Krop

A-vitamin er vigtigt for vores nattesyn

Foto: Shutterstock
1. juli 2020

Døjer du med nedsat nattesyn eller natteblindhed? Måske mangler du A-vitamin. Det viser ny forskning.

A-vitamin har vist sig at have stor indflydelse på vores nattesyn. Det skyldes, at A-vitamin indgår som en væsentlig komponent i dannelsen af et af de stoffer – rhodopsin – der hjælper os til at kunne se om natten.

Rhodopsin eller synspurpur findes i de lysfølsomme celler i øjets nethinde, også kaldet stavene.

[relateredehistorier]

Dit syn er afhængig af to hovedfotoreceptorer, der sidder bagest i øjet. For at kunne se, skal lyset først passere gennem øjets linse og derefter glaslegemet for at trænge igennem flere lag af neurale nethinder, så det til sidst når frem til de to hovedfotoreceptorer bagest, også benævnt stave og tappe. Stavene anvender vi primært til at se om natten, tappene til at se om dagen.

A-vitamin er en afgørende komponent i dannelsen af rhodopsin, der udgør selve fotopigmentet i stavene. I stærkt lys spaltes rhodopsin, i svagt lys tilpasser øjet sig, så der dannes mere synspurpur eller rhodopsin i stavene. Rhodopsin hjælper os således med at kunne se om natten. Mangler vi A-vitamin kan rhodopsin ikke dannes, og vi kan udvikle natteblindhed. Mangel på A-vitamin kan også ofte vise sig som tørre, irriterede og rindende øjne.

 

Fortælling om natteblindhed og A-vitamin

En 55-årig kvinde henvendte sig til sin læge med natteblindhed. Hun havde igennem to år været næsten blind om natten, mens hun så upåklageligt i dagslys. Hun led af Crohns sygdom, der er betegnelsen for en betændelsestilstand i tarmen. Hun røg ti cigaretter dagligt og drak fem til seks genstande alkohol om ugen. En undersøgelse viste stort set normale synsforhold på begge øjne. Yderligere undersøgelser afslørede dog lave A-vitaminniveauer i blodet, svarende til A-vitaminmangel. Hun blev herefter – under lægelig supervision – ordineret store doser A-vitamin, og efter 18 måneder havde hun stort set genvundet sit nattesyn.

Fortællingen er offentliggjort i Journal of Optometry for at minde læger og optikere om, hvor væsentligt A-vitamin er for øjnenes funktionsevne. Mangel på A-vitamin kan således medføre nattesynstab (nyctalopia) eller andre synsudfordringer, men anvendelsen af denne viden indgår ikke i særligt stort omfang i klinisk praksis. Opdages manglen i tide og behandles den med tilskud af A-vitamin, så kan normaltilstanden ofte genoprettes i løbet af forholdsvis kort tid.

Læs også: Blev pludselig ramt af glaslegemesammenfald

Hvor får vi A-vitamin fra?

A-vitamin er et velkendt fedtopløseligt vitamin, der findes naturligt i visse typer mad. Det er særligt fødevarer som fede fisk og indmad som lever og hjerte, der er rige på A-vitamin.

Forstadierne til A-vitamin hedder carotener. Bedst kendt er nok beta carotener, som vi får indenbords, når vi spiser gulerødder, persille, meloner, peberfrugter, grønkål og andre typer kål. De skal først omdannes til A-vitamin, og der kan potentielt gå meget tabt i den proces. Mennesker, der lider af sukkersyge, forstadierne til sukkersyge, tarmsygdomme eller indtager visse former for medicin har ofte vanskeligt ved effektivt at omdanne beta carotener til A-vitamin. Så selvom intentionerne er gode, så er det altså ikke altid tilstrækkeligt at spise en masse gulerødder.

A-vitamin kan vi derimod spise os til direkte i form af retinol, der findes i fede fisk, lever, indmad og smør. Mangler du A-vitamin, er en god torskelevertran ofte det mest effektive til genopretning af balancen.

Såvel carotener som retinol lagres i leveren og i fedtvævet. Carotenerne omdannes til det fedtopløselige A-vitamin efter behov, men det kræver tilstedeværelse af tilstrækkelige mængder D3-vitamin og zink i kroppen at omdanne og anvende A-vitamin effektivt i organismen. E-vitaminerne er også trofaste hjælpere på vejen, så A-vitaminet kan udøve sin virkning.

Læs også: Skru op for D-vitamin

Mangler jeg A-vitamin?

Det vigtige A-vitamin kaldes af disse årsager for hudens, øjnenes og slimhindernes vitamin. Det har betydning for alle kroppens slimhinder både tarm, lunger og urinveje, men altså også hud og øjne har behov for A-vitamin. De fem hyppigste tegn på mangel på A vitamin er:

  • Acne og tør hud
  • Natteblindhed og irriterede øjne
  • Sarte, tørre slimhinder og gentagne blærebetændelser
  • Skrøbelige negle og glansløst hår, der fælder
  • Nedsat hørelse, lugt og smag

Mangler du A-vitamin, så optages det ofte hurtigst og mest effektivt i form af retinol, som du finder i eksempelvis torskelevertran. Vælger du at indtage beta carotener, så vær yderst opmærksom på, at ubalance i fordøjelse eller blodsukker og ikke mindst et eventuelt indtag af medicin kan hæmme omdannelsen.

Vælger du torskelevertran, så er den afgørende faktor at vælge en ren og stabil levertran. Leveren er kroppens største rensningsanlæg, således også dyrenes. Derfor er forurenings-faren stor. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at lever og levertran er fri for uønsket kemi. Økologi, renhed og stabilitet er nøgleord, når du skal på indkøb. Et produkt som Nordic Natural cod liver oil er faktisk den bedste, reneste og mest stabile levertran, som jeg p.t. kender til.

 


Virker mod acne

Mange teenagere kender også til A-vitamins betydning i forhold til hjælp mod acne. Det virker med tilskud af A-vitamin, men allerbedst i kombination med organisk zink, for de to mikronæringsstoffer spiller godt sammen. Eksempelvis Nordic Natural cod liver oil + Terra Nova multi om morgenen, og Terra Nova zink til natten.

 

Referencer:

  1. Wässle H, Boycott BB; “Functional architecture of the mammalian retina”;  Physiol Rev  1991;71(2):447-80       
  2. Wald G;  “Molecular basis of visual excitation”; Science  1968;162(850):230-9
  3. Luke J. Clifford, Andrew M.J. Turnbull and Anne M. Denning; “Reversible night blindness – A reminder of the increasing importance of vitamin A deficiency in the developed world”; J Optom. 2013 Jul; 6(3): 173–174. Published online 2013 Mar 1. doi: 10.1016/j.optom.2013.01.002 PMCID: PMC3880510

Forrige artikelMeditation til urolige børn – og voksne

Næste artikelSpis dig til mere kollagen

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.