Nyheder

9 råd mod trætheden

16. december 2009

Den sniger sig ind på os i vintermørket, når vi har allermest travlt: Trætheden. Men du behøver ikke slæbe dig af sted som en død sild – du skal bare huske at passe på dig selv.

Vi er alle trætte i perioder – især når det er mørkt og koldt store dele af døgnet. Men hvis du vil gøre noget ved det, må du vide, hvad der gør dig træt, og så gøre noget ved årsagerne. Vi har ni tips til årsager, som du kan rette op på for at få energien tilbage.

1. En tilpas mængde motion

Når du rører dig fysisk, giver du samtidig psyken en velfortjent pause, da hjernen bliver optaget af at styre kroppen.

2. Gode kostvaner

Og det er ikke nok ’bare’ at spise sundt og rigtigt. Husk at give dig selv tid til at nyde måltidet. Maden er ikke kun brændstof, der skal hældes på, så du kan stresse videre! Den skal også fordøjes. Og husk at få vand – drik to glas, hvis trætheden overmander dig.

3. Søvn nok

5-6 timer om natten er langt fra nok til de fleste. Faktisk skal flertallet have 7-8 timer. Desværre tror mange, at en time fra eller til ikke betyder så meget, men søvnmangel hober sig op og kan medføre, at du hele tiden tærer på reserverne.

4. Regelmæssig afslapning

Hvor du dyrker fred og ro! At læse en bog i stilhed giver mere kvalitetsafslapning end at rende rundt og shoppe – også selvom du synes, det er sjovt og afslappende.

5. Socialt samvær

Kvinder ved det instinktivt i modsætning til mange mænd: Det er vigtigt at få snakket og luftet følelserne, og på den måde få lettet det følelsesmæssige pres.

6. Pauser i arbejde og gøremål

Når du koncentrerer dig intensivt, skal du blokere for indtrykkene fra omverdenen. Det kræver faktisk meget energi. Hvis dit arbejde er kedeligt og monotont kan det også gøre dig træt og nedslidt. Så husk de små pauser og tag evt. en lille gåtur til frokost for at samle energi til resten af dagen.

7. Lyt til dig selv

Du har også behov, så tillad dig selv at gøre noget, du får det godt af. Det kan betyde, at du er nødt til at lære at prioritere og evt. sige nej til andre ind imellem.

8. Giv dig selvudvikling

Lær at lytte til din indre stemme, træn dit selvbillede og find ud af, hvad du vil – og ikke vil. Der er masser af metoder, bøger, kurser m.m. at vælge imellem indenfor selvudvikling. Og det kan give en masse energi at rykke på den personlige udvikling.

9. Hold stressen væk

Stress er en af de mest almindelige årsager til træthed. Konstant stress giver spændte muskler – så forkæl dig selv med massage eller afslapningsøvelser.

Iform.se
(Oprettet den 17. December 2009)

Forrige artikelTre urter, der støtter leveren

Næste artikelTag det sure før det søde og fede

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.