Tema

Aktivitet og energi – det evige kredsløb

Foto: Shutterstock
15. januar 2021

Op af lænestolen, på med vanterne og ud i den kølige luft! Det er i disse måneder, du har allermest udbytte af at komme ud og være aktiv. Sådan styrker du dit hjertekredsløb og får energi til at kæmpe dig igennem de mørke måneder.

Om foråret er det ingen sag at komme afsted – alting springer ud, og lyset er tilbage. Heller ikke om sommeren, hvor du får varme i kroppen. I virkeligheden er det også fristende at komme ud om efteråret, for farverne er fantastiske i naturen, hvis det ikke regner.

Men på de kolde, korte dage i starten af året er det nemt at finde en undskyldning for at blive siddende indendøre. Lav energi, melankoli og måske en begyndende snue …

I virkeligheden er det dog nu, du har mest brug for at være aktiv. Du booster humøret med den smule sollys, der trods alt skinner igennem de grå skyer. Du får ny energi, når du løber, traver eller cykler, mens tanker og grublerier siver bort i baggrunden.

Når du bruger energi, skaber du ny energi. Aktivitet fører til energi, som fører til mere aktivitet i morgen. Det er et evigt kredsløb, hvis du passer på det, og aldrig har det større værdi end i vintermånederne.

Aktivitet og hjertekar-kredsløb

Dit eget kredsløb bliver også forlænget af aktivitet – altså hjertekar-kredsløbet. Ikke evigt, men helt sikkert længere og stærkere. Når du bruger kroppen, ruller blodet. Og det styrker kroppen til nye udfordringer.

Især er det vigtigt at være aktiv, hvis du allerede har mærket svagheder i dit kredsløbssystem.

Kredsløbet bliver slidt med alderen, helt naturligt, så det er ikke i sig selv et krisetegn. Men det bliver kritisk, hvis ikke du beslutter dig for at gøre noget ved forsnævrede blodårer, kolesteroltal, forhøjet blodtryk eller hvad det ellers hedder.

Du kender alle råd om sund levevis, så der er vinket farvel til tobakken og der bliver spist flere gulerødder end tidligere. Men det giver ikke automatisk godt humør. Det stabler ikke det kredsløb på benene, som du har brug for: Aktivitet, energi og mere aktivitet.

Hvis du skal i gang med aktiviteten, er der nogle gange brug for hjælp og støtte. Helt naturligt.

Læs også: Hjælp dit hjerte til at holde hele livet

Hvidtjørn gavner hjertets blodkar

Hjælpen ligger for rigtig mange midaldrende og ældre mennesker i en helt almindelig prydplante, som kendes fra både parker og naturen i såvel skovbryn som det åbne land. Både blade og blomster fra hvidtjørnen er i brug, når du skal styrke dit kredsløb.

Hvidtjørnens virkning er undersøgt i en række studier, og meget tyder på, at de virksomme stoffer især fungerer som en støtte til blodkarrene i og omkring selve hjertet. Andre studier tyder på, at hvidtjørn også har en gunstig effekt på begrænsning af det dårlige kolesterol LDL. Denne effekt bliver undersøgt nærmere i disse år.

Vigtigt at vide med hvidtjørn er, at det ikke har en akut virkning. Faktisk har hvidtjørn først effekt på kredsløbet efter brug i mere end en måned. Til gengæld er der ikke registreret nogen bivirkninger, når hvidtjørn tages sammen med anden medicin. Der er heller ikke tegn på tilvænning. Det vil sige, at hvidtjørn bliver ved med at have den samme positive virkning i samme dosis.

Urtete og tabletter

Du finder et godt hvidtjørn-produkt i Phyto-serien hos din helsekostforhandler. Det indeholder både ekstrakt og pulveriserede dele af hvidtjørnens blomster og blade, der har gavnende virkning for såvel hjertets funktion, som for normal blodcirkulation og for normal iltning af blodet.

Endnu mere sæson-egnet er måske hvidtjørn som te, du kan varme dig på efter en aktiv tur i de friske vinterluft. Natur-Drogeriet tilbyder hvidtjørn som ren urtete, der er lavet på blade og blomster. Du kan også få den som en grøn te med tilsat hvidtjørn, hvor smagen er mere som standardte. Grøn te er anerkendt for at styrke de fleste af kroppens funktioner og har desuden opkvikkende virkning, så der er lidt ekstra energi at hente til den kolde årstid.

Læs også: Urterne regulerer dine hormoner 

Citronmelisse supplerer

Traditionelt har man ofte blandet hvidtjørn med citronmelisse, når en urtete skulle have ekstra god effekt på kredsløbet. Citronmelisse giver en god og frisk smag, men samtidig er den også kendt under sit andet navn ”Hjertensfryd”, fordi man længe har kendt til dens støttende virkning på kredsløbsfunktionen.

Du kan eksperimentere dig frem til den mest effektive og velsmagende blanding af hvidtjørn og citronmelisse/hjertensfryd i din urtete.

Hjertensfryd-urtete produceres af Natur-Drogeriet, der også tilbyder tabletter med ren citronmelisse som en del af Phyto-serien. I sin rene form understøtter citronmelisse både kredsløbet og en god søvn. Du får brug for hvile, når du skal passe på dit kredsløb med endnu en aktiv dag i morgen!

Forrige artikelMed frygten som følgesvend: Corona vendte op og ned på alt

Næste artikelCorona som søvndræber

Carsten Gottlieb

Redaktør