Nyheder

Alarmerende antibiotikaforbrug i EU

31. oktober 2016

Antibiotikaforbruget i dansk dyreproduktion er faldet. Men hvad nytter det, når andre europæiske lande øger deres forbrug?

Forbruget af antibiotika dyreproduktionen er faldet i Danmark. Det viser de nyeste tal fra rapporten Det Europæiske Medicinagentur. Desværre er andre europæiske lande gået i den anden retning.

I Spanien og Italien er forbruget steget mellem 20 og 25 procent siden 2013. Spanierne bruger nu mere end ni gange så meget antibiotika end i Danmark, hvor vi i gennemsnit bruger 44,2 milligram pr. kilo kød.

– Det er vanvittige tal, vi nu ser i de sydeuropæiske lande. Et forbrug, der i forvejen lå markant over det danske, er nu steget endnu mere. Vi må bare sige, at hvis vi virkelig skal antibiotikaresistens til livs, så er det slut med at tale om at gøre noget. Vi skal have politikerne på banen nu, siger formand for Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer Erik Larsen i en pressemeddelelse.

I rapporten fremgår det også, hvilke typer antibiotika der bliver brugt i de enkelte lande. Nogle lande, blandt andet Spanien og Italien, bruger stærkt resistensskabende antibiotika som fluoroquinoloner. Bakteriedræbende stoffer som WHO kraftigt fraråder.

Derfor er det ikke nok, at vi kun gør en indsats for at nedsætte antibiotikaforbruget på landsplan. Der er behov for at råbe resten af Europa op.

– I stedet for at danske politikere bruger deres tid på, at trække ministre i samråd, kræve redegørelser og optræde i medierne, vil jeg gerne opfordre til, at de gør deres stemmer gældende på EU-niveau. Det er her, vi har brug for, at der gøres noget. Jeg håber, at politikere over en bred politisk kam kigger på tallene her, og tager det alvorligt, siger Erik Larsen.

Forrige artikelFire ud af ti lever med søvnproblemer

Næste artikelFlere landmænd omlægger til økologi

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.