Nyheder

9 råd til en bedre fordøjelse 

Foto: Shutterstock
18. maj 2022

Mange mennesker slås med fordøjelsen. Det kan tære ganske meget på kræfterne, hvis ikke alt fungerer optimalt. 

Lider du af hovedpine, ledsmerter, astma eller kronisk træthed? Så kan det skyldes, at din fordøjelse ikke fungerer, som den burde. Den svenske ernæringsfysiolog og biopat Anni Dahms lister her ni gode råd, der måske kan bedre din fordøjelse. 

1: Lad hvilen falde på dig

Find ro, før du begynder at spise. Det er ikke sundt at sluge maden i oprejst stilling. Giv kroppen tid til at komme i gang med blandt andet at producere spyt, der er med til at sætte gang i fordøjelsen. Det gælder også ved frokostpausen på arbejdspladsen – hvis pausen er kort, kan du med fordel visualisere maden for dig i den sidste times tid, før du skal spise. Så begynder mundvandet at indfinde sig, så kroppen er klar til fordøjelsen.  

2: Spis de rigtige fibre

Fibre er sundt, men glemmer du at drikke vand og tygge sin mad, er det let at blive forstoppet. Du kan finde fibre i broccoli, blomkål, rosenkål og løg, som også forebygger kræft i bugspytkirtlen. Blåbær indeholder også mineraler, der gavner bugspytkirtlen, hvilket er afgørende for en god fordøjelse. 

3: Undgå de forarbejdede fødevarer

Jo mere forarbejdet maden er, jo mere skal kroppen arbejde for at udnytte næringsstofferne. Enzymer og mineraler, som hjælper i fordøjelsesprocessen, kan ikke klare opgaven, hvis du spiser meget forarbejdet mad. Det ender med at overbelaste kroppen, og du kan få luft i maven, hovedpine, forstoppelse og diarré. Nogle mennesker kan sagtens spise hvidt mel, men har du problemer med fordøjelsen, bør du undgå det. Spis i stedet quinoa, spelt, hirse, boghvede, rugbrød og brune ris. Alkohol, slik, kager og ost bør til gengæld indtages med måde.

4: Tyg, tyg, tyg – og tyg en gang mere!

Det er ekstremt vigtigt at tygge sin mad ordentligt og spise uden stress. Ellers vil de nødvendige enzymer ikke blive dannet i mundhulen. De hjælper med at lindre bugspytkirtlen, som er hjernen i vores fordøjelsessystem. At tygge din mad langsomt og omhyggeligt er grundlaget for en god fordøjelse. Drik heller ikke vand til maden, men helst før og efter. Når du drikker, mens du spiser, skylles maden ned i stedet for at blive tygget ordentligt.

5: Drik mindre mælk

Voksne har sjældent nok enzymer, der kan nedbryde mælkesukker. Mælk er meget slimet og kan sætte sig på tarmene og forhindre optagelsen af næringsstoffer – hvilket gør dig træt. Drik vand i stedet for!

6: Papaya og ananas kan hjælpe

Hvis du bliver træt og får luft i maven efter at have spist, kan det være godt at spise papaya og ananas, mens du spiser. De indeholder nemlig enzymet bromelain, som aktiverer saltsyredannelsen og fremskynder nedbrydningen af protein. Du kan også finde et bromelaintilskud i din helsekost.

7: Gå en tur og få gang i peristaltikken

En gåtur på en halv time et par gange om dagen stimulerer tarmene og dermed fordøjelsen. Bonus: Det er også godt for humøret og musklerne.

8: Undgå sukker – du har ikke brug for det

Vi kan godt mærke en trang, og at kroppen har brug for sukker, men det er kun resultatet af dårlige vaner. Der er sukker i så mange fødevarer, at du aldrig kommer i underskud, når du bare spiser helt almindeligt og varieret.

9: Få din mavesyre i balance

For lidt mavesyre rammer hovedsageligt kvinder over 35 år og er væsentligt mere almindeligt end for meget mavesyre. Normalt vil du føle dig oppustet efter at have spist kød, hvis du for eksempel har for lidt mavesyre. Andre symptomer omfatter skøre, slidte negle og hårtab. For lidt mavesyre gør, at maden ikke omdannes, så tarmen kan optage den og dermed mister man proteiner, mineraler og vitaminer. 

Hvis du har for lidt mavesyre, kan det hjælpe at tage lidt citron i et glas vand, en halv time før et måltid, eller en kiwi eller et glas hvidvin. Det udløser enzymdannelse og gør det lettere at fordøje maden. 

Forrige artikelFå tanket op med D-vitamin

Næste artikelMorgenmadsmuffins med yoghurt og bær

Thomas la Cour

Journalist