Skøn

Ægte Costa del-baghave!

15. juli 2012

Uanset om du skal holde ferie hjemme eller ude, så er det rart med et fristed, hvor naturen og roen kan falde over dig. Hvis du har en have, så kan du lave din egen lille oase af fred.

For alt for mange er haven lig med dårlig samvittighed, når ukrudtet rejser sig, og græsset endnu en gang trænger til at blive slået. Men du kan også vælge at se din have som dit fristed, hvor du stresser af med at hakke lidt i jorden og nyder synet af det fine ukrudt, der kan repræsentere sig i et væld af farver. Faktisk er det en rigtig god idé at indrette sin have, så der er noget for alle sanser – og det behøver ikke være så svært.

Har du interessen, er det utroligt spændende at sætte sit eget fingeraftryk på en have. Er det en gammel etableret have, ville jeg vælge at se den an et år, så alle årstidernes særpræg kommer til udtryk, inden jeg foretager ændringer. På den måde kan du finde ud af, hvilken sjæl den gamle have har. Og så er det godt at lave en plan eller få en landskabsarkitekt til at komme med forslag. Du får her vores bud på gode elementer til den afslappende have:

Bænk og hyggekrog

Jeg synes, at haven skal have hyggekroge og bænke, hvor man kan sætte sig og se på planterne og nyde vejret. En bænk, der kan flyttes rundt, er en god ide, så man altid kan finde de bedste pladser dagen igennem. Steder, hvor man kan nyde varme, lys, lyde og dufte og dermed få det maksimale ud af årstiden.

Træer

De store træer skal stå rigtigt, så de skaber skygge uden at ødelægge huset og solens stråler, hvor man gerne vil have dem. Jeg kan godt lide valnødder, der også giver frugt. At ligge lidt i skyggen og høre vindens hvisken i træerne gør, at man bogstavelig talt havner helt på jorden og slapper af.

Vand

Vand er et spændende indslag, og lyden af et springvand eller af rislende vand er vidunderlig at slappe af til. Er du ikke til de store vandanlæg, kan noget så enkelt som et fuglebad bringe glæde. Mange dyr har fornøjelse af det, og glæden smitter af, når man ser på det. Jeg nyder selv at gå ved vores lille kilde og høre lyden af rislende vand. Ja, jeg tumler lidt med tanken om at udvide løbet.

Blomster i bede og på træer

Staudebede og blomster tiltrækker mange sommerfugle og insekter. Det er skønt at følge med i væksten sæsonen igennem. Det er nærmest som om, det hele eksploderer, og i løbet af kort tid svulmer bedet i planter, blomster, farver og dufte. Hvis bedet er sat rigtigt sammen, så der er jorddække mellem stauderne, så kræver bedet minimal pasning, og man kan uden de store anstrengelser nyde flotte blomster fra april, til frosten kommer. Farver og dufte er helt fantastiske smil til os.

Har man frugttræer i haven, er der ikke noget dejligere, end når de blomstrer, og man går en tur under dem, mens man tænker på løfterne om efterårets modne frugter.

Hvis man gerne vil skabe rum i haven, så er bærbuske nemme at sætte og giver desuden dejlige bær, der kan bruges til syltetøj og lækker saft, så sommerens sødme kan gemmes hele året.

Steder til stemning og børn

Bålpladsen er ikke til at undvære, når man har børn. Hjemmebagt snobrød og popcorn poppet over bålet på en lun aften er toppen.

Er der børn, skal der selvfølgelig også være gynger, et legehus og klatretræer, hvor de kan boltre sig. En græsplæne til vandkrig en varm sommerdag er en leg for både børn og voksne, der aldrig går af mode.

Dyr i haven

Når følesansen skal stimuleres, så er der ikke noget bedre end dyr. Kaniner med den blødeste pels og høns med kyllinger er der vist ingen, der kan stå for.

Men du kan også have glæde af de vilde dyr – også ud over lyde og muligheden for at følge med i naturens gang. At få mange hjælpende medarbejdere er sagen, når man ønsker at komme af med uønsket kravl. Sætter du fuglehuse op, får du gratis hjælp til at komme af med insekter, som de også tager.

Et fuglebræt er sagen og gør det spændende at følge med i fuglene, der kommer forbi. Husk at fodre hele vinteren. En palle i et tæt krat er et rigtig godt hus for pindsvin, og de er rare at have i nærheden, da de elsker at sætte f.eks. dræbersnegle på menuen.

Drivhus

Et drivhus – eller driver-hus, som min svigerfar siger, er sagen. Her kan du have alt fra blomster til tomater, agurk og andre nytteplanter. Du kan gå indendørs og indsnuse de mange dufte. Har du plads, er det dejligt med et lille bord og et par stole, så der også er mulighed for at sidde lidt og nyde resultatet af al ens arbejde, og det er et dejligt læsted, når vinden og temperaturen ikke er helt i top. Ja, måske burde der ligefrem stå en drømmeseng der, for her er virkelig groplads for gode drømme.

Afslappende urter fra naturen

Hvis du trænger til hjælp for at kunne slappe af eller sove, så er der masser af muligheder inden for planteriget. Og midlerne er milde, ufarlige og ikke vanedannende. Teer er en måde at bruge planter på til f.eks. afslapning, som går mange tusind år tilbage. Metoden er samtidig billig. Kapsler og urteudtræk er en let løsning, men som regel lidt dyrere – men så kan de til gengæld tages med over alt og indtages hurtigt.

Kendte og meget brugte afslappende planter er:

Baldrian (Valriane officinalis) er en af naturens bedste beroligende planter. Det er den tørrede rod, man bruger. En strøget teskefuld til en kop te 1-3 gange om dagen eller 30 min. før sengetid. Det er ikke vanedannende og har været brugt i århundreder ved søvnløshed, nervøse tilstande, stress og muskelkramper.

Humle (Humulus lupulus) er en beroligende plantete. Man bruger humlens tørre frugtknopper til te. Bruges ved nervøsitet og søvnløshed. I frugtknopperne er der østrogenlignende substanser, der bruges ved ubalancer i overgangsalderen.

Hjertensfryd (Melissa officinalis) eller Melissa bruges som beroligende te og ved mavekramper og søvnbesvær. Findes i det tyske urteudtræk Melissengeist, der er et universalmiddel, der bruges både indvortes og udvortes.

Kamille (Matricaria chamomilla). Det er blomsten, der gør kamille til en af de mest skattede lægeplanter. Den er bakteriebekæmpende, beroligende og virker afslappende på kramper.

Lavendel (Lavendel officinalis). Er en alsidig te, der anvendes ved nervøsitet, hjertebanken, søvnforstyrrelser, hoste og tarmluft, og som er lever- og galdestimulerende.

Pebermynte (Mentha piperita) Som te er pebermynte frisk og aromatisk. Den virker beroligende på tarmen, er appetitstimulerende og afhjælpende ved fordøjelsesbesvær og tarmluft. Afslappende og beroligende ved søvnbesvær.

Passionsfrugtblomst(Passiflora incarnata). Beroligende og søvnbefordrende plante som te.

Forrige artikelFordøjelsen – ven eller fjende?

Næste artikelDuft kan skade hjertet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.