Nyheder

6 gode grunde til at spise bælgfrugter

Veganerne har taget dem til sig. Hos kødspisere er de knap så populære, og det er en skam: Vi har fundet 6 gode grunde til at spise bælgfrugter.

Foto: Shutterstock
7. juni 2023

Veganerne har taget dem til sig. Hos kødspisere er de knap så populære, og det er en skam: Vi har fundet 6 gode grunde til at spise bælgfrugter. 

De findes i mange afarter: På dåse, friske, på frost. Ærter, haricot verts, kidneybønner, kikærter, grønne linser, røde linser, sorte bønner og meget mere. Der er en del at vælge imellem, og det er faktisk let at snige lidt bælgfrugter ind i maden. Det kan f.eks. være i salaten eller i en kødret, hvor de enten kan erstatte kødet eller få det til at strække lidt længere. 

Her er seks gode grunde til at få flere bælgfrugter i køkkenet:  

1: De har lavt fedtindhold og mætter godt

Bælgplanter indeholder masser af kostfibre, som er mættende og hjælper med at holde blodsukkeret stabilt. Bælgfrugter ligger nemlig lavt på det glykæmiske indeks. De har også et lavt fedtindhold. De indeholder få kalorier i forhold til, hvor mættende de er.  

2: De er fyldt med vigtige næringsstoffer 

Udover gode proteiner og fibre er bælgfrugter fulde af vigtige vitaminer, antioxidanter og mineraler, såsom jern, zink, magnesium, calcium og folinsyre. 

3: Fordøjelsen får det lettere

At linser, bønner og andre bælgfrugter indeholder store mængder kostfibre letter fordøjelsen. De anses også for at reducere risikoen for tyktarmskræft. 

4: Du finder den ultimative proteinkilde i bælgfrugter 

Bælgplanter har et højt proteinindhold og er sundere end animalske proteiner, som normalt indeholder store mængder mættet fedt. Det høje vegetabilske proteinindhold giver retten fylde og øger mætheden. 

5: De beskytter mod livsstilssygdomme 

Bælgplanter gavner dit helbred. Ud over at stabilisere blodsukkeret forebygger de en række alvorlige livsstilssygdomme, herunder forhøjet blodtryk, tarmkræft, diabetes, overvægt og hjerte-kar-sygdomme. Den gavnlige effekt kan skyldes bælgplanternes sunde ernæringsmæssige sammensætning, men kan også klare det faktum, at bælgfrugter normalt er en del af en allerede sund kost og erstatter mindre sunde fødevarer i kosten.  

6: Hjælper med at holde vægten 

Undersøgelser viser, at bønner og linser mætter mere end kød, på grund af deres høje indhold af mættende kostfibre. Derudover viser forskning fra Københavns Universitet, at måltider baseret på bælgfrugter, såsom ærter og bønner, kan gøre det nemmere at tabe sig. 

Udover det seks sundhedsmæssige fordele ved bælgfrugter, må vi også huske det store billede: Bælgfrugter er klimavenlige. Faktisk er klimabelastningen fra bælgfrugter næsten 50 gange mindre end for eksempel oksekød. 

Så det er bare med at fylde fryser og spisekammer op med bælgfrugter. Der er masser af muligheder.  

Forrige artikelMangler du B12-vitamin? Her er tegnene

Næste artikelChatbot begyndte at give farlige råd

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.