Nyheder

Ældre skal have bedre mad, mere motion og flere venner

10. maj 2007

Alt for mange ældre bliver syge på grund af forkert kost, for lidt socialt liv og for lidt motion. Færre og færre ældre har en normalvægt.

De rette varer i indkøbskurven, mennesker omkring middagsbordet og meget mere motion. Det er tre elementer, der skal gøre os raskere.

For selv om de fleste af os er blevet sundere, og vi er kommet til at leve længere, bliver stadig alt for mange ældre syge på grund af forkert kost og for lidt motion. ”Kigger vi på tallene fra de senere år, kan vi se, at færre og færre ældre har en normalvægt,” forklarer sundhedspolitisk konsulent Käte Larsen, Ældre Sagen. Mændene bliver gennemgående for tykke, og kvinderne enten for tykke eller for tynde. Det problem er stort blandt de ældste og svageste kvinder – ikke mindst de plejekrævende. 60 procent af de kvinder, der får hjemmehjælp eller bor på plejehjem, vejer for lidt. Problem især for enlige”Når svage ældre bliver undervægtige, bliver de lettere syge, og de får svært ved at klare sig, f.eks. i eget hjem. De skal så have ekstra hjælp eller måske på plejehjem, fordi vægten i så høj grad hænger sammen med funktionsevnen,” siger Käte Larsen, der forklarer, at mange ældre får problemer med vægten og sundheden, når de bliver alene. ”De holder op med at spise ordentligt, fordi måltider i så høj grad er et socialt element. Det samme gælder motion. Mange vil gerne dyrke motion, men også her, foretrækker de fleste at gøre det sammen med andre.” Käte Larsen mener, at kommunerne slet ikke er gearet til at have ansvaret for forebyggelse. De mangler viden og uddannet personale, samtidig med at det er et område, folk selv kan påvirke. ”Folk skal bare vide, hvad de skal spise, og hvordan de skal være fysisk aktive. Mange er alt for forvirrede, fordi der bliver sagt så forskellige ting i medierne. Det vigtigste er, at man livet igennem tilpasser sin kost til de behov, man har, så man hverken bliver for tyk eller for tynd.” Her mener, Käte Larsen, at både pårørende, praktiserende læger, hjemmehjælp og andre, der er tæt på de ældre, har en vigtig rolle.

Kilde: Ældresagen.

Forrige artikelOverraskende mange har nedsat lungefunktion

Næste artikelGen giver mulighed for at spise løs

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.