Nyheder

Ældre husker bedre end de selv tror

6. juli 2013

“Du er aldrig ældre, end du føler dig”. Det velkendte mundheld understøttes nu af amerikansk forskning, der viser, at “stereotypi-truslen” kan gøre ældre mere glemsomme, end de reelt er.

“Gamle mennesker husker dårligt”. Naturligvis er der noget om snakken, for evnen til at huske bedres sjældent med alderen. Men der er som bekendt stor forskel fra person til person. Nogle kan langsomt udvikle en demens allerede midtvejs i livet, mens andre kan huske som en ørn, selvom de har passeret 90.

Stereotypier gør ældre dårlige til at huske

Måske er der ældre mennesker, som husker dårligere, end de egentlig bør. Det viser resultatet af et forskningsprojekt fra University of Southern California (USC).

Projektet tager udgangspunkt i et psykologisk fænomen, man kan kalde “stereotypi-truslen”. Når mennesker ser den gruppe, de identificerer sig selv med, karakteriseret med negative stereotypier, har de en tendens til at få sig selv til at passe ind i den stereotypi. Så når den udbredte opfattelse af ældre mennesker blandt andet omhandler glemsomhed, opfatter nogle ældre sig selv som mere glemsomme, end de reelt er.

Artikler om dårlig hukommelse havde betydning

Sara Barber og Mara Mather fra USC lavede to hukommelsestests, hvor deltagerne var mellem 59 og 79 år gamle. Nogle af deltagerene blev først bedt om at læse nogle fiktive nyhedshistorier om ældre menneskers hukommelsessvigt, mens andre slap for den opgave.

Selve testen var også delt op i to modeller. Halvdelen af testpersonerne optjente point for hvert ord, de kunne huske, mens den anden halvdel tabte point for hvert ord, de glemte.

Det viste sig, at gruppen, der havde læst artiklerne om hukommelsessvigt før testen, klarede sig bedre end dem, der ikke havde læst artiklerne – hvis de vel at mærke skulle huske ord for ikke at tabe point. Til gengæld klarede de sig markant dårligere, end dem, der ikke havde læst artiklerne, når testen gik ud på at optjene point for hvert ord, de kunne huske.

Stereotypierne har forskellig virkning på hukommelsen

Det lader altså til, at stereotypi-påvirkningen i højere grad gav de ældre incitament til at være ekstra opmærksomme på at undgå fejl. Til gengæld fik artiklerne også deltagerne til at klare sig dårligere, når de skulle optjene point ved at huske ord. Det lader til, at stereotypi-påvirkningen fik deltagerne til at tro mindre på egne evner, når de blev udsat for denne type konkurrenceelement.

Resultatet er interessant, fordi testen er den samme type test, der benyttes som delelement ved diagnosticering af demens. Forsøget viste, at der kan være store forskelle på resultatet, når man overvejer psykologien i testen.

Kilde: USC

Forrige artikelMed varmen kommer myggene

Næste artikelNyt lægemiddel mod diabetes i sigte