Nyheder

7 gode grunde til at spise (mere) kål

Vi har fundet syv gode grunde til at få kålen tilbage på tallerkenen. Og nej, du behøver ikke prutte som en drøvtyggende ko.

Foto: Shutterstock
21. september 2022

Vi har fundet syv gode grunde til at få kålen tilbage på tallerkenen. Og nej, du behøver ikke prutte som en drøvtyggende ko.

Blomkål, romanesco, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål, grønkål, glaskål, savoykål eller broccoli. Kål er noget af det sundeste, du kan sætte tænderne i.

Efteråret og vinteren er højsæson for kål og rodfrugter. Det er en lidt tungere kost, og når vi skriver februar/marts, er de fleste kørt trætte i variationerne. Men det er noget af det sundeste og mest klimavenlige, du kan spise i den mørke tid.

Nordisk basisvare

Kål har været en hjørnesten i den nordiske kost siden vikingetiden og afgørende for vores forfædres sundhed. I dag står kål sjældent øverst på listen over yndlingsfødevarer – og det er en skam. Forskning viser, at kåls unikke indhold af vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer er meget effektivt til at beskytte mod livsstilssygdomme og forskellige former for kræft. Kål indeholder få kalorier, mætter godt og er desuden billigt, holdbart og kan bidrage til maden med flotte farver og lækkert knas. Kål kan meget andet end at havne i en flødestuvning.

Får du gas i maven af ​​kål?

Kål indeholder svovlforbindelser, der har en tendens til at danne gas i maven. Men spiser du kål regelmæssigt, vænner maven sig til det, og luftproduktionen falder. Det kan også hjælpe at tilberede kålen i ovnen eller i en gryde i stedet for at spise den rå. Det kan også mindske luften i maven, hvis du drikker masser af vand.

Vi har fundet syv gode grunde til at spise kål:

1: Kål forebygger kræft

Udover livsvigtige vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer indeholder kål glycosinolater, som anses for at have kræftforebyggende egenskaber. Den gavnlige effekt på sundheden opstår, når glykosinolater nedbrydes i mave og tarm og især fra de glykosinolater, der findes i broccoli.

2: Styrk immunforsvaret med kål

Det høje indhold af C-vitamin og antioxidanter styrker immunforsvaret og beskytter mod både vira og bakterier. Der skal kun 100 gram kål til for at dække dit daglige behov for C-vitamin.

3: Kål beskytter mod hjertekarsygdomme og diabetes

Udover folat indeholder kål også masser af kostfibre, som stabiliserer blodsukkeret og sænker kolesterol. Kål forebygger således både hjertesygdomme og diabetes.

4: Fordøjelsen fungerer bedre med kål

Kål har en positiv effekt på tarmfloraen og det høje indhold af kostfibre gør passagen af ​​mad gennem fordøjelsessystemet glat. En rigtig god måde at forebygge forstoppelse på!

5: Kål mætter

Den store mængde kostfibre i kål fylder maven på en god måde og er dermed med til at regulere appetitten. Kål kræver også en del tygning – noget der også bidrager til en øget mæthedsfornemmelse.

6: Kål indeholder få kalorier

Kål er usædvanligt lavt i fedt og kalorier. Per 100 gram indeholder grøntsagerne kun 30-50 kalorier. Et godt valg for dem, der skal passe på deres vægt.

7: Styrker skelettet

Udover D-vitamin indeholder kål også store mængder calcium, som styrker dine knogler og beskytter mod knogleskørhed.

Forrige artikelVegetarisk messe bliver økologisk

Næste artikelLav din mad selv – og lev længere

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.