Der er flere sundhedsfordele i regelmæssig konditionstræning. Træning, der får pulsen i vejret og gør dig stakåndet. Vi har fundet syv.
Træning, der øger pulsen og gør dig stakåndet, har mange gode effekter. Virkningen påvirker alt fra muskler, hjerne og knogler til søvn.
Konditionstræning fører til ændringer i din krop, der forbedrer din kondition.
Kroppen styrkes
Under konditionstræning får du flere røde blodlegemer, der kan modtage ilt fra dine lunger, og dit hjerte bliver stærkere, så det kan pumpe mere blod til dine muskler.
Derudover får du flere kapillærer, så blodet kan leveres til musklerne mere effektivt. Musklerne øger samtidig deres evne til at optage og udnytte ilt, så de kan arbejde med højere intensitet i længere tid. Alt dette bidrager til en bedre kondition.
Her får du syv gode grunde til at træne dig selv ud til kanten af din ydeevne.
1: Du får mere fleksible muskler
Ved almindelig konditionstræning sker der ændringer og tilpasninger i musklerne, der gør dem mere holdbare. Du får blandt andet flere mitokondrier, som er ansvarlige for at skabe meget af den energi, vi bruger under træning, og flere af de enzymer, der er vigtige for at skabe energi ved hjælp af ilt. Du får også flere kapillærer, de tynde blodkar, der forsyner vores muskler med ilt. Alle disse tilpasninger betyder, at din fysiske præstation øges.
LÆS OGSÅ: Motion: Mave ingen hindring
2: Det er effektiv kalorieforbrænding
Konditionstræning, især aktiviteter som løb eller langrend, er en af de mest effektive ting, du kan gøre for at forbrænde kalorier. Forbrænding handler om at frigive energi til de opgaver, som kroppen skal udføre og til de biologiske processer, som kroppen gennemgår hver dag.
Vores krop har specialiseret sig i at regulere stofskiftet op og ned efter behov, og under træning stiger det i takt med, at dit aktivitetsniveau stiger. Ved lav intensitet får kroppen det meste af sin energi fra fedt, mens der ved høj intensitet næsten kun forbrændes kulhydrater, og du indtager flere kalorier. Vores hvilestofskifte påvirkes lidt af konditionstræning, da det primært afhænger af vægt/kropssammensætning.
3: Du får en bedre mental sundhed
Regelmæssig konditionstræning eller anden fysisk aktivitet kan reducere stress, øge koncentrationen, forbedre humøret og mindske risikoen for depression.
Motion producerer endorfiner, som stimulerer hjernen på samme måde som morfin. Endorfiner reducerer smerter og giver en følelse af velvære efter træning.
Samtidig udløser træning mekanismer, der stimulerer bedre og flere forbindelser mellem forskellige dele af hjernen, hvilket forbedrer hjernens funktion.
4: Dit hjerte styrkes
De fleste ved nok, at almindelig cardio er den bedste måde at træne hjertet på. Hjertet er en muskel, og ligesom andre muskler bliver hjertet stærkere, når du træner det.
Når du træner, øges dine musklers iltbehov. Det betyder, at din puls og slagvolumen – mængden af blod, hjertet pumper ud for hvert slag – skal stige.
LÆS OGSÅ: Hold hjernen skarp med motion
Efterhånden som hjertet bliver stærkere, kan det pumpe mere blod ud for hvert slag, hvilket betyder, at hvilepulsen falder. Dette bidrager til reduceret stress på hjertet, når du hviler og under daglige aktiviteter, mens du for eksempel også kan løbe hurtigere.
Din kapacitet øges med andre ord, hvilket letter både hverdagen og den fysiske præstation.
5: Dine knogler bliver stærkere
Sammen med styrketræning kan udholdenhedstræning også bidrage til at styrke skelettet. Hvordan skelettet reagerer på udholdenhedstræning afhænger af, hvilken type aktivitet du udfører.
Svømning og langrend har for eksempel ikke den store indflydelse på skelettet, mens vægtbærende aktiviteter som hop og løb hjælper med at opretholde en sund knogletæthed. De kræfter, der virker på dine knogler, når du lander på jorden, vil få dine knogler til at bygge endnu strammere og stærkere. Og sammen med styrketræning kan dette være med til at forebygge osteoporose senere i livet.
6: Du sover bedre
Moderat konditionstræning bidrager til bedre søvnkvalitet og søvndybde. Man bliver meget høj af hård træning, så for at undgå problemer med at falde i søvn og nedsat søvnkvalitet, er det en god idé at undgå træning de sidste to timer inden sengetid.
Søvn er en vigtig del af restitutionsprocessen. Så hvis du træner meget, er det ekstra vigtigt at få nok søvn, helst 7 til 9 timer pr. nat, for at maksimere fordelene ved din træning.
7: Du vil opleve mindre risiko for sygdom
Regelmæssig konditionstræning reducerer risikoen for en række sygdomme, såsom diabetes, fedme, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, kræft, depression og osteoporose.
Din hvilepuls og maksimale iltoptagelse er tæt forbundet med din risiko for hjertekarsygdomme og dødelighed. Fysisk aktivitet øger derfor både livskvaliteten og den forventede levetid med flere år.
Forrige artikelKlimaforandringer kan forværre demens og migræne
Næste artikelNikotinposer er farlige for dyr og miljø