Krop

6 Forskellige måder at gå på!

25. september 2009

Mange mennesker kan bedst lide at motionere ved at gå en tur. Det ser let ud, og det er det også. Fysisk aktivitet kan godt være i form af gang, når du vil følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om 30 minutters motion. Gangtræning kan nemt varieres, hvilket ofte vil betyde, at effektiviteten af træningen øges.

Den ekstra tid og det gode vejr giver mulighed for en lang række aktiviteter. Naturli har i anledning af den forestående sommerferie fundet 10 forslag til, hvordan du kan forvandle din daseferie til en aktiv ferie – uden at du går glip af fornemmelsen af at have holdt fri. Vi har forsynet vores forslag med henvisninger til hjemmesider, så du hurtigt kan finde mere inspiration til din aktive ferie.

Sommerkursus på idrætshøjskole

Hvis vejret er godt sætter langt de fleste mennesker pris på en god gåtur, som både kan virke opfriskende og give appetit. Den øgede appetit skyldes naturligvis, at en gåtur koster noget energi, hvilket også er forklaringen på, at gåture kan bruges, hvis man vil slanke sig.

For de fleste er en ganghastighed på 4-5km/t en naturlig hastighed, hvis man skal gå en længere tur. Undersøgelser har desuden vist, at hvis man skal gå hurtigere end ca. 8 km/t, bliver gang et mere uøkonomisk bevægelsesmønster end løb, hvorfor det vil føles naturligt at slå over i løb.

Der er dog stor forskel på, hvor meget energi man bruger, afhængig af hvor stærkt man går.

Hvis man går med 4 km/t, bruger man ca. 4 gange så meget energi, som man gør, hvis man ligger på sofaen. Går man derimod med 8 km/t vil energiforbruget være ca. 8 gange større end energiforbruget ved at ligge stille. Du skal med andre ord gå i en time med 4km/t for at forbruge samme energimængde som forbruges under ½ times gang med 8 km/t. Ganghastigheden (eller træningsintensiteten) spiller altså en stor rolle i forhold til energiforbruget under gang. Gangtræning med høj ganghastighed har samtidig større effekt på kredsløbet, hvorfor effektiv gangtræning, må siges at foregå ved høj ganghastighed.

VIDSTE DU…
at du forbrænder ca. 210 kalorier på en halvtimes gåtur i skoven. Hvis du i stedet løber i en halv time forbrænder du 330 kalorier.

Stavgang

Gennem tiden er der gjort mange forsøg på at øge forbrændingen under gang. F.eks. var det en overgang meget populært at bære på håndvægte eller at have vægtbælter fastgjort omkring håndled og ankler, ligesom forskellige armøvelser også er blevet benyttet under gang for at øge forbrændingen. I de senere år er det blevet en stor dille at gå stavgang, der er klart inspireret af en af verdens hårdeste idrætsgrene, nemlig langrendski. Et af argumenterne for at benytte stavgang er, at denne motionsform øger forbrændingen i forhold til almindelig gang, men passer det nu også?

De første undersøgelser som sammenlignede stavgang med almindelig gang ved samme ganghastighed viste, at energiforbruget var mere end 20 pct. større under stavgang, men i undersøgelsen benyttede man stavene unaturligt meget. Dette førte til en ny tysk undersøgelse, hvor man blandt kvinder, sammenlignede forbrændingen under ”naturlig” stavgang, med den tilsvarende forbrænding under almindelig gang med samme hastighed.

Undersøgelsen viste, at ved ganghastigheder på 6,5km/t og 7,5km/t var forbrændingen hhv. 8 pct. og 7 pct. højere end under alm. gang ved samme hastighed. Det ekstra armarbejde under stavgang øger altså forbrændingen noget.

Stavgang hævdes af mange at være mere skånsom for knæene end almindelig gang.

Dette fænomen har en ny dansk undersøgelse blandt rutinerede stavgængere set nærmere på. Her målte man de kræfter, som knæet udsættes for under hhv. stavgang og alm. gang. Resultaterne viste, at der ingen forskel var på de belastninger, knæet udsættes for under hhv. stavgang og alm. gang.

Udover den øgede forbrænding er det en fordel at overkroppen belastes, ligesom stavgang er velegnet til personer med nedsat balance.

6 fordele ved gangtræning
1. Almindelig gangtræning er meget lidt udstyrskrævende og kan udføres overalt
2. Gangtræning giver sjældent skader
3. Gangtræning kan nemt varieres
4. Gangtræning er en god opstartsaktivitet, hvis man ikke er vant med træning
5. Jo mere gangtræning, jo mindre risiko for hjertekarsygdomme
6. Gangtræning kan virke sænkende på blodtrykket

Gangtræning i sand

Det er hårdt at gå i sand. En italiensk undersøgelse har vist, at det kræver op til 1.8 gange så meget energi at gå med ganghastigheder mellem 3 og 7 km/t sammenholdt med gang på fast underlag. Det skyldes, at sandet ”opsuger” en stor del af den bevægelsesenergi, man normalt fører med sig under gang. Dvs. at en gåtur i sandet på ½ time, hvor farten er 5km/t, koster næsten dobbelt så meget energi som en tilsvarende gåtur på fast underlag. Derudover er træning i sand normalt glimrende træning for anklerne, ligesom der stilles større krav til balancen på grund af det mere ujævne underlag.

Gang under golf

Golf har ikke ry for at være nogen hård sport, men faktisk kan en 18 hullers runde sagtens tjene som god gangtræning. Under en golfrunde tilbagelægges typisk 7-8 km. En ny amerikansk undersøgelse viser, at 18 hullers golf i gennemsnit kræver 11948 skridt at tilbagelægge. Undersøgelsen viste, at uanset køn, bane og golfhandicap, så nåede langt hovedparten af forsøgspersonerne over de 10.000 skridt på en runde, som er minimumsanbefalingen på en dag. Dette er altså et udmærket argument for et par runders golf i løbet af ugen!

VIDSTE DU…
at en 18-hullers golfrunde som minimum kræver de 10.000 skridt, som er anbefalingen, at vi tager hver dag.

Gangtræning på løbebånd

Der er fordele og ulemper ved at gangtræne på et løbebånd. Dårligt vejr kan ikke spolere en planlagt træning, og løbebåndstræning er derfor især om vinteren et godt alternativ til en udendørsgåtur. Det er samtidig muligt præcist at styre ganghastigheden og distancen, ligesom rutens udseende på de mere avancerede løbebånd kan konstrueres, så der f.eks. kommer stigninger og hastighedsændringer osv. De oplevelser, man normalt får i naturen, går dog tabt, og gangtræningen på løbebåndet kan føles ensformig. Samtidig er energiforbruget lidt mindre på løbebåndet sammenholdt med udendørs gang. Man opnår heller ikke samme varierede gangmønster på løbebåndet, som under udendørs gang, hvor man møder ujævne stigninger, blødt underlag, forhindringer mv.

Gangtræning i crosstrainer

De fleste fitnesscentre har en crosstrainer stående. Bevægelsesmønstret i en crosstrainer minder mest af alt om skiløb på stedet. Fordelen er som ved løbebåndstræning, at man i dårligt vejr kan træne indendøre, samtidig med at mange crosstrainers er udstyret med små computere, som gør, at man kan følge med i sin egen træningsindsats. Desuden aktiveres arme og overkrop i langt højere grad end under almindelig gang. Ulemperne er de samme som ved gangtræning på løbebånd.

Hold gang i gangen!

Gangtræning er en behagelig motionsform som sagtens lader sig variere. Generelt er gangtræning ikke nær så effektiv som f.eks. løbetræning. Til gengæld vil mange finde det væsentligt nemmere at motivere sig til at dyrke denne træningsform, og i forhold til ingen træning er gangtræning klart at foretrække. Gangtræning har den indbyggede fordel, at der kun sjældent opstår skader. Samtidig kan man holde til ret store mængder gangtræning, hvorfor det ikke er noget problem at træne dagligt, hvilket de færreste, som løbetræner, kan holde til. Kan du lide at gangtræne er det derfor bare med at komme af sted!

Forrige artikelAlexanderteknik – man lærer at undervise sig selv

Næste artikelSnyd alderen – forestil dig yngre