Kan et glas æblejuice gøre det samme som et æble? Er tørrede æbleringe sunde? Vi har fundet seks vigtige pointer om æbler.
Selvom du næppe kan holde lægen fra døren ved at spise et enkelt æble hver dag, er æblet en god vane. Snup et æble, når du bliver kagesulten om eftermiddagen. Riv et æble over morgenmaden. Indtænk æbler i dine salater. Æbler er billige, og de er lette at have med i tasken eller lommen.
Men hvilke typer æbler bør du gå efter – og kan et glas æblejuice noget af det samme? Vi har fundet seks vigtige pointer om æbler:
1. HVORFOR ER ÆBLER SÅ SUNDE?
Æbler indeholder fortykningsmiddelet pektin. Det er et kulhydrat, der næsten ikke indeholder kalorier og giver en meget høj mæthedsfornemmelse. Æbler indeholder også antioxidanter, som ifølge undersøgelser har en positiv effekt på diabetes type 2. De stabiliserer blodsukkerniveauet og har også vist sig at sænke blodtrykket. Det er simpelthen en meget god, kaloriefattig og mættende fødevare.
” Tættest på skrællen er pektinerne og antioxidanterne.”
Selvom et æble uden skræl også er et sundt, kaloriefattigt måltid, går en del tabt, når de skræller æblet.
Tættest på skrællen er pektinerne og antioxidanterne. Det gælder alle frugter og grøntsager. Det dummeste, du kan gøre, er at fjerne skrællen, for så forsvinder fordelene.
Vask i stedet æblet grundigt og skær eventuel skurv bort.
LÆS OGSÅ: Hold blodsukkeret stabilt med omtanke
3. FRUKTOSE OG BLODSUKKERET
Æbler indeholder uopløselige og opløselige fibre. Forskning har konkluderet, at hvis man spiser et æble før et måltid, danner de opløselige fibre en hinde omkring maven, som gør, at kroppen ikke optager glukosen (sukkeret) fra kulhydraterne så hurtigt. Fibrene fra æblet forhindrer således glukosen i at komme lige så hurtigt ud i blodet, som den normalt ville gøre. Det betyder, at blodsukkerniveauet bliver meget mere stabilt. Du bliver ikke sulten så hurtigt og det dæmper også din søde tand.
4. TØRREDE KONTRA FRISKE ÆBLER
Når æblerne tørrer, forsvinder væsken, og der er en meget højere koncentration af sukker. Tørrede æbler har næsten fem gange så meget sukker som friske æbler. Når du tørrer æbler, reduceres næringsstofferne også noget, både på grund af opvarmningen og fordi næringsstofferne aftager med tiden.
Tørrede æbler er en fin snack, givetvis en del sundere end vingummibamser – men mere skal du nok heller ikke forvente.
5. ÆBLER KONTRA ÆBLEJUICE
Når vi presser saft af æblet, bliver de fleste fibre fjernet. Så kommer fruktosen direkte ud i kroppen. Så minder effekten på kroppen næsten om sodavand.
6. ØKOLOGISKE ELLER KONVENTIONELLE?
Gå altid efter danske æbler. Gerne økologiske, danske æbler. Importerede æbler er i reglen kraftigt sprøjtet, og der vil være pesticidrester i skrællen. Dog er skrællen ret tyk, så hvis du skyller æblerne grundigt, forsvinder det meste.
“Gå altid efter danske æbler. Gerne økologiske, danske æbler. Importerede æbler er i reglen kraftigt sprøjtet.”
Forrige artikelGør din højtid ekstra sund med disse 9 juleklassikere
Næste artikelHvilken type havregryn er sundest?