Nyheder

6 livsvigtige og glemte sukkerstoffer 

Sukker er ofte udskældt, men vi kan slet ikke leve uden otte forskellige sukkerstoffer. Seks af dem er tilmed lidt oversete.

Foto: Shutterstock
21. december 2022

Sukker er ofte udskældt, men vi kan slet ikke leve uden otte forskellige sukkerstoffer. Seks af dem er tilmed lidt oversete. 

Der er god grund til at spare på sukkeret. I hvert fald når det er det krystaliserede, raffinerede du kan købe i supermarkedet. Det er på ingen måde godt for dig. Men det naturlige sukkerindhold i en række fødevarer er noget ganske andet.  

Otte af disse sukkerstoffer er ligefrem livsnødvendige i de rette mængder. De er vigtige, fordi de hjælper cellerne med at kommunikere med hinanden. To af dem får du rigeligt af: Glukose fra almindeligt sukker og galaktose fra mælkesukker og pektin. De øvrige seks forsvandt ud af vores kost, da vi gik fra at være jægere og samlere til at spise bearbejdet og raffineret kost. 

Kroppen har svært ved selv at danne disse sukkerstoffer, som har stor betydning for både immunsystemet og kroppens øvrige funktioner.  

De seks glemte sukkerstoffer

Mannose, der bl.a. hæmmer vækst og spredning af kræft. Nedsætter også betændelsesreaktionen ved leddegigt. Du finder mannose som acemannan i Aloe vera-juice (gel). 

Fucose, der findes i brystmælk og visse svampe. Fucose hæmmer allergiske reaktioner og modvirker bl.a. herpesvirus og luftvejsinfektioner. 

N-acetylgalaktosamin, der hæmmer spredning af kræftsvulster og bedrer kommunikationen mellem cellerne.  

N-acetylglucosamin, der modvirker kræft og HIV, stimulerer immunforsvaret og nedsætter smerter og betændelsesagtige reaktioner. 

N-acetylneuraminsyre, der er særlig vigtig for hjernen og indlæringen. Derfor findes den også i store mængder i brystmælken. Det vides, at børn, der bliver ammet, gennemsnitligt bliver mere intelligente end børn, der ikke får brystmælk.  

Xylose, der modvirker bakterier og virus. Xylose giver ikke huller i tænderne, hvorfor en sukkeralkohol udvundet af xylose ofte bruges i tyggegummi.  

Her finder du dem i kosten

De otte essentielle sukkerstoffer findes især i spiselige svampe, visse frugter, bær, grøntsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som f.eks. Aloe vera. De findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr.  

Det kan være svært at vide, om du får tilstrækkeligt med alle otte sukkerstoffer. Det kræver i hvert fald en meget varieret kost. Ellers kan du med fordel vælge et kosttilskud. 

Kilde: Carsten Vagn-Hansen – Sådan bli’r du (måske) 100, Hovedland 2014

Forrige artikelNy opdagelse kan revolutionere kræftbehandlingen

Næste artikelEr der risiko ved koloskopi-undersøgelse?

Thomas la Cour

Journalist