Er akne kun genetisk bestemt?

Jeg har stort set hele livet døjet med uren hud/akne /bumser i ansigtet og på den øverste del af ryggen.

Min læge siger, det er genetisk bestemt, og derfor kan jeg ikke spise mig fra det. Jeg ville ellers gerne have hende til at teste mig for glutenallergi og laktose-intolerance.  Men det ville hun ikke! Som hun bestemt sagde, så var der ikke meget at gøre ved det.

Hun satte mig på en cremekur med noget heftigt indhold, som ikke hjalp mig.

Nu vil hun have mig til at gå til en hudlæge, som så kan give mig en hormonbehandling, tror jeg.

Jeg må ikke blive gravid og så vil alle mine slimhinder tørre ind. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke tør gennemføre den behandling!

Kan du på nogen måde komme med nogle gode råd til mig?

Den desperate

 


 

Mange tak for det vigtige spørgsmålet: Det her kan er et stort problem for mange.

Naturligvis kan genetik være en mulig årsag, men det betyder ikke, at der ikke er noget at gøre. Først kunne det være vigtigt at kigge efter, hvor i ansigtet udbruddene er. Over det hele, mest i panden eller mest kinder eller hage eller hvordan?

Og ikke mindst anbefaler jeg til mange at føre dagbog over kosten, og om man kan se et mønster i, hvornår der forværring. Der kan ligge en allergi bag – genetik eller ej.

Læg særlig mærke til, hvor aknen er værst i ansigtet, da det kan afsløre noget om det bagvedliggende. F.eks. om det er særligt meget på kinderne, og om der samtidigt er ekstra hårvækst og evt. stemmen er blevet dybere? Så man kan bliver undersøgt for hormonbalancen og f.eks. PCOS (Polycystisk ovariesyndrom). Det har lægen sikkert i dit tilfælde kigget på også og ellers vil hudlægen.

Hold altid øje med og før meget gerne skema over fødevarer, og om det giver udbrud – f.eks. ved mælkeindtag, sukker eller andre allergier, for så er det den vej, man kan prøve at rette op.

I dit tilfælde ville jeg foreslå at få kigget på netop allergier, da du også har udbrud på ryggen. Jeg vil anbefale dig at stoppe med sukker helt (brug evt. stevia i stedet), også i en periode stop for frugt, moderat mængde af mørke bær – og stop gerne for kornprodukter eller i hvert fald gå gluten- og mælkefri.

For én ting er at behandle udenpå, hvilket der er flere forslag til, men allerbedst er det, at finde ud af hvorfor det opstår og regulere indefra samtidigt. Så hvis du kan holde øje med hvornår, hvor og hvordan, er der nogle spor at tage med til hudlægen eller en kosmetolog fra Den alternative Kosmetologskole, der kan sætte et hudplejeprogram i stand til dig, der passer lige til din hud.

De kan også efter en af de skrappe pillekure være med til at reparere eventuelle ar efter akne.

Jeg kan anbefale at få balance i tarmfloraen med mælkesyrebakterier og få bygget op med multivitaminer, som indeholder A- og B-vitaminer, Silicium, zink og andre vigtige hudvitaminer og -mineraler.

Suppler gerne med Greens, der indeholder Chlorella og Spirulina og de gode fedtsyrer til hud, der også er med til at sende hormonerne rundt i kroppen. Hvis din læge ikke vil måle for glutenintolerance, kan du lave dine egne undersøgelser med forskellige fødevarer. Det er et stort arbejde, men kan også være interessant og lærerigt. Her kommer madjournalen ind i billedet igen 🙂

Har man gennemgået en af de skrappe pillekure mod akne, er det en god idé at tage leverstyrkende urter bagefter, som boldocynara, mælkebøtte mm. og spise bitre grøntsager som julesalat, rucola, babyspinat og andre gode sager. Gerne chiafrø.

Så vigtigst er gode mælkesyrebakterier, vitaminer og mineraler, antioxidanter gerne fra grøntsager og mørke bær, chiafrø og kokosolie.

Brug hudplejeprodukter, der ikke er udtørrende, men fugtgivende. Meget akne hud er utrolig tør. Brug gerne rens, der er antibakteriel, men ikke udtørrende. De findes i fremragende udgaver med tea tree oil. Derefter fugt og fedtbalancerende toner og creme.

Meget vigtigt er IKKE at bruge ansigtscrub, hvor man skubber bakterier rundt i ansigtet og smitter sig selv. På samme måde undlad så vidt muligt at pille, selvom det kan være meget svært. Håber det bringer dig lidt videre på vejen og ellers skriv gerne tilbage.

Bedste hilsner

Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*