A, B, C, D…

27. juni 2022

Vi ved, at vi skal have vitaminer – men helt præcist, hvor vigtige de er, bliver vi hele tiden klogere på…

 

Mangel på D-vitamin øger risiko for tidlig død

En dansk undersøgelse har bekræftet, at D-vitamin beskytter mod risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme, blodprop og død af alle andre årsager.

Forskere fra Københavns Universitet har gennegået data fra 4.410 mænd og 5.709 kvinder, der i forbindelse med Copenhagen City Heart Study i årene mellem 1981 og 1983 fik målt indholdet af D3-vitamin i blodet. De er fulgt siden, og i gruppen har der siden været 3.100 tilfælde af åreforkalkning i hjertet, 1.625 blodpropper i hjertet og 6.747 dødsfald.

De deltagere, hvis niveau af D3-vitamin i blodet var blandt de laveste 5 procent, mindre end 15 nanomol per liter, blev sammenlignet med dem, hvis mængder af D-vitamin i blodet lå i den højeste halvdel, over 50 nanomol per liter.

Lave værdier af D3-vitamin i blodet, sammenlignet med optimale værdier, har sammenhæng med en 40 pct. øget risiko for åreforkalkning i hjertet, 64 pct. højere risiko for blodprop i hjertet, 57 pct. større risiko for en for tidlig død, og en 81 pct. forøget risiko for hjertedød. (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, August 30, 2012).

85 μg D-vitamin

Myndighederne er i dag opmærksomme på, at vi vil have fordele af at indtage mere D-vitamin. Mange mennesker får i dag D3-vita­min-indsprøjtninger hos deres læge. Når behandlingen stopper, henviser lægerne til, at forbrugerne skal købe det stærkeste D3-vitaminpræparat på markedet og ind­tage store daglige doser. Natur-Drogeriet lancerer der­for den nye Super D-vitamin 85 μg, der er det stærkeste D3-vitaminpræparat, der er lovligt på det danske marked. Den nye Super D-vitamin kan købes i Matas, Helsekostforretninger og apoteket.

SUPER D-vitamin med 85 μg, 180 stk. Kr. 126,50

Daglig multivitamin nedsætter kræftrisiko

Et nyt videnskabeligt studie, hvor man har fulgt omkring 15.000 ældre mænd, har vist, at et dagligt tilskud af en multivitamin tablet kan nedsætte risikoen for kræft med 8 procent. I USA, hvor studiet stammer fra, ville det betyde, at man kunne spare 48.000 liv hvert år, hvis alle tog en daglig vitaminpille. Deltagerne var alle læger, og det vitamin-mineraltilskud, de fik, var af lav kvalitet. (JAMA 2012).

Alle deltagerne i studiet var sunde, motionerede regelmæssigt, spiste sundt med grønt og frugt og var ikke-rygere. Man må derfor forvente, at mennesker med en mere usund livsstil vil have endnu større gavn af at tage en daglig vitamin-mineral tablet eller kapsel af god kvalitet. Et tidligere studie har vist, at 72 procent af lægerne i USA tager daglige kosttilskud.

Flere E’er

Debatten bølgede for et par år siden, om tilskud af E-vitamin var gavnligt eller skadeligt for især rygere. Undersøgelser viste forskellige resultater, men fælles for de positive resultater var brugen af naturlige E-vitaminer.

Hvis du vil have gavn af at tage E-vitamin, er det altså en god idé, at vælge et naturligt tilskud, og gerne en E-vitamin, der består af flere forskellige typer, så du ikke får for meget af en type og for lidt af en anden. E-vitamin er nemlig det samlede navn for stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der alle har en gavnlig virkning som E-vitamin i kroppen.

Et af de tilskud, der har blandet flere E’er i, er Berthelsens E-vitamin Extra, som du bl.a. finder i helsekostforretninger.

C-vitamin til børnehjerner

Når en kvinde mangler C-vitamin under graviditeten, kan det have alvorlige konsekvenser for fosterets hjerne. Det viser forskning fra Købehavns Universitet. Selv minimal C-vitaminmangel kan give 10-15 procent reduktion af det vigtige hukommelsescenter Hippocampus i fosterets hjerne. Og er den mentale skade først sket, kan den ikke afhjælpes efter fødslen. Mellem 10 og 20 procent af befolkningen lider af C-vitamin mangel, derfor bør gravide være opmærksomme på at supplere kosten med en vitaminpille, hvis de ikke er sikre på, at kosten er tilstrækkelig i sig selv.

Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching

Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger