Nyheder

Ældre skal have pulsen op

3. maj 2007

Nye råd og tips til ældre om motion fra Fødevarestyrelsen opfordrer ældre til at bevæge sig i hverdagen. Det drejer sig om at få gang i blodcirkulation og muskelarbejde.

Du skal have motion – også når du bliver ældre. Det er vigtigt at være fysisk aktiv – og det er aldrig for sent at gå i gang.

Start langsomt op med aktiviteter der passer til din fysiske form – lidt er bedre end ingenting. Og lige nu hvor alt er sprunget ud, er det dejligt at komme ud.Få bevægelse ind i din hverdag og lav faste aftaler der forpligter.Kostrådet “vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen” gælder ældre ligesom andre voksne. Og pulsen skal helst op. En god tommelfingerregel er, at du skal være så forpustet, at du lige med nød og næppe kan føre en samtale. Du behøver ikke at være fysisk aktiv 30 minutter i træk, men kan dele det op til fx 5-15 minutter ad gangen. Alle former for bevæg- else, der øger pulsen tæller med.

Gode grunde til at være fysisk aktiv også som ældre:1. jo bedre fysisk form, jo lettere klarer du hverdagens gøremål som fx indkøb, rengøring, have gæster m.v. Motion:2. styrker muskler og balance – så du lettere undgår fald3. bevarer din muskelmasse4. giver øget velvære og livskvalitet5. er godt for fordøjelsen6. kan være med til at bevare normalvægten7. regulerer appetitten8. er med til at holde dig glad

Tips:

Træn konditionen Der er mange muligheder for at træne konditionen. Det vigtigste er, at hjertet arbejder, så du kan mærke, at pulsen kommer op, og du bliver forpustet.

– Fx rask gang, løb/jogging, stavgang, dans, cykling, svømning, siddende “gang”, trappegang, havearbejde m.v. Træn udholdenhold og styrke i musklerne– Motions- og træningscentre har maskiner til træning af forskellige muskelgrupper. Men du kan også lave dine egne håndvægte. Fyld fx en ½ liter vandflaske med vand eller sand. Du kan også træne med elastikker.Træn balancen– Stå på et ben, mens du venter på bussen eller skræller kartofler. Stå med støtte, hvis det kniber med at holde balancen.

Motion når kræfterne er mindreStart langsomt op med aktiviteter der passer til din fysiske form og ikke føles ubehagelige – lidt er bedre end ingenting. Har du svært ved at klare stående øvelser, kan hele kroppens trænes igennem siddende.

Hvor fysisk aktive er ældre? Andelen der er fysisk aktive for helbredets skyld er klart mindst for mænd og kvinder i alderen 80 år eller derover.

Færrest ældre har moderat/hård fysisk aktivitet i fritiden og flest har stillesiddende fritidsaktiviteter.

Ca. 20 % mænd i alderen 65-79 år har moderat/hård fysisk aktivitet i fritiden, mens det for mænd over 80 år kun er ca. 7 %. For kvinder er andelen ca. 10 % i alderen 65-79 år og ca. 3 % i alderen over 80 år. Men alligevel er det over 60 % af mændene og over 50 % af kvinderne, der i et eller andet omfang er fysisk aktive, når de er over 80 år.

Kilde: Alt om kost

Forrige artikelHvordan klarer selvmordstruede sig?

Næste artikelPollenallergikere kan få krydsreaktioner