Ændret adfærd

Vores søn, der går i første klasse, har ændret sig, siden han begyndte i skolen.

Ikke så meget i børnehaveklassen, men i løbet af det sidste halve år er han blevet mere træt, irritabel og ikke det glade barn, vi kender. Hvor han tidligere altid fortalte en masse om, hvad han har oplevet, er det nu svært at få noget at vide om, hvordan det er gået i skolen.

Hans appetit har ændret sig, så det kun er få ting, han vil spise, helst kun yoghurt. Vi har snakket med klasselæreren om det, men hun har ikke bemærket noget særligt.

Vi er selvfølgelig bekymrede. Har du nogen råd til os?


Mor

Kære ”Mor”

Jeres søns symptomer kunne tyde på jernmangel, der er meget almindelig blandt børn.

Der er også meget lidt jern i mælkeprodukter, så ”mælkedrankere” får oftest en betydelig jernmangel. Jeg vil råde jer til at gå til jeres læge og få målt jernindholdet i kroppen ved hjælp af blodprøven serum-ferritin. Blodprocenten alene er oftest ikke nok til at kunne vurdere, om der er tale om mangel på jern. Ligger serum-ferritin lavt, vil jeg råde til, at jeres søn får et jerntilskud, for eksempel Kräuterblut, Hæmojern eller et andet organisk jernpræparat, der både optages bedre og har færre bivirkninger end de gængse jerntabletter. Lægen kan samtidig undersøge for eventuel anden sygdom.

Ofte bliver appetitten bedre og kostvalget mere varieret, når børn får jerntilskud. Jern fra kød optages langt bedre end fra planter. I kosten findes jern i fuldkornshvede og havre, i frø, kerner, nødder og brune ris. Desuden i bønner, persille, grønkål, rosiner, i mange andre grønsager samt krydderier og især i brændenælder. Der er også jern i lever, anden indmad, kød og fisk. Fytin fra kornprodukter, for eksempel morgenmadsprodukter, hæmmer jernoptagelsen.

Jeg vil også råde jer til at snakke med jeres søns klassekammeraters forældre. Der kan foregå mere eller mindre skjult mobning i skolen, som klasselæreren måske ikke har været opmærksom på. Børn fortæller meget derhjemme, så deres forældre kan måske have fået noget at vide, der kan kaste lys over, hvorfor jeres søn ikke trives. Psykiske og sociale problemer kan give de samme symptomer som ved sygdom eller mangel på vigtige næringsstoffer. Børn kan også få depressioner, der kan vise sig på samme måde.

Jeg håber meget, at du kan bruge nogle af disse råd.

Venlig hilsen
Carsten Vagn-Hansen


Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*