Nyheder

6 alternativer til næsespray

Næsespray er en hurtig løsning, når næsen er stoppet. Vi har fundet seks langt sundere alternativer.

Foto: Shutterstock
15. marts 2023

Næsespray er en hurtig løsning, når næsen er stoppet. Vi har fundet seks langt sundere alternativer.

Det er nemt at blive snottet i denne tid. Temperaturen stiger og falder, så vi det ene øjeblik har tocifrede varmegrader og det næste øjeblik er tæt på dagsfrost.

Tilstoppede næser hører årstiden til, men den lille næsespray, som du nu kan købe på apoteket, er ikke så ufarlig, som du måske tror. Der er risiko for at blive afhængig, hvis du bruger den for længe. Slimhinderne i næsen vænner sig til sprayen, hvis du bruger næsespray i mere end ti dage i træk. Så begynder næseslimhinden at hæve, når du ikke bruger sprayen.

Ved længere tids brug er effekten altså den modsatte: Slimhinderne hæver endnu mere, luftvejene bliver trange, og det bliver hårdere og mere trættende at trække vejret.

Så der er god grund til at undgå næsesprayen – eller i hvert fald kun bruge den i nødstilfælde. Heldigvis er der mange tiltag, der kan gøre sprayen overflødig. Vi har fundet seks:

1. Skyl næsen

Næseskylning med en såkaldt neti pot, en lille gryde med lang tud, er skånsom mod slimhinderne. Du fylder kanden med vand og en vis mængde salt og skyller derefter næsen med saltblandingen. Neti pot sælges i helsekostbutikken.

2. Smør din næse og undgå næsespray

Tørre slimhinder i næsen kan smøres med lidt olie, for eksempel olivenolie eller kokosolie. Der findes også blødgørende næsespray og næsesalver på apotekerne. Smurte slimhinder kan reducere tilstoppet næse.

3. Krydr maden ekstra godt

Stærk mad kurerer ikke tilstoppet næse, men kan hurtigt gøre vejrtrækningen lettere. Krydret mad hjælper med at opløse slim, som igen rydder dine blokerede bihuler inden for få minutter. Prøv at spise for eksempel wasabi, chili eller jalapeño.

4. I stedet for næsespray kan du holde hovedet højt

Du kan have svært ved at sove, hvis du har tilstoppet næse. Det kan føles bedre, hvis du ligger med løftet hoved, da hævelsen i næsen så aftager. Lig med et par ekstra puder under hovedet.

5. Tag et varmt brusebad for næsens skyld

Et varmt brusebad før sengetid er godt. Dampen fra bruseren virker afslappende på kroppen og hjælper med at opløse slim i næsen.

6. Massér bihulerne

Slim samler sig i bihulerne og for at aflaste trykket kan lidt let massage hjælpe. Massér med spidserne af pege- og langfingeren lige under øjenhulerne i en cirkulær bevægelse i 20-30 sekunder. Sørg for at massere i områderne tættest på næsen og under øjnene. Afslut med at trykke tommelfingrene mod kinderne og massér i cirkulære bevægelser.

Forrige artikelEt sundere mandeliv – med grønt i centrum

Næste artikelGode råd mod sure opstød og refluks

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.