Krop

Adaptogener – naturens sunde stimulanser

22. februar 2016

Vi kender det alle sammen; stress, manglende søvn, udmattelse og svingende blodsukker. Tilstande, der nærmest kalder på hurtige energifix og dermed stimulanser. Vi har fundet et par naturlige af slagsen.

Kaffen er danskernes foretrukne stimulans, og koffein fra en god kop kaffe giver da også et umiddelbart energikick. Sukker, cola, alkohol og energidrikke er andre former for stimulanser, som mange danskere bruger, når energien er i bund og kravene til at kunne præstere i top.

Fælles for ovenstående former for stimulanser er, at de giver et hurtigt, men kortvarigt energiboost for derefter at gøre tilstanden næsten værre. Langvarigt brug af disse stimulanser bringer ubalance i kroppens indre biokemiske processer, giver ustabilt blodsukker, øger dannelsen af stresshormoner og tærer på kroppens forsyninger af vitaminer og mineraler. Er der således behov for længerevarende styrkelse og tilførsel af energi, så kan det betale sig at tænke i mere langsigtede, opbyggende og naturlige tiltag og stimulanser, som udover at give energi, samtidig også styrker kroppens indre balancer i stedet for at dræne dem.

Adaptogener er det sunde svar

Naturens stimulanser kendes under fællesbetegnelsen adaptogener. Adaptogene planter hjælper kroppen med bedre at håndtere stress, udmattelse og overanstrengelse. Adapt betyder at tilpasse sig, og adaptogener tilpasser kroppens balancer, så den indre biokemi fungerer optimalt. De understøtter og styrker således immunforsvaret, styrker binyrerne, der producerer stresshormoner, og har en beroligende og energifremmende effekt. De virker som regel hurtigt og effektivt, og der er umiddelbart ingen negative bivirkninger ved indtag af adaptogener.

Du skal dog ikke indtage flere forskellige adaptogener samtidigt, ligesom du skal være opmærksom på ikke at indtage stimulanser som kaffe, te og alkohol i store mængder sammen med adaptogenerne.

Mine tre favoritter blandt naturens adaptogener er:

* Schisandra

* Ginseng

* Rosenrod

Schisandra – mod stress

Schisandra udvindes af den røde frugt fra Schisandraplanten. Frugten indeholder adaptogener, der øger immunforsvarets evne til at modstå stress og sygdom. Schisandra er i særdeleshed velegnet til kvinder.

Den kan øge vores udholdenhed og styrke os mentalt, når vi har meget om ørerne. Schisandra kan give dig en kærkommen og hjælpende hånd, hvis du føler dig udmattet og svag. Shisandra kan også hjælpe mod så mangeartede lidelser som forkølelse, hoste, nedsat syn, lavt blodtryk, hjerteinsufficiens, tristhed, lungebetændelse, for lidt eller for meget mavesyre samt mod en svækket lever og en række mavetarmlidelser.

Bærrene fra Schisandraplanten indeholder en række potente plantenæringsstoffer, såkaldte lignaner, der blandt andet kendes som schisandriner og gomisiner. Det er især disse to typer lignaner, der kan købes som ekstrakter, tonics og kosttilskud. Shichandra må ikke indtages af gravide.

Ginseng – til større aktivitet

Ginseng har været anvendt i Fjernøsten i årtusinder. Såvel kinesere som japanere og koreanere har anvendt ginsengroden som et styrkende og energistimulerende middel. Ginseng er et særdeles potent adaptogen, som er velegnet særligt til mænd. Muligvis fordi en af ginsengs mest kendte effekter er evnen til at kunne fremme mænds seksuelle præstationsevne.

Der findes mange forskellige former for ginseng, men den mest kendte form er Panax ginseng. Det er også den mest velundersøgte. Panax ginseng indeholder mere end 200 forskellige aktivstoffer, men det er særligt to af stofferne, nemlig ginsenosider og polyacetylener, som forskerne har koncentreret sig om at undersøge.

Forskningsforsøg har vist, at stofferne i ginseng kan have en gavnlig effekt ved kræft og type 2-diabetes. Undersøgelser har ligeledes vist, at polyacetylenerne i ginseng har en række supplerende egenskaber, da de formår at stimulere immunforsvaret, regulere blodtrykket, mildne infektioner og sænke kolesteroltallet.

Vær opmærksom på kvaliteten, når du skal købe ginseng. Køb det rene og ufortyndede Panax ginseng. Ginseng kan indtages som tonic, ekstrakt eller i kapselform, men bør ikke indtages af gravide.

Rosenrod – nordisk regulator

Rosenrod kan kaldes for Nordens mirakelurt. Asien har deres schisandra og ginseng, her i Norden har vi Rhodiola rosea, også kaldet rosenrod. Rosenrod er et fantastisk adaptogen, muligvis det, der allerbedst lever op til sit navn som tilpassende urt. Det tilpasser sig nemlig dine kropslige balancer og regulerer, støtter og kvikker op, alt efter, hvad der er behov for.

Rosenrod har en ganske særlig evne til at regulere blodsukkerniveauerne, til at beskytte kroppen under stress og til at styrke ydeevnen. Det kan øge dine mentale præstationsevner, virke beroligende og humørforstærkende, regulere og styrke immunforsvarets evne til at beskytte dig, blandt andet mod influenzainfektioner. Det er ganske enkelt en fænomenal urt, der kan udvirke små afbalancerende mirakler i din krop. Du kan også normalisere dit blodtryk og dine kolesteroltal og meget mere ved indtag af rosenrod.

Rosenrod indtages mest praktisk som kosttilskud i pilleform.

Opskrift på stimulerende grønsagsdrik

1-2 glas

Du skal bruge:

100 g rosenkål

100 g rødbede

100 g granatæblekerner eller tranebær

100 g forårsløg

100 g broccoli (f.eks. stokken)

100 g spinat (frisk eller optøet)

100 g kål (grønkål eller anden kål)

100 g grapefrugt (uden skal)

1 æble

2 gulerødder

1 stykke ingefær

1/4 citron med skal

Der kan tilsættes ginseng, rosenrod eller schichandra til drikken.

Sådan gør du:

Det kan ikke være nemmere: Alle grønsagerne presses igennem en saftpresser, de ønskede adaptogener tilsættes, og det hele drikkes med det samme.

Forrige artikelFor realistisk eller for optimistisk for dit helbred?

Næste artikelAntidepressiver under graviditeten øger risikoen for autisme hos børn

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.