Nyheder

Æblet er den sundeste frugt

27. september 2011

”Et æble om dagen holder doktoren for døren”, sagde man førhen. Ny forskning viser, at det ikke er den rene nonsens.

Tyske forskere er kommet frem til, at æblerne, der lige nu fås i topkvalitet over alt, er sundere end hidtil antaget.

 

Æblet er den sundeste frugt

Nogle gange forsøger forskere og ernæringseksperter at pege på den sundeste frugt af alle. Udnævnelsen kan dog kun være til for underholdnings- og oplysningsværdien, for vi kan jo alligevel ikke nøjes med en enkelt slags frugt. Der er ikke en frugt, der har det hele. Men hvis du kun må tage et stykke, er det jo meget godt at vide, hvilket stykke, der giver dig mest næringsindhold per bid – eller kalorie, hvis man har de bekymringer.

Kiwien detroniseret til andenpladsen

Hidtil har kiwien indtaget en ubestridt 1. plads. Kiwien har mere c-vitamin end appelsiner, særlige n-3-fedtsyrer, kalium, magnesium – og skrællen indeholder både vigtige antioxidanter og flavonoider, der beskytter mod kræft. Skrællen på en kiwi kan godt spises, hvis den skrubbes grundigt, og en enkelt kiwi om dagen med skræl skulle reducere risikoen for flere kræftformer ganske betydeligt.

 

Men nu har æblet detroniseret kiwien fra 1. pladsen. Det er tyske forskere fra Jena Universitetet i Jena nær Leipzig, der er kommet frem til resultatet. Ifølge forskerne indeholder æbler vitaminerne C, E, K, B1, B2 og B6, mineralerne kalium, zink og jod. Desuden gemmer æblerne på et såkaldt sekundært plantestof, der kan bekæmpe kræftceller. Pektin er også et velkendt indhold i æbler, og stoffet kan virke kolesterolnedsættende.

 

Æblet er godt for diabetikere

Endelig påvirker æbler ikke blodsukkeret meget, hvorfor det er gavnligt for både diabetikere og mennesker, der forsøger at opnå vægttab. Tidligere studier har også vist en sammenhæng mellem æbler og lungefunktionen; mennesker, der spiser æbler så godt som hver dag udviklede sjældnere astma, lungekræft og andre luftvejssygdomme end de, der ikke spiste æbler. Der var naturligvis taget højde for andre livsstilselementer, der kunne påvirke reseultatet. Man er endnu ikke helt sikker på årsagen, men æblets indhold af antioxidanter menes at bære en del af forklaringen.

  

Spis æblerne med skræl

Så nu er der en ekstra grund til at få fat i nogle gode, danske æbler. Du kan finde dem lige nu overalt (undtaget de fleste supermarkeder, der af uvisse årsager kun fører de samme fire sorter året rundt, hvoraf de tre som regel er udenlandske – selv her i den danske æblehøjsæson). Men kig i ugeavisernes annoncer fra frugtplantagerne, læg mærke til skiltene ved landevejene – eller sørg for, at æblerne på dit eget æbletræ ikke alle ender på komposten. Brug æbler som snack, til morgenmaden, i salaten, i kager, i desserter og som syrligsødt tilbehør til især fed fisk.

 

Men lad skrællekniven ligge; ifølge forskerne sidder mere end tre fjerdedele af æblets sundhedsegenskaber i skrællen og i lagene lige under. Det er også vigtigt, at æblerne er friske, så gå primært efter de danske. Æbler er også gode i både frugtsaft og smoothies, men eftersom skrællen går tabt mistes også meget af æblets gavnlige effekter.

Forrige artikelJordbærislagkage med nøddebund

Næste artikelCoaching: Det udsatte sind, I følelsernes vold