Nyheder

9 gode råd til at undgå efterårsforkølelse

1. oktober 2017

De fleste af os rager en efterårsforkølelse eller en vintersnue til os i løbet af vinterhalvåret. Men der er faktisk rigtig meget, du kan gøre for at undgå dryppende næse og sammensnøret hals.

Det kræver lidt, men det handler mest om gode vaner, hvis du vil undgå dels selv at blive smittet, og dels at du smitter andre. Ved at følge nedenstående 10 råd kan du reducere din risiko for at blive smittet af virus og bakterier fra dine omgivelser.

Hold dig fri fra sengen, lommetørklæderne og smertestillende medicin!

1. Vask dine hænder

Dine hænder kan være en bakteriebombe. De bakterier du slæber rundt med, sidder i meget høj grad på dine hænder. Når du er omhyggelig med din håndhygiejne, så gør du brug af det bedste middel, du har til at undgå at blive smittet og til at smitte andre. Håndvask betyder flittig brug af sæbe og varmt vand, og vask af hele hånd og håndled.

2. Anvend desinficerende gel

Dette gælder specielt, når du ikke har en håndvask inden for rækkevidde. Det er dog vigtigt, at du ikke anvender gelen i stedet for at vaske hænder.

3. Undgå berøring af dit ansigt

Som nævnt, så kan dine hænder være fyldt med bakterier m.v. og er dermed et transportbånd for både diverse vira og bakterier. Hvis du har tendens til at berøre dit ansigt hele tiden, så risikerer du at overføre ting og sager fra dine hænder til slimhinder i øjne, næse og mund. Når først bakterier og vira kommer i kontakt med slimhinderne, er du ret sikker på at blive smittet.

4. Pas på, når du anvender offentlige transportmidler

I offentlige transportmidler møder du alle slags mennesker, både de rene og dem, hvor det halter gevaldigt med personlig hygiejne. I efterårs- og vinterhalvåret står og sidder du også tæt op ad alle dem, der bærer rundt på vira – herunder influenzavirus. Undgå derfor at stille dig op ad eller sidde ved siden af personer, som synligt ser ud til at være syge med f.eks. hyppig hoste, nysen og røde næser. Undgå også med dine bare hænder at holde ved stropper, håndtag m.v.

5. Hold vejret eller pust ud

Et simpelt men effektivt middel til at undgå at blive smittet er ganske enkelt at holde vejret. Passerer du en person, som tydeligvis er forkølet og hoster, så hold dit vejr eller endnu bedre, “pust ud”. Så minimerer du risikoen for lige at blive dråbeinficeret på et splitsekund.

6. Vær fysisk aktiv – hver dag

Dit immunforsvar elsker dig, hvis du motionerer dagligt med mindst moderat intensitet. Forsøg at få dine 30 minutter hver dag eller de 10.000 skridt, hvis du har et stillesiddende arbejde. Hvis du samtidig kan få din puls op to-tre gange i ugen i 15-20 minutter, så gør du, hvad du kan, for at styrke dit immunforsvar.

7. Spis sundt og varieret

Din kost har ikke kun betydning for, om du kan holde din vægt. Kosten har også meget stor betydning for, om dit immunforsvar kan fungere optimalt. Ved at spise sundt og varieret, bliver immunforsvaret tilført alle de nødvendige makronæringsstoffer (proteiner, fedt og kulhydrater) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler).

8. Få D-vitamin nok

D-vitamin har stor betydning for reguleringen af hele dit immunforsvar, og da danskerne generelt ligger i underkanten af D-vitamin, er det vigtigt at have fokus på at få nok. Den vigtigste kilde til D-vitamin er solens UV-stråler. Men da solen ikke står højt nok på vores breddegrader om vinteren, kan et tilskud være nødvendigt.

9. Sov nok

Når du sover, restituerer hele din krop og dermed også dit immunforsvar. Så hvis du ikke får søvn nok, risikerer du, at dine “kamptropper” ikke er fuldt udhvilede, når de skal bekæmpe indtrængende bakterier og vira.

 

 

 

 

 

Forrige artikelSex og søvn lider ved en svag bækkenbund

Næste artikelFrygt ikke bakterier – de er vigtige for dit velvære!