Vores skribenter

Aktiv mod rygsøjlegigt

En læser har fået konstateret rygsøjlegigt. Men hvad kan han selv gøre for at lindre smerterne? Brevkassen guider.

Foto: Shutterstock
5. januar 2023

Spørgsmål:

Jeg har fået konstateret rygsøjlegigt. Hvad kan jeg selv gøre?

Venlig hilsen Anker

Svar:

Rygsøjlegigt kaldes også for Morbus Bechterew. Det er en inflammatorisk sygdom. I min optik vil det bedste være at få lagt en personlig plan til dig, som tager højde for din specifikke situation. Her kommer dog nogle råd, som gælder de fleste.

Først og fremmest er en antiinflammatorisk livsstil alfa og omega. Hvis du ikke kender til dette, kan du med fordel læse læge Pia Norups bog: Kronisk sund. Den indeholder både letlæselige forklaringer og lækre opskrifter. Med til den antiinflammatoriske livsstil hører et stabilt blodsukker. Hvis du ikke kender Anette Sams’ bog: Sandheden om sukker, er den ligeledes værd at dykke ned i.

Foruden dette kan du med fordel tage gode tilskud, som er med til at balancere immunresponsen i kroppen. Oftest vil et omega-3 tilskud på op mod 1-3 gram være tilrådeligt – med mindre du spiser masser af fede fisk. Ligeså et tilskud af gurkemeje med sort peber. Dosis skal her være over 3 gram for at give nok til dig. Mange har tillige gavn af urter såsom boswellia, som samtidig virker antiinflammatorisk og støttende mere specifikt for leddene.

Ved alle problematikker i bevægeapparatet er specifik træning vigtig for at holde leddene i gang og musklerne stærke. Og prioriter din søvn.

God bedring

Mvh Maria Langbak

Forrige artikelHold blodsukkeret stabilt med omtanke

Næste artikelNy start? Pas på, at nissen ikke følger med

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.