Ny forskning viser, at jo mere vi drikker, jo mere usundt spiser vi. Løsningen kan være flere alkoholfri dage.
Mad og drikke går hånd i hånd – men de går ikke nødvendigvis i takt. Tværtimod, viser ny dansk forskning. For jo mere vi drikker, jo mere usund kost er vi tilbøjelige til at spise. Og vi drikker meget her til lands. For at komme problemet til livs foreslår en gruppe danske forskere i Ugeskrift for Læger, at man kunne anbefale folk at holde et par alkoholfri dage hver uge. Det vil være til glæde for både leveren og maven, mener forskerne. Får mere lyst til fedt og salt Forskerne konstaterer, at i den danske befolkning er et stort forbrug af alkohol forbundet med en dårlig kvalitet af kosten. De har også et bud på en årsag. »Det er muligt, at et højt alkoholforbrug stimulerer appetitten og påvirker indtaget i retning af mere fedt- og saltholdige fødevarer«. »Således er det vist, at indtag af knap tre genstande i forbindelse med et måltid fik forsøgspersoner til at spise mere og vælge mere fedt- og saltholdige produkter i forhold til indtag af en eller færre genstande«, skriver forskerne fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet. For mange drikkedage Alkoholen i sig selv bidrager formentlig også til problemet, eftersom alkohol tilføjer os mere energi. Det kan være med til at fremme udviklingen af overvægt og fedme, anfører forskerne. Så har man mange ugentlige 'drikkedage', øges risikoen for at blive både fuld og fed. Et mønster, der især er tydeligt blandt mænd. Omvendt i USA Paradoksalt nok har tilsvarende studier i USA fundet frem til, at flere drikkedage var forbundet med bedre kostkvalitet. Forklaringen på denne forskel skal formentlig ses i forskellen mellem den danske og den amerikanske alkoholkultur. »I USA er det almindeligt kun at drikke et glas vin til middagsmaden, hvor der i Danmark typisk drikkes flere glas«, siger de danske forskere.