Nyheder

6 tips til mindre høfeber 

Foto: Shutterstock
26. maj 2022

Pollensæsonen er for alvor blæst i gang. Lider du af høfeber? Vi har samlet seks gode tips til at mindske generne.  

Høfeber kan gøre en smuk forårs- eller sommerdag til et helvede. En næse, der er hudløs af at nyse. Røde øjne, der klør, klør og klør.  

Det kan være svært at dele glæden ved solen og varmen, hvis du nærmest ikke kan være i dig selv.   

Flere græspollen

Op mod en million danskere lider af pollenallergi, og især pollen fra landets græsplæner og vildtvoksende græsområder gør hverdagen sur for rigtig mange danskere.  

Ifølge Astma-Allergi Danmark er mængden af græspollen meget højere end tidligere. Ved at sammenholde gennemsnitsmålinger af alle pollentyper fra perioden 1981–2009 og fra 2011–2020, kan Astma-Allergi Danmark konstatere, at tallene for græspollen er steget med 19 procent, ligesom sæsonen for græs er forlænget med hele 18 dage

Det kan skyldes flere faktorer, såsom klimaforandringer og nye måder at anlægge grønne områder i byerne på. Klimaforandringerne medfører blandt andet ændringer i temperaturen, nedbør og vindforholdene. Det giver træer og buske nye vækstmuligheder og også ændring i pollenmængden. Samtidig kan ændringer i vindforhold betyde, at pollen fra omkringliggende lande finder vej til Danmark. 

Misforstået biodiversitet

Når det gælder græspollen, kan en del af forklaringen være, at kommuner og boligforeninger har haft fokus på biodiversitet. Det er der ikke noget forgjort i, men det har betydet, at man har undladt at slå store arealer med vildtvoksende græs i den bynære natur.   

– Vi ser desværre, at alt for mange kommuner undlader at slå vildtvoksende græs og anlægger anden allergifremkaldende beplantning i vores byer. Vi skal derfor sørge for at begrænse græsset og skabe bedre vilkår for de vilde, hjemmehørende urter, så vi kan skabe gode rammer for både dyr, insekter og mennesker. Det er en udbredt misforståelse, at vild natur er en fjende mod danskere med allergi. Det forholder sig faktisk lige omvendt, siger Anne Holm Hansen. 

Selvom pollen i en eller anden grad er en usynlig fjende, er der en del, du kan gøre. Vi har samlet seks tips:  

1: Husk din medicin 

Den allergiske reaktion skyldes i virkeligheden, at du har et overaktivt immunforsvar, som tror, at de uskadelige pollen er farlige bakterier, som skal nedkæmpes. Derfor nytter det at tage tabletter, som dæmper virkningen af histaminer. Histamin virker som et hormon, der har indflydelse på dele af immunforsvaret og fordøjelsessystemet. Stoffet virker som en neurotransmitter, og dannes under overfølsomhedsreaktioner.  

Helsekostforretninger har flere naturlige produkter på hylden, der kan virke histamindæmpende. Men du kan også få en salve, der skal smøres på under næsen og i området omkring øjnene. Salven er designet til at opfange de allergener, der ellers ville blive optaget i dine slimhinder og skabe den allergiske reaktion. Spørg efter Barrier Balsam fra HayWax. 

2: Hold øje med dagens pollental og pollenvarsling 

Da du sjældent kan se pollen i luften, er det en god idé at være opdateret på dagens pollental. Ligesom det kan være en god idé at tjekke vejrudsigten, før du begiver dig ud på en længere spadseretur. Pollentallene kan variere meget fra den ene dag til den anden. 

Du finder de nyeste pollental på astma-allergi Danmarks hjemmeside. 

3: Brug solbriller eller cykelbriller – og motionér morgen eller aften 

Noget så enkelt som briller kan gøre en forskel. Især hvis du løber eller cykler. Hvis du lider meget af høfeber, kan det i sagens natur være klogt at udsætte motion til aftentimerne eller de tidlige morgentimer. Jo højere luftfugtigheden er, desto mindre pollen er der i luften. Så hvis du kan motionere før solen får fat eller efter duggen er faldet, er det bestemt at foretrække.    

4: Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng 

Der kan sidde rigtig meget pollen i håret. Det gælder naturligvis også skæg, øjenbryn m.v. Så det er generelt godt at tage mindst et bad om dagen i pollensæsonen.  

5: Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen 

Vådt tøj på tørresnoren er et fluepapir på pollen. Så selvom tørretumbleren ikke er så god for hverken klima eller elregning, er den et godt alternativ i pollensæsonen.  

6: Luft ud tidlig morgen og sen aften 

Det er vigtigt at lufte ud – men gør det, når der er færrest pollen i luften. Tidlig morgen eller sen aften er bedst. Du kan også bare sove med vinduerne åbne. Det styrker samtidig din søvn. 

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Forrige artikelNår kroppen trænger til at blive lyttet til

Næste artikeliPads gør børn overvægtige

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.