Skøn

Afstressning og skønhed går hånd i hånd

Foto: Scanpix/Iris
21. juni 2018

Når vi er afslappede, er vi som regel også smukkest – og samtidig kan mange skønhedsbehandlinger og ritualer virke enormt afstressende. Vi har bud på, hvordan du forener de to ting: Fra den eksklusive gave/behandling, du kan give dig selv ovenpå en stressende periode til det lille afslappende skønhedsritual derhjemme.

Oaser i hverdagen, små frikvarterer med det indhold, man nu foretrækker. Nogle kalder det egoisme, andre eskapisme. Man kunne også kalde det genopladning, pause eller iltmaske til sig selv, så der er tanket op med ny energi til at gå ud i verden med.

For nylig var jeg til en ansigtsbehandling hos Christina Conrad i Aarhus, hvor behandlingen laves med super effektive produkter, der i sig selv vil medvirke til min vedligeholdelse og, med lidt held, forskønnelse. Hun behandler bl.a. med dejlige produkter fra Odacité og Amazing Space. Men så var der lige den ekstra ting, som en dygtig behandler kan. Dét, der egentlig var en ansigtsbehandling, virkede som en helhedsbehandling, og efter halvanden time var jeg afslappet, som havde jeg været på 14 dages ferie all inclusive! Sådan føltes det – og jeg var end ikke uden for bygrænsen.

Hvorfor er det ikke sådan, man går rundt og har det hele tiden? Men livet skal leves, og i virkeligheden er det jo dejligst, hvis der er en balance mellem oplevelser, gøremål og restitution.

Balancen kan skabes på mange måder. Nogle holder af en runde golf, en løbetur, yoga eller en tur i haven. Andre vælger at lægge sig op på briksen i skønne omgivelser og modtage massage, ansigtsbehandling eller fodpleje. Og det ene udelukker jo naturligvis ikke det andet – og det behøver heller ikke altid være pengepungen, der begrænser os.

Vores sansende hud

Huden er kroppens største organ. Ca. et par kvadratmeter i omkreds og vejer alt efter højde og drøjde ca. 3-6 kg. Huden indeholder svedkirtler, blodkar, melanocytter og flere hundrede tusinde nerveender. Med alle disse mange hundrede tusinde nerveender i huden, er det også en meget følsom kommunikationsvej for vores sanser.

Her mærker vi kulde eller varme, smerte, hvis du brænder eller slår dig, men huden er også sansende ved selv den blideste berøring, der vækker følelser – og at modtage eksempelvis massage giver, udover afslappede muskler, også et alment velbefindende.

I vand, på briks eller i Sverige

At forkæle sig selv ved at tage til en kosmetolog, til massage eller tilbringe en dag i et af de skønne spa-steder som Vejle Fjord, Comwell, Skodsborg eller måske et lille hop over sundet til Ystad Saltsjöbad, er virkelig en gave til sig selv. Der er skønne spa-steder fordelt over hele landet.

Flere af stederne vælger i dag at behandle med rene og oftest økologiske produkter – og ikke mindst ler af forskellige typer, der er så berigende for huden med vitaminer og mineraler, er blevet populært.

Selve det at træde ind i det rum af ro, vand, pleje og behandlinger kan være en endnu en vej mod velvære for alle sanser og afstresse både krop og sind.

Hjemme-spa er også effektivt

Man kan også derhjemme skabe sig sit eget rum af selvforkælelse.

En halv time kan gøre alverden til forskel, men har man en time eller to eller en hel dag, kan den udvidede udgave med både pleje og hvile være meget forskønnende og restituerende.

Skab en uforstyrret stund og et uforstyrret rum. Hold frikvarter fra telefon, ipad og pc. Sæt evt. musik på, med mindre man foretrækker total ro. Om man er til meditationsmusik, Jazzmosfæren med Master Fatmann eller noget helt tredje – måske lyden af rislende vand? – så vælg det, der trykker lige på dine “slap helt af”-knapper.

Duftlamper med æteriske olier, et duftlys med rene olier eller røgelsespinde kan også medvirke til at skabe et afslappende rum, hvis du er til det. Der må til gengæld ikke være for koldt i rummet, for så slapper kroppen ikke helt af.

Tørbørstning – billigt og effektivt

Inden bad er tørbørstning af hele kroppen med en ionbørste eller hamphandsker noget af det dejligste. Det fjerner døde hudceller, men sætter også gang i blodcirkulation og udrensning. Og ionbørsterne, der samtidig frigiver de negative ioner, som modsat virker meget positivt, sundt og velgørende.

Start tørbørstningen yderst på kroppen og arbejd ind mod hjertet.

Velduftende bad

Har du et badekar, er det her, du kan gøre klar til at lade dig sænke ned i saliggørende varmt vand – gerne tilsat badeolier, der giver aromaterapeutisk velvære. Ikke rene æteriske olier, da disse er for stærke og skal blandes op i olier.

Flere, f.eks. Dr. Hauschka og Weleda, har badeolier, der kan blande sig med vand og med forskellige dufte, så du kan vælge, om det skal være afslappende eller forfriskende. De kan også bruges til fodbad eller i brusebadet.

Rens ansigtet grundigt, men med omtanke

Mange veje fører til … rent ansigt. En vej er Odacités Green Ceremony Cleanser. Den starter ud som pulver og ender med at blive skummet, når den blandes med vand.

Matcha og spirulina er de rensende elementer i blandingen, der fjerner snavs uden at nedbryde vores naturlige hudbarriere. Igen er grøn te inde over, her som matcha (hakket) med sin store palette af egenskaber.

Badet – hårplejen, kuren og masken

Bad, hårvask og hårkur med ens yndlingsprodukter. Mens hårkuren sidder i, kan du passende påføre en dybderensende lermaske.

Mange af de ægte lermasker får man mest glæde ved, hvis man holder dem fugtet. Da frigiver de flere mineraler til huden.

Man kan lade dem sidde mere tørt på f.eks. næsen, så den her får proptrækker-lignende effekt på genstridige urenheder og hudorme.

Hvis du ikke er til masker, men mere til skrub, kan du lave en blid skrub med økologiske havregryn blandet i enten afkølet roiboos-te eller orangeblomstvand eller aloe vera-juice.

Blødgørende olier og serum

På det rensede ansigt kan du nu bruge din favorit-mist eller dyppe en vatrondel i den kolde roiboos-te og duppe huden med. Herefter er det serum- og/eller olie-tid.

Hvis du nu tilfældigvis ligger inde med en faceroller med f.eks. rosa kvarts, jade eller ametyst er det her, den kan komme til sin ret. Tag dig god tid og start med at åbne med strøg under kravebenene for at åbne op for lymfen, før du fortsætter med opadgående strøg på ansigtet og afslutter med drænerende strøg ned ad halsen for den optimale lymfedrænage.

Den nye milde Baobab-olie fra Avivir kan man komme på alene eller blande i sin ansigtscreme for ekstra næring, men i sin rene form er den fantastisk at have på, mens man bruger sin faceroller. Baobab-oliens nærende vitaminer og omegaer hjælpes dybere ind med facerolleren.

Olien efterlader huden silkeblød uden at fedte og har højt indhold af E-vitamin, phytosteroler og omega-fedtsyrer. Uhm, hudlækkerier.

Afstressning til kroppen

Til den, efter badet, varme krop kan du smøre dig ind i din yndlings-bodyolie.

Hvis du er til aromaterapi og dufte, kan du gå efter beroligende dufte som lavendel, ylang ylang eller det mere opfriskende med citrusdufte.

Det er også her, du kan have glæde af olier, der fremmer cirkulationen, og derfor udrenser i bindevævet, som f.eks. Weledas Birk Olie eller en blødgørende collagenstyrkende og nærende olie som Zinobel Organic Boosts Body Oil. Her får huden glæde af det høje indhold af hybenkerneolie, macadamia, granatæble og arganolie og med en blid duft af stjerneanis og vanille – så fyldt med antioxidanter, vitaminer og gode fedtsyrer.

Smoothies, greens, vitale snacks til undervejs

Måske har du forberedt en smoothie med alle mulige nærende greens i til din afstressende spa-dag? Måske har du lavet to – en grøn og en med bær og måske en lille tallerken af sunde snacks? Det kunne være kokosflager, lidt mandler eller frugtstykker.

Drik gerne en kop hvid te, grøn te eller roiboos-te til, som med de mange antioxidanter styrker kroppen og huden indefra. Find idéer i vores opskrifter her på siderne.

Og måske er det her, mens du sidder og nyder indtagelsen, at du kan finde en notesbog frem og skrive ti ting ned, som du er taknemmelig for – det kan også være tre. Det kan faktisk være en gave i sig selv at gøre hver dag – bare tre ting (og man må gerne skrive chokolade på hver dag). Selve det, at føle taknemmelighed, giver velvære og ekstra opmærksomhed på de glæder, man har i sin hverdag. Om det er en hjælpsom kollega, lyden af fuglene om morgenen, eller at man havde medvind på cykelstien – der er meget at glæde sig over!

Glædelig velvære og spa!

 


 

Skøn-hud-smoothies

Den blå:

1 banan

Blandede bær

mandelmælk

Den grønne:

1 banan

1 avocado

1 spsk Oil of Life Beauty

1 tsk Greens (med spirulina, chlorella,mm) F.eks. fra Pukka eller Greens by high on life

evt. lidt æblemost til sødme

Smoothie Bowls – Grønne, røde, blå

Lav din egen smoothie bowl og pynt den med friske økologiske ingredienser som bananskiver, kokos smil, granola, gojibær, kiwiskiver eller blåbær efter lyst og smag.

 


 

Husk at drikke og fylde huden med fugt

Rensende vand:

Stort glas vand gerne 500 ml eller en kande på 1 liter

1 medium økologisk agurk i skiver

2 økologiske citroner i skiver

10 mynteblade

Skøn-hud-vand:

1 liter vand

1 citron i både

6 jordbær i skiver

1 æble i små både

friske mynteblade

Skøn-hud-grøn-juice:

4 æbler eller æblemost

4 stængler selleri

2 blade kål

Juices og blandes.

 


 

Lav dine egne body-scrubs

Grøn te-scrub

1 spsk. økologiske grønne te-blade

1 dl. økologisk jomfru olivenolie

1 dl. økologisk rørsukker

evt. 10 dråber pebermynte eller lavendel æterisk olie

Bland og lad stå og trække fra to-seks timer eller natten over.

Den nemme med Himalaya Salt

Bland den mineralholdige Himalaya-salt i koldpresset kokosolie

Forrige artikelEr indholdet i din indkøbskurv vandslugere?

Næste artikelIgnorerer du disse fem tegn på dårlig blodcirkulation?

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.