Nyheder

9 tips til mindre kemi på børneværelset

20. marts 2017

Luften i vores hjem indeholder meget mere, end hvad vores øjne kan se. Et værelse med dårligt klima er en trussel for vores børn, som er specielt følsomme i voksealderen over for et værelse med dårlig indeklima.

Nu sidder du måske og tænker, at der ikke flyver kemi rundt i luften i dit hjem. Men ifølge Det Økologiske Råd omgiver vi os med rigtig mange forskellige kilder af kemi hver dag. Det er derfor rigtig vigtigt, at du er klar over, hvordan du kommer uden om den skadelige kemi på børneværelset, og heldigvis er der en masse gode måder at undgå det på.

Cocktaileffekten

Men hvor meget skader det egentlig de små, når de bliver udsat for kemien? Miljøstyrelsen har undersøgt kombinationseffekten, også kaldet cocktaileffekten, der sker, når du udsættes for flere forskellige kemiske stoffer. Et enkelt produkt med kræftfremkaldende kemikalier er sjældent farligt, men hvis du udsættes for flere forskellige hver dag, kan de samlet set en større sundhedsrisiko.

Du tænker måske ikke over det, men mange forskellige produkter kan indeholde uønskede stoffer, for eksempel tøj, møbler, elektronik, mad og kosmetik. Når elektronik står på standby, udleder det gasser, som dit barn også indånder. Elektronik vil også med tiden samle støv, som binder kemien til sig. Fjern derfor støv eller kom af med elektronik, du alligevel ikke bruger – se hvordan her.

Sådan udsættes du for kemien

Men hvordan bliver dit barn udsat for kemikalierne?

Man kan optage kemiske stoffer gennem:

* Huden: for eksempel ved berøring af produkter.

* Munden: hvis man spiser eller drikker produkter med kemikalier.

* Lungerne: ved at indånde dampe og partikler.

Det er ikke kun vigtigt for barnets sundhed, at du skal være opmærksom på, hvilke kemikalier vi udsætter hinanden for, men også vores natur. At vi lever bæredygtigt, ved blandt andet at komme uden om de skadelige kemikalier, sikrer vi samtidig også en bedre fremtid for vores børn.

Der findes heldigvis rigtig mange måder, hvorpå du kan komme af med kemien på værelset. Det nemmeste er selvfølgelig at undgå kemien i butikkerne, men det er mindst lige så vigtigt at sørge for, at du får gjort ordentlig rent, og at dit barn ikke leger med gammelt legetøj. Grønforskel.dk har derfor lavet en nem og overskuelig guide med 9 tips, så du kan sikre dit barn et børneværelse med mindre skadelig kemi:

 

Kilde og illustration: Grønforskel.dk

Forrige artikel”Du dør ikke af at give et kompliment til andre”

Næste artikelBekæmp dårlig ånde med urter