Nyheder

6 vaner, der slider på dit hjerte 

Du ved godt, at rygning og for meget alkohol er skidt for hjertet. Men der er også mere uskyldige vaner, der kan skade dit hjerte. 

Foto: Shutterstock
17. januar 2023

Du ved godt, at rygning og for meget alkohol er skidt for hjertet. Men der er også mere uskyldige vaner, der kan skade dit hjerte. 

Hvis du bliver over 80 år gammel, vil dit hjerte have slået mere end tre milliarder gange. Det er en slidsom muskel, der populært sagt skal kunne gå fra nul til hundrede på få sekunder. Derfor er der al mulig grund til at passe på “pumpestationen”, som jo helst skal holde livet ud.  

Men du har måske nogle vaner, som ikke nødvendigvis gør dit hjerte godt. Vi har fundet seks af dem.   

1. Crash-diæter er skidt for hjertet

Daniel Edmundowicz, kardiolog ved Temple University Hospital, forklarer, at folk ofte tror, de spiser en sund, afbalanceret kost, mens de faktisk langsomt forårsager hjerteproblemer. 

For eksempel har han set folk følge en kost med lavt kolesterolindhold. De undgår sunde fedtstoffer, som er et vigtigt makronæringsstof. Det kan føre til, at de spiser for mange kulhydrater. Selvom denne form for diæt ikke fører til forhøjet kolesterol, kan det føre til vægtøgning, siger Daniel Edmundowicz.  

Crash-diæter kan på samme måde påvirke det kardiovaskulære system, og forskning har vist, at en pludselig og ekstrem ændring i spisevaner kan føre til en forringelse af hjertefunktionen. 

– At gå fra den ene yderlighed til den anden gør mere skade end gavn, siger han til HuffPost. 

2. Social isolation og ensomhed tærer på hjertet 

At være isoleret fra andre kan også have en stor indflydelse på hjertesundheden, forklarer Rigved Tadwalkar, en kardiolog ved Providence Saint John’s Health Center i Santa Monica, Californien. 

En nylig undersøgelse viste, at ældre kvinder har en otte procent højere risiko for hjertekarsygdomme, når de lever i social isolation, og en fem procent højere risiko for hjertekarsygdomme, når de lever med ensomhed. For mennesker, der oplever både social isolation og ensomhed, stiger risikoen for hjertesygdomme med op til 27 procent. 

3. Dårlig tandsundhed øger risiko for hjertesygdom

Tandproblemer, såsom huller i tænderne, kan øge risikoen for bakterielle infektioner i blodbanen. Ifølge Rigved Tadwalkar er det meget nemt for bakterierne i munden at komme ind i blodet. 

Ny forskning har også vist, at regelmæssig rengøring af dine tænder er forbundet med bedre hjertesundhed. 

– God mundhygiejne er vigtig. Vi kan ikke sige 100 procent, at daglig børstning og tandtråd forebygger et hjerteanfald, men hvis man er i risikozonen for hjerteproblemer, kan risikoen for den type sygdom stige, hvis man ikke passer på sin mundsundhed, siger Daniel Edmundowicz. 

4. Koffein – lidt er godt, meget er skidt for hjertet 

Koffeinholdig kaffe i de rigtige mængder beskytter hjertet. Forskning viser, at to kopper kaffe om dagen giver de største kardiovaskulære fordele. 

Koffein anses for sikkert i mængder op til 300 til 400 milligram. Herefter kan det forårsage en række negative effekter. 

Forskning har også vist, at filtreret kaffe er forbundet med et bedre kolesteroltal end ufiltreret, såkaldt fransk pressekaffe.  

– Vi forbinder ofte ikke kolesterol med kaffe, men filtreret kaffe er bedre for kolesterol end ufiltreret. Generelt gælder det, at jo sortere kaffen er, jo sundere er den for kroppen, siger Rigved Tadwalkar. 

5. Stress slider på hjertet

Når kroppens “fight or flight”-system er kronisk aktiveret, kan det give betændelse i kroppen og en længerevarende frigivelse af stresshormoner såsom adrenalin. Disse faktorer kan tilsammen føre til fysiologiske ændringer i kroppen, såsom forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, fedme, insulinresistens og elektriske rytmeforstyrrelser. 

Kronisk stress kan også øge risikoen for blodpropper. Hvis der dannes en blodprop i en arterie, der allerede er smal, kan det forårsage et hjerteanfald.  

6. For meget eller for lidt søvn er skidt for hjertesundheden

De fleste af os har brug for omkring 7-8 timers søvn pr. nat. For meget eller for lidt søvn kan bidrage til kardiovaskulære problemer, herunder hjerteanfald og slagtilfælde. 

Det handler ikke kun om mængden af søvn, men også kvaliteten. Søvn af høj kvalitet er afgørende for at opretholde et sundt hjerte. Dårlig søvnkvalitet er forbundet med forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og åreforkalkning. 

Kilde: Huffington Post

Forrige artikelPlantebaserede fødevarer efterspørges i stigende grad

Næste artikelMad mod kræft

Thomas la Cour

Journalist