Nyheder

8 myter og sandheder om urinvejsinfektion 

Urinvejsinfektion er en udbredt lidelse blandt kvinder. Men hvad kommer den af, hvordan undgår du den og hvordan behandler du den bedst? 

Foto: Shutterstock
13. juli 2022

Urinvejsinfektion er en udbredt lidelse blandt kvinder. Men hvad kommer den af, hvordan undgår du den og hvordan behandler du den bedst? 

Kvindens korte urinrør er den indlysende årsag til kønsforskellene i forekomsten af urinvejsinfektion. Det er lettere for bakterier at vandre op i blæren og skabe en smertefuld infektion, når urinrøret er kort. Men hvorfor får du regelmæssigt lidelsen? Er der noget i din adfærd, der forårsager den – eller er du bare uheldig? Læge Elisabeth Rosén fra det digitale lægehus Kry har kigget på otte af dem: 

1. Tranebærjuice, citronvand og C-vitamin kan forebygge 

Der er ingen eksakte beviser for, at C-vitamin, citronvand eller tranebærjuice ville forhindre eller lindre urinvejsinfektion. 

– Der er ingen videnskabelig evidens for det. Selvom der er undersøgelser, der har vist det, men andre undersøgelser har vist det modsatte, at det ikke hjælper. Der er ikke tilstrækkelig evidens til at sige, at det virker, siger Elisabeth Rosén. 

At drikke meget vand virker dog. 

– Men skulle det være sådan, at du oplever, at det virker med C-vitamin, citronvand og tranebærsaft, så kør på med det. Der er jo ikke farligt. Det vigtige er at få rigeligt med væske, påpeger hun.  

2. En urinvejsinfektion kan opstå i forbindelse med et nyt, seksuelt forhold 

– Det er rigtigt, hvis man ser på samlejet generelt. Samleje øger risikoen for at udvikle en urinvejsinfektion. Der er ingen klare beviser for, at risikoen bliver større med en ny partner, men hvis du har en ny partner, kan du have samleje hyppigere. Samtidig kan et nyt seksuelt forhold føre til en bakteriel ubalance generelt i underlivet og det øger også risikoen for en urinvejsinfektion, siger Elisabeth Rosén. 

3: At drikke og tisse meget kan forhindre urinvejsinfektioner 

Da dårlige bakterier kan finde vej ind i blæren, er det vigtigt med et godt flow – at drikke og tisse tilstrækkeligt. 

Bakterierne kan kravle ind via urinrøret og sætte sig i blæren. Jo mere urin der er i blæren, jo mere plads er der til, at bakterierne kan vokse og blive flere og flere. Hvis du konstant tisser urinen ud, ryger bakterierne med – de får sværere ved at etablere sig der. 

4. Det er godt at tisse efter samleje 

At tisse efter sex er altid godt. Ligesom at drikke meget vand, hjælper det kroppen med at slippe af med eventuelle bakterier, der måtte være trængt ind. 

– Det er vigtigt at få de bakterier ud, som man måske har fået. Ellers er der risiko for, at de slår rod, og du bliver ramt af en infektion, påpeger Elisabeth Rosén. 

5. Kolde bænke og vådt badetøj forårsager urinvejsinfektion 

Der er ingen videnskabelig evidens for, at kølende, våde eller kolde bade øger risikoen for urinvejsinfektion. 

– Det er en gammel teori, som stadig eksisterer. Jeg synes ikke, at der er lavet så mange undersøgelser. De har ikke sagt “hej med jer, 100 kvinder, nu tager 50 af jer vådt badetøj på og sætter jer på en kold sten i to timer. Så må vi se, hvad der sker”. 

Taler man om kønsorganerne og vigtigheden af at være i balance, er det rigtigt, at vådt eller fugtigt undertøj kan øge risikoen for svampeinfektion. 

– Så selvom vi ikke har videnskabelig evidens, så synes jeg, at lidt sund fornuft, “forældrefornuft”, er godt. Man skal ikke afvise det fuldstændigt. Der er en rimelighed i det og det er ikke rart for kønsorganerne at gå rundt i fugtigt og koldt tøj, understreger Elisabeth Rosén.  

6. Østrogenbehandling i overgangsalderen kan reducere risikoen

Det er rigtigt, at man i overgangsalderen nemt kan få problemer med urinvejsinfektioner. Dette skyldes, at østrogenniveauet falder dramatisk, og slimhinderne bliver mere følsomme. De bliver skøre og går let i stykker, hvilket betyder, at de kan blive angrebet af bakterier og man får en infektion. 

Ammende kvinder har også større risiko for at udvikle en urinvejsinfektion. 

– Så længe man ammer, har man ofte en pause i menstruationscyklussen og så har nogle også problemer med tørre slimhinder af den grund. Fordi man ofte kun ammer i et par måneder, har slimhinderne stadig en god kapacitet til at opretholde et godt miljø på trods af, at man i en periode har haft vaginal østrogenmangel. 

7. Gravide får oftere urinvejsinfektioner 

Det er rigtigt, at gravide kvinder har større risiko for at udvikle en urinvejsinfektion. Det skyldes blandt andet, at immunforsvaret generelt er en smule nedsat. Sådan skal det være, så kroppen ikke udstøder graviditeten. 

– Graviditeten og vægten af den på kroppen fører samtidig til fysiologiske ændringer i, hvordan urinvejene er indrettet, og det kan også øge risikoen, siger Elisabeth Rosén. 

 Hvis du er gravid og har mistanke om, at du har en urinvejsinfektion, er det vigtigt at søge pleje med det samme. Det kan være farligt for barnet.  

– Det er dog ikke set, at det fører til øget risiko for abort eller for tidlig fødsel. Men hvis du er gravid og har mistanke om, at du lider af en urinvejsinfektion, skal du straks søge pleje. Det er meget vigtigt, siger Elisabeth Rosén.   

8. Diabetikere har større risiko for at udvikle en urinvejsinfektion 

– Det er rigtigt, og kvinder, der bruger diabetesmedicin, er mere tilbøjelige til at få en urinvejsinfektion end kvinder, der ikke gør. Præcis hvorfor vides ikke. Man mener dog ikke, at det er medicinen, der fører til den øgede risiko, men at det er selve sygdommen. 

Ifølge Elisabeth Rosén er den primære teori, at man som diabetiker ofte har en blærefunktion, der ikke fungerer ordentligt, noget der gør, at mange med diabetes ikke tisser så ofte. Det øger risikoen for, at bakterier trænger ind og får fodfæste. 

– Blæren bliver mere fuld, men du føler ikke behov for at tisse, og når du først tisser, kan det være sværere at tømme blæren helt. Og hvis man er ældre og har problemer med tilbagevendende urinvejsinfektion, kan det kun være for at undersøge blodsukkerniveauet, så man ikke går rundt med udiagnosticeret diabetes, understreger Elisabeth Rosén.  

Kilde: Expressen.se 

Forrige artikelMere grøn mad uden benspænd

Næste artikelHvorfor har kaniner ikke briller?

Thomas la Cour

Journalist