Årsager til at D-vitamin ikke tåles?

Jeg kan heller ikke tåle D-vitamin, lige som en anden spørger. Du skriver noget om, at det kan være galt med leverens omdannelse af D-vitamin.

Kan du uddybe det?

Vh. Lone 

 


 

Tak for spørgsmålet, for det giver mig anledningen til at uddybe det med optagelsen af D-vitamin og også lige fortælle, hvad jeg siden har hørt fra den oprindelige spørger, der var så venlig at holde mig opdateret.

Der kan være mange forskellige grunde til, at man ikke tåler D-vitamin, altså som kosttilskud. Bare for at være helt sikker – tåler du sol på huden? For det er nemlig spørgsmålet, om man ikke tåler det i maven – altså har en allergi eller intolerance overfor et af indholdstofferne i kosttilskuddet. Det kan både være noget af det D-vitamin er lavet af – f.eks. fra cholacifirol fra fåreuld eller de olier, de ligger i eller selve kapslerne, som olie og vitamin ligger i.

D vitamin er faktisk mere et hormon end det er et vitamin, og den mest naturlige vej at få det på er, når vi får UV-B-stråler fra solen. Når de rammer huden, omdannes det i huden ved hjælp af kolesterol.

Når D3-vitamin er dannet i huden vandrer det med blodet til leveren (og derfor ikke igennem maven) og derfra får det flere former, der passer til de funktioner, det har i kroppen, hvilket er mange flere, end man først troede. Ikke mindst immunforsvaret, men mangel kan også spille ind i forhold til depression – og har man smerter i knogler og muskler er det en rigtig god idé at få målt sit D-vitamin-niveau.

Huden er et super stort og supersmart organ. Lys hud skal ikke opholde sig så meget i solen for at optage og omdanne D-vitamin som mørkere hud, hvilket historisk har været smart, da vi i Norden har haft færre solskinstimer … eller vi opholder os indenfor.

Til gengæld tåler vi ikke helt så godt sydens stråler og varme, før vi bliver ophedede og forbrændte.

I Grønland og Nordnorge har man traditionelt fået D-vitamin fra fede fisk, men længere sydpå er det solen, der har været og er primær og mest direkte kilde, netop fordi huden evner at bruge og omdanne det på bedste vis.

D-vitaminet kan blive i huden og kroppen et stykke tid, men når vi når hen til sidst på vinteren, er depoterne ved at være tomme, og mange mangler D-vitaminer, hvilket kan resultere i skrantende immunforsvar og de andre problemer.

Læseren, der skrev ind omkring ikke at tåle D-vitamin, var efterfølgende rigtig grundig i sin research og selve det at skifte mærke og type gjorde ikke nogen forskel fra ham. Men jeg følger interesseret med fra sidelinjen – ikke mindst nu, hvor solen kommer mere frem og forhåbentligt ad denne vej kan tankes op igennem huden.

Håber det gav bare lidt svar på dit spørgsmål.

Bedste hilsner 

Tine Juul Andersen

1 kommentar

  • Niels Christensen siger:

    Jeg hørte et interview med den amerikanske forsker Stephanie Seneff, der forklarede, at D-vitamin skal aktiveres i organismen før det virker. Denne aktivering hæmmes af glyphosat (Roundup), der findes i mange konventionelle fødevarer. Det må derfor anbefales overvejende at spise økologisk.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *