Nyheder

Ægteskab er godt for hjertet

2. april 2014

Amerikanske forskere har undersøgt forholdet mellem ægteskab og hjertekarsygdomme. Det er forbundet med større hjertesundhed at have ring på fingeren.

Forskere fra NYU Langone Medical Center på Manhattan har kigget på friske screeningsdata fra 3,5 millioner amerikanere. Oplysningerne, der er indhentet mellem 2003 og 2008, er kommet ind via 20.000 screeningssteder i 50 stater, og gennemsnitsalderen var 64. 63 pct af deltagerne var kvinder.

Ægteskab mindskede risiko for hjertekarsygdomme

Man fandt ud af, at ægteskab var forbundet med en fem pct lavere risiko for hjertekarsygdomme. Fem pct lyder ikke af meget i statistik, men da undersøgelsen er baseret på 3,5 millioner mennesker, er det alligevel en signifikant forskel.

Forskerne er dog ikke sikre på, hvad årsagen er. Måske spiser mennesker i parforhold sundere end singler, eller måske er en livsledsager god til at få ægtefællen til læge, når der er behov for det. Og ægtefællen er nok også den første til at opdage, hvis helbredet skranter hos partneren.

Risikoforskel større blandt de yngre

Hos gifte under 50 var risikoen endnu lavere end hos singler under 50. De deltagere under 50, der levede i ægteskab, havde 12 pct lavere risiko for hjertekarsygdomme end de deltagere under 50, der levede uden en livsledsager.

Undersøgelsen viste også, at enker og enkemænd havde en tre pct større risiko, mens fraskilte havde en fem pct større risiko for hjertekarsygdomme. Denne forskel kunne dog hænge sammen med en anden sandhed, undersøgelsen afslørede: Rygning var mere almindeligt blandt fraskilte end blandt enker og enkemænd – og netop rygning er en af de største risikofaktorer i forbindelse med hjertekarsygdomme.

Kilde: Time.com

Forrige artikelVegatest: Statusrapport på krop og sind

Næste artikelPlacebo: Lyv dig udhvilet