Nyheder

9 forslag til mellemmåltider

26. oktober 2010

Mellemmåltider holder koncentrationen på plads – men hvor er det kedeligt at pakke det samme i tasken hver dag. Vi har fundet lidt inspiration.

Morgenmaden er et vigtigt måltid efter de mange timers søvn uden næring. Blodsukkeret er i bund og allerede fra morgenstunden skal både børn og voksne afsted og kunne koncentrere sig.

Men hvis morgenmaden består af alt for lette og hurtige kulhydrater, nedsætter det indlæring og hukommelse – så der skal sunde alternativer til med både protein, kulhydrater og fedt til.

Et godt mellemmåltid om formiddagen kan bidrage til at holde koncentrationen, ligesom eftermiddagen kræver lidt ny energi.

Men hvad skal pakkes ned i taskerne, hvis det ikke skal være det samme kedelige hver dag? Vi har fundet lidt inspiration til alle smagsløg:

Pandekager – med fuldkorn. Lav f.eks. små amerikansk inspirerede pandekager af en sund grød tilføjet æg og stegt i klatter på panden. Smør med nøddesmør eller drys nødder og banan over. Eller find opskrifter på sunde store pandekager og rul dem med pureret frugt.

Grøntsagsruller – køb fuldkornstortillaer og smør med en god – evt. hjemmelavet – kryddermayonaise. Tilsæt revne gulerødder, broccoli, kyllingetern eller andre grønne eller proteinrige favoritter.

Yoghurt – en god økologisk neutral yoghurt eller tykmælk, som du kan hælde i mindre bøtter til medbragte mellemmåltider, kan du søde med æblemos eller lidt honning. Drys nødder, mysli og f.eks. kokos over.

Hjemmelavet nøddemiks – bland dine favoritter eller prøv noget nyt: Gojibær, acaibær, rosiner, tørrede blåbær eller tranebær, cacaonips, solsikkefrø, græskarkerner, mandler, figner, dadler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder. Kun fantasien bremser dig – tilsæt evt. puffede ris eller mørk chokolade i stykker, hvis det nogen gange skal være lidt mere slikagtigt. Nødder tilføjer på en let måde proteiner til dine mellemmåltider.

Æblechips – du kan sagtens lave dine egne: skær tynde skiver æbler med kniv eller mandolin, spred dem på en bageplade og bag dem i en ovn i 1-2 timer – sluk ovnen og lad dem ligge natten over, så de bliver sprøde. Skal det gå hurtigere, bliver konsistensen mere som tørret frugt, men stadigt lækkert.

Variér frugten – til mellemmåltider, selvom æblet og bananen er lettere at medbringe i hel tilstand. Skiver af melon, ananas og små delikate vindruer frister ofte mere. Skær frugten ud – kiwier, æble, pærer, banan og stænk med lidt citron, så det holder sig friskt. Husk bestik.

Kiks i lag – smør nøddesmør eller anden blød og sød smørelse på mini-riskager eller grahamskiks og læg skiver af banan på. Drys med nødder og evt. agavenektar og stabel i lag.

Bønnedip – lav din egen fiber- og proteinrige dip af bønner. Læg hvide, sorte eller andre lækre bønner i blød (eller køb på dåse), dræn dem og skyl, tilsæt olivenolie og blend til du har en puré. Tilføj din egen smag med citron eller lime, hakkede tomater, hvidløg, løg og friske krydderurter. Perfekt til gulerods-, agurke- og selleristænger, sukkerærter eller fuldkornskiks og stænger.

Guacamole – mos en avocado, tilsæt lime, hvidløg, hakket koriander eller måske lidt salsa. Smøres på knækbrød eller bruges som dip til dine mellemmåltider.

Kilde: deliciouslivingmag.com (Oprettet den 26. oktober 2010)

Forrige artikelHårfarvning, kræft og allergi

Næste artikelFå børnene til at spise ordentligt