Ægget er ekstra i fokus i påsken, men generelt spiser vi danskere en del. Et moderat forbrug er tilmed ganske sundt.
Forbruget af æg stiger formentlig noget op til påsken. Især de hvide, som kan koges med løgskaller og dekoreres til påskebordet.
Førhen var det et alment forårstegn, når hønsene begyndte at lægge æg igen. Det er forårsmad, som i kristendommen kan symbolisere opstandelsen.
Af ægget bryder nyt liv ud, ligesom Jesus brød ud af graven påskemorgen. Derfor pynter vi med æg og kyllinger til påske og giver påskeæg i gave.
Påskeæggene af chokolade er knapt så sunde, selvom der ikke er grund til at forklejne glæden ved et godt stykke chokolade. Til gengæld kan du spise ægget fra hønen med god samvittighed.
Myten om kolesterolfaren
I 2019 lavede Landbrug & Fødevarer en markedsanalyse, der viste, at danskerne i gennemsnit spiser knap fire om ugen. Det er for en gangs skyld et forbrug, der på ingen måder er alarmerende. Tværtimod.
(Kilde: Coop)
Tilbage i 1970’erne og 1980’erne opfattede mange ægget som usundt. Noget, man måske godt kunne koge til morgenbordet i weekenden, men som generelt var dårligt for hjertet. Vi er heldigvis blevet klogere siden.
LÆS OGSÅ: Hurtig omelet med spinat og ost
Æg er relativt rige på kolesterol, et vokslignende stof, der i for store mængder kan øge risikoen for hjerteanfald, åreforkalkning og andre hjertekarsygdomme.
Dengang kunne forskerne se, at mennesker med arveligt højt kolesterol kunne sænke tallet ved at udelukke ægget fra kostplanen. Dermed sluttede man, at det forhøjede kolesteroltallet hos alle, og at det dermed øgede risikoen for hjertekarsygdomme.
LÆS OGSÅ: Kom dit madspild til livs
I dag ved man, at kroppen hver dag selv danner 5-10 gange så meget kolesterol, som der findes i et æg. Vil du sænke kolesterolet, er det mere effektivt at reducere mættet fedt i for eksempel charcuteri end at skære ned på æg.
“I dag ved man, at kroppen hver dag selv danner 5-10 gange så meget kolesterol, som der findes i et æg.”
Derudover ved vi nu, at kroppens dannelse af kolesterol hæmmes, når vi spiser kolesterolrige fødevarer såsom æg eller indmad. Derfor er det lige meget, hvor mange æg vi spiser for kolesterolværdien. Men hvis du allerede har højt kolesteroltal, kan det være klogt at holde sig til ét til to æg om dagen.
God kilde til vitaminer og mineraler
Æg indeholder de fleste næringsstoffer undtagen C-vitamin. De er blandt andet gode kilder til jern, zink og folinsyre samt D-vitamin, som ikke findes i mange andre fødevarer.
Når det gælder E-vitamin, kan ét æg give en tredjedel af det anbefalede daglige behov.
LÆS OGSÅ: Bagt æggekage med grøntsager
Æggeblommen får sin farve fra carotenoiderne lutein og zeaxanthin, der også fungerer som antioxidanter. De beskytter hjertet og blodkarrene. Et højt indtag kan også mindske risikoen for synstab i alderdommen.
Forskning viser, at vi optager lutein og zeaxanthin usædvanligt godt fra ægget sammenlignet med grøntsager som majs og spinat.
God mæthedsfornemmelse
De proteinrige æg er også god mad til dem, der holder øje med deres vægt. De giver nemlig en god mæthedsfornemmelse per kalorie.
Undersøgelser viser, at du spiser mindre til både frokost og aftensmad, hvis du starter dagen med æg. Derudover havde æggespisere mere stabilt blodsukker og lavere niveauer af ghrelin. Ghrelin er et hormon, der øger appetitten og lokker den søde tand.
“Du spiser mindre til både frokost og aftensmad, hvis du starter dagen med æg.”
De økologiske ægproducenter har fået styr på foderet, så der ikke længere er forhøjede niveauer af PFAS i produktet. Så nu kan du også spise æg med god samvittighed, når tankerne falder på dyrevelfærd.
Forrige artikelGurkemeje er godt for meget, men …
Næste artikelHavets plantebaserede omega-3: Dit grønne alternativ!