Tror du, at det er sundest at holde sig helt fra alkohol? Så er du ikke alene. Men faktisk viser forskning, at alkohol i moderate mængder kan forlænge dit liv.
Epinion lavede en spørgeskemaundersøgelse for Carlsberg, der skulle afdække danskernes opfattelse af helbredsrisici ved alkohol. Mere end hver tredje (35 pct.) af de 2000 adspurgte troede, at det var forbundet med en lavere risiko for at dø tidligt, hvis man helt holdt sig fra alkohol. 30 pct. mente, at det måtte være mennesker, der drak mindre end to genstande om dagen, der havde den laveste risiko for at dø tidligt.
Men faktisk kan helt op til tre daglige genstande være forbundet med en lavere dødelighed. Det viser en analyse af 34 andre studier af alkohol og folkesundhed fra 2006. Siden har nyere studier bekræftet konklusionerne i den otte år gamle metaanalyse.
Alder og køn spiller en rolle
Men det er dog ikke lige meget, hvor gammel du er, eller om du er kvinde eller mand. Dels er der bred enighed blandt forskerne om, at kvinder tåler mindre alkohol end mænd, og dels er det forbindelsen mellem hjertekarsygdomme og alkohol, der rummer årsagen til den reducerede dødsrisiko. Unge mennesker mellem 20 og 40 kan altså ikke vinde ekstra leveår ved at indtage alkohol i moderate mængder.
Men hvis du har passeret de 40, kan du som mand godt tillægge dig en vane med et glas rødvin eller en øl på daglig basis. For kvinder har vanen den størst gavnlige effekt på helbredet, når de er kommet i overgangsalderen.
Drik en halv genstand om dagen
Det sundeste er ifølge undersøgelsen en halv, daglig genstand. Det vil reducere din dødsrisiko med 20 pct. Derefter falder effekten for hver genstand, men det er faktisk først ved 3,5 daglige genstande, at bøtten vender, og dødsrisikoen øges.
Sundhedsstyrelsens anbefaler højst to genstande dagligt
Det står lidt i kontrast til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der i dag lyder på maksimalt 14 ugentlige genstande til mænd og syv til kvinder. En af styrelsens pointer er også, at “man ikke skal drikke alkohol for sundhedens skyld”. Men det hænger måske sammen med, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger ikke er aldersgradueret og at man naturligvis ikke kan sige, at alkohol er godt for alle mennesker over 40.
Men de fleste kan altså få en positiv helbredseffekt ud af “en lille en” om morgenen eller et glas rødvin til aftensmaden.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, jp.dk