Nyheder

6 boost til din hukommelse

5. august 2017

Vi har alle sammen været til en fest og mødt nogle, som vi fem minutter senere har glemt, hvad hedder. Glip i hukommelsen kan være utroligt generende, men her kan du finde seks gode råd til, hvordan du træner og optimerer din hukommelse.

Din livsstil afspejler i høj grad din evne til at huske ting. Er dit kolesteroltal, blodtryk eller blodsukker for højt, kan blodårerne tilstoppe, hvilket skader hjernen og dermed også hukommelsen.

Motion er som regel altid en god ting, og det er ikke en undtagelse, når vi snakker om hukommelse. Dyrker du motion 30 minutter om dagen, vil du øge blodtilførslen til hjernen, og det vil hjælpe din hjerne til at gøre plads til minder, som du kan bruge senere hen.

Der er naturligvis forskel på en 25-årigs hukommelse sammenlignet med en på 75, men allerede fra 20-års alderen begynder hjernecellerne faktisk at forsvinde sammen med bestemte kemikalier, som skal vedligeholde hukommelsen.

Der er dog en række ting, du kan gøre for at forbedre og vedligeholde din hukommelse fra dag til dag.

Organiser dit rod

Er dine bilnøgler altid væk? Eller kan du aldrig finde din telefonoplader? Find faste pladser til de småting, du aldrig kan finde.

Skriv det ned

Når man skal huske sit skema, fødseslsdage og telefonnumre skal man have pennen på blokken. Selv hvis man ikke kigger på blokken, kan det, at man har skrevet det ned, hjælpe en med at huske bedre.

Husk dit password

Skal du lave et nyt password, kan du prøve at benytte dig af et ’akronym’ eller en ’ordforkortelse’. Find på en sætning, som er nem at huske, for eksempel din første superliga fodboldkamp: FCKAABP13, som ville stå for: F.C. København Aab Parken 2013. Vælg en begivenhed, som du vil have let ved at huske, og som vil være svær for en hacker at gætte.

Gentag, gentag, gentag

Alt fra et navn på nogen, du lige har mødt, til en adresse du skal besøge. Jo flere gange du gentager det samme, jo nemmere bliver det at få det til at sidde fast.

Udfordr dig selv

Begiv dig ud i noget, som vil udfordre din hjerne. Lær et nyt sprog, meld dig ind i en bogklub, og deltag i diskussioner om bogen bagefter, eller helt simpelt læg et puslespil, det er ren motion for din hjerne. 

Vær social

Folk, der er frivillige, eller bare er gode til at være sammen med venner og familie, har større mulighed for at holde hukommelsen oppe.

 

 

Forrige artikelMormors indiske suppe

Næste artikelKøb dig fra de huslige pligter og bliv lykkeligere