Nyheder

Afkod dine madlyster

5. november 2009

Dine lyster til salt eller sødt eller begge dele siger noget om din krops behov, men også om din personlighed

Alle har vel prøve det på et tidspunkt: at blive overmandet af trangen til sødt, salt eller krydret. Ifølge den amerikanske læge Alan R. Hirsch siger trangen ikke kun noget om, hvorvidt vi har en sød tand eller ej, men om hvad vi har behov for, og hvem vi er.

– Trangen har helt sikkert en fysisk komponent, men de giver også en indsigt i, hvilken type du er som person, siger Alan R. Hirsch til Women’s Health. Som leder af “Smell & Taste Treatment and Research Foundation” i Chicago har han studeret trang, valg af mad og personlighed hos mere end 18.000 mennesker over 25 år. Studierne har fået ham til at dele vores lystpersonligheder op i følgende:

Trang til salt mad

Når pommes frites og andet med saltdynger står i kø i dine tanker, kan det være tegn på, at du mangler mineraler. Kvinder, der får en kost med for lidt calcium har en øget tendens til at få lyst til salt mad. Men pas på – salt løser ikke problemet – og hvis du mangler calcium er der også risiko for, at du mangler andre mineraler.

Salt siger om din personlighed: Du følger med strømmen. Ifølge Hirsch’s research tror saltelskere på, at ydre omstændigheder bestemmer deres skæbne – ikke deres egne handlinger.

Trang til chokolade

Smagen af chokolade gør dig blød i knæene og godt tilpas. Det stimulerer nemlig kroppens frigivelse af serotonin. Hirsch kalder det antidepressiv medicin i dessertform. Så du søger det instinktivt, når du har behov for at få et hurtigt humørløft.

Chokolade siger om din personlighed: Afhænger af, hvilken type chokolade, du er mest til: Mørk chokolade: Du er social, sætter liv i festen og midtpunkt i samarbejder. Mælkechokolade: Du er den stille, indadvendte type. Du elsker eftermiddage med en løbetur alene eller tiden med en god bog.

Trang til krydret mad

Din krop har måske behov for at køle sig ned, og derfor får du lyst til stærk mad, der får dig til at svede. Sveden køler din krop af, og er måske også en forklaring på, hvorfor krydret og stærk mad er populært i varme områder.

Krydret mad siger om din personlighed: Perfektionist: du elsker orden, hader at spilde tiden.

Trang til sødt

Ligesom ved chokolade har lysten til sødt med lysten til et humøropsving at gøre. Eller behov for et energiboost. Kroppen absorberer raffineret sukker fra slik hurtigere end fra andre madvarer, så du får brændstof med det samme.

Sød mad siger om din personlighed: Du kan lide det vilde liv, ifølge den amerikanske læge. Du fortryder få ting, vil nyde livet og gerne være speciel.

Trang til sødt og salt

Kroppen har behov for salt og glukose for at fungere, så når du bliver træt, har du en tendens til at række ud efter saltkringler med chokoladeovertræk, mener Hirsch.

Søde og salte kombinationer siger om din personlighed: Du er en enlig rytter, men dygtig. Ifølge Hirsch’s data, er folk, der synes, at chips dyppet i chokolade er et bombardement for sanserne, kreative, men private.

Kilde: Women’s Health (oprettet den 6. november 2009)

Forrige artikelGør mellemmåltidet socialt

Næste artikelMiddagsret af superfood

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.