Nyheder

Alexanderteknik giver en sundere kropsholdning

Mange mennesker døjer med muskelspændinger af den ene eller anden slags. Ny video på YouTube viser, hvad Alexanderteknik kan gøre af forskel.  

Foto: Shutterstock
17. januar 2023

Mange mennesker døjer med muskelspændinger af den ene eller anden slags. Ny video på YouTube viser, hvad Alexanderteknik kan gøre af forskel.  

Ondt i nakken? Ondt i lænden? Spændingshovedpine efter en lang arbejdsdag ved computeren? De fleste kan genkende, at en forkert kropsholdning eller arbejdsstilling resulterer i ømhed eller smerter. For nogle er det en relativt sjælden foreteelse, mens det for andre sker næsten dagligt.  

Alexanderteknik kan også hjælpe stemmen

Alexanderteknik kan afhjælpe problemerne og give en sundere kropsholdning. Måske har du aldrig hørt om begrebet før, men Alexanderteknik har faktisk eksisteret som undervisningsmetode i mere end 100 år. De gavnlige effekter er dokumenteret med forskning og stribevis af gode erfaringer.  

Metoden kan effektivt forebygge og genoprette problemer i bevægeapparatet. Den kan også hjælpe på problemer med stemmen.  

Alexanderteknik er både for de plagede og de nysgerrige

Alexanderteknik er for dig, der er træt eller smerteplaget i skuldre, nakke, hoved, arme, ryg, er hypermobil, anspændt, falder sammen, har kroniske diagnoser eller lignende. 

For dig, der skal præstere i dagligdagen – det kan være som performer, sportsudøver, som leder, som én, der bruger stemmen meget, eller som en, der har et krævende arbejde af ethvert tilsnit: tungt, stillesiddende, gentagende eller højt specialiseret (fx kirurg, radiolog, musiker m.v.). 

Metoden kan dog også bruges, hvis du blot vil lære dig selv bedre at kende og måske få øje på uopdagede ressourcer. 

Alexanderteknik stammer fra det 19. århundrede

Alexanderteknik er opkaldt efter Frederick Matthias Alexander, der levede fra 1869 til 1955. Han var i sine unge år en ivrig amatørskuespiller og overvejede at gøre teatret til en levevej. Imidlertid fik han et stort problem: Hans stemme svigtede. 

Han fik at vide, at han blot skulle hvile sin stemme, så ville alt blive godt igen. Men det gjorde det ikke. Derfor kom han frem til, at det var måden, han talte på, som havde kimen til problemet. 

Derfor gik han i gang med at studere sin egen måde at tale på. Efter måneders studier og års vedholdenhed fandt han for eksempel frem til, at han brugte unødigt mange kræfter på at trække vejret, at han brugte for mange kræfter på at stå, gå, bevæge sig, tale, være, og at det krævede en ny mental tilgang at få skovlen under et indgroet bevægelsesmønster. 

Det skulle vise sig, at hans iagttagelser blot var starten på et livsværk. Blandt meget andet konkluderede han, at forholdet mellem hovedet og hals/nakke er afgørende for, hvordan resten af bevægeapparatet fungerer.  

Alexandermetoden er også mindfulness

Efter mange år, hvor metoden ikke rigtigt hed noget, valgte man slet og ret at opkalde arbejdet efter idémanden: ”Alexanderteknik”. Havde det været i dag, ville man nok have døbt metoden ”Embodied Mindfulness”. 

Alexanderteknik gør dig bedre til at sanse og ændre måden, du holder dig oprejst. Idéen er, at du ændrer din posturale muskeltonus og body scema. Muskeltonusen er den konstante muskelaktivitet, der holder dig oprejst. Body scema er kroppens 3D-billede af kroppens størelse, placering og bevægelser.  

Du kan læse meget mere om Alexanderteknik på alexandermetoden.dk, og du kan som nævnt se en lille introduktionsvideo på YouTube, hvis du klikker på dette link.  

Forrige artikelSpar & spis – LAD IKKE KRISEN SABOTERE DIN SUNDHED

Næste artikelPlantebaserede fødevarer efterspørges i stigende grad

Thomas la Cour

Journalist