Nyheder

6 tips til bedre mundsundhed

Inflation og økonomisk krise har fået mange til at droppe tandlægebesøgene. Men det kan være en dårlig idé at spare på mundsundheden.

Foto: Shutterstock
12. april 2023

Inflation og økonomisk krise har fået mange til at droppe tandlægebesøgene. Men det kan være et skidt sted at spare.

For ganske mange danskere er tænderne lidt som fødderne: Vi forventer, at de gør deres arbejde, og så længe de ikke gør ondt, glemmer vi dem næsten. Men hvor misligholdte fødder trods alt kan repareres med lidt omsorg og nogle besøg hos en specialist, kan misligholdte tænder give alvorlige følgevirkninger i hele kroppen.

Vi har fundet seks vigtige tips til forbedret mundsundhed, som har betydning for sundheden i hele kroppen.

Sammenhæng mellem mundsundhed og generel sundhed

De seneste par år er man blevet meget klogere på, hvordan sundheden i munden hænger sammen med sundheden i resten af kroppen. Hvordan netop dårlig tandsundhed påvirker livskvaliteten og kroppens sundhed hårdt.

Det er en helbredsmæssig påvirkning, da undersøgelser viser en større sammenhæng mellem dårlig tandhygiejne og en række sygdomme. Paradentose, diabetes, lungebetændelse og hjertekarsygdomme er nogle af dem, der står højt på listen.

– De bakterier, som ophober sig inde i munden, kan føres rundt i resten af kroppen via blodet, hvis der fx går hul på vævet i munden, og herfra kan de så sætte sig på hjertekarsystemet eller skabe betændelsestilstande i kroppen i form af f.eks. lungebetændelse. Netop derfor er en god mundhygiejne vigtig, da den hjælper til at formindske eller helt fjerne bakterierne i munden og derved forhindre bakteriernes videre færd gennem kroppen, siger Julie Pilely Rasmussen, der er areamanager for Godt Smil i Odense, i en pressemeddelelse.

Der findes mere end 700 bakterier i din mund

I mundhulen finder der omkring 700 forskellige bakterier, og mange af disse er decideret skadelige for helbredet. I langt de fleste tilfælde er en god mundhygiejne og kroppens naturlige forsvarsmekanismer nok til at holde bakterierne under kontrol.

Men uden den rette tandpleje kan bakterierne forårsage infektioner i munden, der i første omgang kan medføre caries og tandkødssygdomme – og på sigt være påvirkende faktorer til andre sygdomme af alvorlig art. Hvis kroppen samtidig er svækket, vil forsvarsmekanismerne have sværere ved at bekæmpe infektionerne.

Hvis du i forvejen har en kronisk sygdom, kan bakterierne som følge af dårlig mundhygiejne forværre disse sygdomme. Det kan endda være så voldsomt, at betændelsestilstanden i forbindelse med eksempelvis en lungebetændelse kan blive livstruende.

God mundsundhed spiller en vigtig rolle for livskvaliteten

Derudover kan en dårlig mund- og tandhygiejne give smerter i munden og besvær med indtagelse af mad. Det kan også give et nedsat velvære og et lavere selvværd. Mundsundhed en stor betydning for vores livskvalitet – hvorfor det er vigtigt at huske den gode tandpleje hele livet.

– Med tiden vil vores tænder naturligt bære præg af, at vi har haft dem i lang tid, og derfor kan der opstå ændringer i munden. Men i det øjeblik, at tænderne eller tandkødet begynder at være til gene, er det vigtigt at få det tjekket ved tandlægen, da det kan vise sig at kræve behandling, siger Julie Pilely Rasmussen fra Godt Smil i Odense.

6 gode råd til en god mundsundhed

For at sikre en god mundhygiejne giver Julie Pilely Rasmussen en række gode råd:

• Børst tænderne i 2 minutter – evt med en fluorholdig tandpasta – 2 gange dagligt. Husk at supplere med tandtråd.

• Brug gerne en elektrisk tandbørste, da den er mere effektiv og gør det nemmere at holde tænderne rene.

• Skyl ikke munden med vand efter tandbørstning, hvis der er fluor i tandpastaen. Den fluorholdige tandpasta beskytter nemlig tænderne mod huller i løbet af dagen.

• Børst tungen med enten en tandbørste, eller brug en tungeskraber, hver gang tænderne børstes.

• Spis og drik sundt, og undgå for meget sukker og syre i mad og drikke.

• Husk det regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen – mindst én gang om året.

Forrige artikelTag vare på dit mikrobiom

Næste artikelHar du styr på dine hormoner?

Thomas la Cour

Journalist