsfordele varierer. Her er fem sundhedsfordele.

Foto: Shutter- og Adobestock
3. april 2024

Nødder er en sund snack, når blodsukkeret falder. Men nødders sundhedsfordele varierer. Vi har fundet de rette nødder til ethvert udgangspunkt.

Der er et tidspunkt mellem 14 og 15 om eftermiddagen, hvor de fleste på arbejdspladsen oplever et dyk i blodsukkeret. Så er det nemt at takke ja til et stykke kage, hvis du da ikke opsøger automaten med snacks og trækker en chokoladebar. Din krop skriger på noget sødt, salt og fedt. For der er jo stadig nogle timer til fyraften.

Men en håndfuld nødder er et bedre valg. Selvom nødder ikke gør dig slank, kan de stabilisere dit blodsukker og tilmed give dig nogle sundhedsfordele, kagen eller chokoladebaren sjældent byder på. Nødder og frø er et perfekt valg. De er fyldt med fibre, gode fedtstoffer og protein.

Men hvilke nødder er bedst til hvad?

1: Græskarkerner og paranødder: Bedst for kvinders sundhed

Græskarkerner indeholder en sammensætning af næringsstoffer, der er særligt understøttende for kvinders sundhed. Græskarkernerne har en markant større mængde magnesium sammenlignet med de andre muligheder. Magnesium er et mineral, der er særligt vigtigt for forebyggelsen af osteoporose hos kvinder.

LÆS OGSÅ: Nødder er gode for hjertet og maven

Græskarkernerne har også et godt indhold af zink. Zink spiller en rolle i reguleringen af menstruationscyklussen ved at deltage i syntese, opbevaring og frigivelse af reproduktive hormoner såsom follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Zink er også vigtigt under graviditet på grund af dets rolle i DNA-syntese, som er en grundlæggende fysiologisk proces for fosterudvikling.

Paranødder er også et godt valg på grund af deres selenindhold, som er et vigtigt hormon for regelmæssig menstruation. Paranødder har samtidig en størrelse, hvor to om dagen kan dække behovet.

2: Peanuts, solsikke- og hampfrø: Gode til vægttab

Sammenlignet med andre varianter af nødder og frø har solsikkefrø færre kalorier og mindre fedtindhold end andre. Dermed udgør de et godt bytte for dem, der forsøger at tabe sig. De giver en god kilde til fosfor, som hjælper med vækst og reparation af celler. Også en god kilde til jern og fibre.

Hampfrø er et ernæringsmæssigt kraftcenter med 10 gram protein i 3 spiseskefulde sammen med antiinflammatoriske og hjertesunde omega-3 fedtsyrer. Dette er den perfekte kombination til at holde dig mæt i længere tid, samtidig med at du fylder din krop op med mineraler som zink og jern, som den har brug for for at trives.

Sammenlignet med andre nødder er peanuts rimelige i pris, hvilket gør dem mere tilgængelige for mange. Fra et næringsstofsynspunkt vil indtagelse af jordnødder hjælpe med en mæthedsfornemmelse på grund af deres fiber-, sunde fedt- og proteinindhold. De indeholder også antioxidanter såsom flavonoider, som arbejder for at opfange frie radikaler og potentielt beskytter mod kræft.

3: Pistace- og hasselnødder: Gode til blodsukkerstyring

Pistacienødder byder på masser af fiber og protein, som hjælper med blodsukkerstyring. De er lave på kalorier sammenlignet med andre nødder, og arbejdet med at afskalle dem kan give spisningen lidt mere mindfulness.

LÆS OGSÅ: Hvordan får man mere sul på kroppen?

Hasselnødder indeholder en god mængde vitamin B6, fosfor, kalium og zink, som spiller en vigtig rolle i energistofskiftet samt immunitet og blodtryk. De er også en fremragende kilde til sunde fedtstoffer, som kan hjælpe med at reducere kolesterolniveauet og også forbedre inflammatoriske markører. Nogle undersøgelser viser, at oliesyren kan have en gavnlig indvirkning på insulinfølsomheden. Det forbedrer blodsukkermetabolismen og reducerer risikoen for diabetes.

“Hasselnødder indeholder en god mængde vitamin B6, fosfor, kalium og zink, som spiller en vigtig rolle i energistofskiftet samt immunitet og blodtryk.”

4: Mandler, cashew-, pekan- og valnødder: Gode til hjertesundhed

Mandler kan hjælpe med at kontrollere blodtrykket, fordi de er høje i aminosyren arginin. Arginin er nødvendig for at lave nitrogenoxid. Nitrogenoxid afslapper arterielle blodkar, hvilket igen reducerer blodtrykket.

Valnødder har kardiometaboliske beskyttende fordele. Det har vist sig, at de, når de indtages som en del af en afbalanceret kost, kan de reducere blodets kolesterolniveau. De er rige på den hjertesunde omega-3 fedtsyre, alfa linolensyre (ALA).

“Valnødder har kardiometaboliske beskyttende fordele.”

Pekannødder er en fantastisk kilde til sunde fedtstoffer og fibre. De kan være med til at sænke blodtryk og kolesterol på grund af omega-3 og omega-6 fedtsyrerne. Pekannødder er også en god kilde til vitamin A, vitamin E og folinsyre.

Cashewnødder er en cremet, fløjlsagtig nøddetype, som kan bruges i en række lækre opskrifter og også laves om til en plantebaseret mælk. De har et højt proteinindhold, hvilket hjælper på mæthedsfornemmelsen eller mæthedsfornemmelsen. En af de bedste ting ved cashewnødder er, at de er rige på enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer, som hjælper med at sænke kolesterolniveauet og optimere hjertesundheden.

5: Valnødder: De bedste nødder til hjernens sundhed

Valnødder er rige på antiinflammatoriske fedtstoffer, som reducerer neuro-inflammation og hjælper med at understøtte mental sundhed og velvære og reducere risikoen for kognitiv tilbagegang. Amyloide plager fundet i hjernen hos alle mennesker, der er diagnosticeret med Alzheimers sygdom, har vist sig at øge oxidativ skade på neuroner og fremme inflammation. Fordi valnødder er rige på antioxidanter og antiinflammatoriske fedtstoffer, har de potentiale til at have en neuro-beskyttende fordel.

“Valnødder er rige på antiinflammatoriske fedtstoffer, som understøtter mental sundhed og reducerer risikoen for kognitiv tilbagegang.”

Kilde: Huffington Post

Forrige artikelVigtige næringsstoffer til dine øjne

Næste artikelGå 11 minutter om dagen og lev længere

Thomas la Cour

Journalist