Nyheder

Aldrig mere stress!

28. august 2017

Allerede efter et par uger tilbage på jobbet er feriens ro og balance forduftet – og stressen kryber ind under huden og lægger sit grå slør over din hverdag, dit nærvær og din livsglæde. Det kan jo ikke være rigtigt – er det virkelig sådan, livet skal være? Det er tid til et reality-check!

Ofte hører vi reelt ikke efter, når stress-signalerne begynder at melde sig. En ekstra kop kaffe, et afslappende glas vin, venindeaftener eller et weekendophold uden børn kan redde situationen her og nu, men det forandrer ikke det grundlæggende: Hvis du vil være nærværende og have overskud i din hverdag, må du skære det fra, der dræner dig!

Tænker du, at det handler om penge, så vil du også hurtigt opdage, at (dyrt tjente!) penge kan købe frihed og fornøjelser på kort sigt, men de kan aldrig kompensere for et stresset liv på den lange bane. Du kan vente og udskyde forandringen, men vejen bliver bare længere og længere tilbage til den ro og balance, du måske mærkede i ferien.

 

Nye leveregler – nu!

Hvis du virkelig vil af med din daglige stressfornemmelse og forebygge udbrændthed, kriser og sygdom, må du tage skeen i den anden hånd og lave dine leveregler om:

– Lyt til dig selv og din krop – og hør efter! Stop helt konkret op, når du mærker noget, der er galt!

– Insister på at tage dine livsnødvendige pauser, og skab den ro og de rammer, der sikrer din energi og livsglæde.

– Hold fast i ‘forandringsarbejdet’, for din egen skyld: Læg en plan, og følg den trin for trin – og bliv ved med det!

 

Skema: Leveregler for “Aldrig mere stress!”

Stop! Stop med det samme, når du mærker stressen – det bliver kun værre! Jo længere du venter med at tage alarmsignalerne alvorligt, desto længere vil det tage at komme over det ubehag og de symptomer, du oplever.

T Træk vejret! Tag dig tid, og tillad dig at sætte “tingene i stå”. Det er tid til at mærke din krop – og trække vejret dyyybt … Indse, at stress ikke går over af sig selv – og at du er nødt til at tage bedre vare på dig selv.

Ro og rammer. Ro giver overblik! Rammer og regelmæssighed gør ting overskuelige, og du får en chance for at se på din situation med nye briller – at reflektere: Hvad gik galt, og hvad fik mig til at overskride mine egne grænser?

Energi! Energi er alfa og omega! Overskrider du dine grænser – bare lidt – er energien væk, som dug for solen! Det er som en bil: Med 160 km/t bliver tanken hurtigt tom. Brug energien klogt – dvs. på det, der bygger dig op.

S Strategi! Tænk på lang sigt! Ændrer du ikke på noget, kommer stressen tilbage. Prioriter, lug ud i det, du ikke har glæde af mere, og læg en plan: Hvad vil jeg? Og især: Hvad vil jeg ikke?

Start langsomt! Især efter en stresskrise! Du skal ikke “op på hesten igen” – og fortsætte som før … Følg din strategi og mærk dig selv – meningen er faktisk, at du skal trække vejret hele tiden! Og gør jævnligt status – er du der, hvor du vil være?

Kilde: Minerva Coaching v/Birgitte Maj Aagaard

 

Lettere sagt end gjort

Ja, det lyder enkelt, men nej, det er faktisk svært, når man er vant til en bestemt hverdag og livsstil, bestemte krav og forventninger til sig selv, mulighed for at kunne købe materielle goder, rejser osv. foruden at tilbyde andre hjælp og sige ja til det meste – selvom man faktisk ikke har LYST eller ORKER det.

Spørgsmålet er intet mindre end, hvad du i virkeligheden ønsker dig af dit liv?! Det er en kliché, men resten af dit liv starter i dag.

Sådan gør du …

– Udfyld øvelsen ‘Mine egne fokuspunkter for “Aldrig mere stress!”‘ for at blive klar på, hvad det handler om for dig. Gør metoden til din egen metode. Gem siden og juster efter behov.

– Klip ud og hæng skemaet ‘Leveregler for “Aldrig mere stress!”‘ op, på dit køleskab, i dit klædeskab, læg det i din arbejdsskuffe – og begynd at øve dig i at følge disse leveregler og metoder.

– OG VIGTIGT: Hav mindst to tidspunkter på dagen, hvor du tager en status på, hvor du er på dit “stressbarometer”. Der er ingen undskyldninger – for det handler ikke om tid, men fokus. Og det er vel ikke for meget at mærke sig selv to gange om dagen, vel?

 

Skema: Mine egne fokuspunkter for “Aldrig mere stress!”

S Stop!

Hvad er mine alarmsignaler?

Træk vejret

Hvordan skal mine ‘pauser’ være?

R Ro og rammer

Hvad giver mig ro i maven?

E Energi

Hvad tapper mig for energi? Hvad giver mig energi?

Strategi

Hvad er vigtigt, mindre vigtigt, faktisk ikke vigtigt (eller af værdi) for mig?

S Status

Træk vejret, mærk din krop – hvad er status lige nu?

Kilde: Minerva Coaching v/Birgitte Maj Aagaard

Forrige artikelSkjult guldmine i avocado

Næste artikelNaturligt stof i vand kan beskytte mod demens