ADHD uden medicin?

Jeg har en søn på 14 år, som er diagnosticeret med ADHD. Han har tidligere fået medicin for sygdommen, men kan ikke længere tåle den. Han har problemer med koncentration og hukommelse. Jeg er derfor interesseret i at vide, hvilken kost og behandlinger, der kan afhjælpe hans symptomer.

Er der bestemte behandlinger, eksempelvis akupunktur el.lign., der er gode ved denne sygdom?

Med venlig hilsen

MM

 


 

Tak for din henvendelse. Selve kostdelen og den alternative behandling ligger uden for min ekspertise – mit arbejdsområde er det ”psykologiske”, som til gengæld spiller en stor rolle for at mindske symptomerne på ADHD.

Som du garanteret ved allerede, har ADHD-diagnosticerede glæde af en vis forudsigelighed og kærlige og gennemskuelige rammer. Belønning fremfor afstraffelse er også et godt princip at følge, da ADHD’ere reagerer negativt på enhver form for stress – ligesom alle andre også gør.

Jeg har tidligere i mit arbejde oplevet, at behagelige, afslappende aktiviteter i små doser kan tage toppen af symptomerne og give den unge overskud til at håndtere opgaver og udfordringer. Det kan f.eks. være nemme udstrækningsøvelser, massage (start i det små – f.eks. hænder og fødder), male i malebøger (f.eks. nemme mandalaer). Tricket er at være ”aktiv” på en rolig og gerne repetitiv måde – det afslapper, uden at den unge nødvendigvis skal være stille, hvilket i sig selv er anstrengende, hvis man er hyperaktiv af natur.

Jeg vil først og fremmest råde dig til at tale sagen igennem med den læge/psykiater, I har været tilknyttet, om alternative muligheder, behandlingsmetoder og kosttilskud. At opgive medicinen pga. bivirkninger/utilsigtet effekt kan virke nødvendig, men sørg for at overveje alternativerne nøje, da der også er udfordringer forbundet med at droppe medicinen helt. Måske kan anden medicin eller dosis være et skridt på vejen, sammen med kosttilskud osv.? Det drejer sig jo om din søns samlede livskvalitet – og der er for og imod ved de fleste metoder.

At afprøve forskellige metoder, f.eks. særlige diæter, vil i sig selv være stressende for din dreng, så overvej nøje at kaste ham ud i noget nyt og for ham uoverskueligt.

Mange gange er alene din og drengens egen accept af hans personlighed et stort skridt på vejen. ADHD’ere er ofte både energiske og følsomme, så det gælder om at finde fordelene ved at være ”vågen” og påvirkelig.

Et sted at starte – hvis du ikke allerede har været der – er foreningen for ADHD (adhd.dk), som bl.a. tilbyder ”forældretræning” og samtalefora.

God vind.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, coach

2 kommentarer

 • Pernille siger:

  Det er da lidt synd at denne mail ikke strandede ved Carsten eller Tine. Er sikker på at de kunne have givet nogle gode kostråd med på vejen. Det er altid ofte en god idé at sløjfe mælkeprodukter og gerne også gluten, når man lider af ADHD. Og selvfølgelig ikke få for meget sukker, for mange hurtige kulhydrater… Jeg håber, at spørgsmålet måske kommer en tur forbi de to andre.

 • Kirsten Maise Pedersen siger:

  Hvis der er wifi og anden trådløs teknologi, vil jeg anbefale at få ham ud af det mest muligt. Læs fx brochuren fra EHS-Foreningen, bla. på side 3. http://ehsf.dk/dokumenter/EHSF—Boern_og_Traadloes.pdf
  Eller fx http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/search/node/adhd
  Forskere har fundet ud af, at der også kan være en sammenhæng med autisme. https://www.youtube.com/watch?v=cz3EIDaJp50 (The Emerging Link between Wireless and Autism)

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *